Лекуват над 500 жени и деца след атаката в Сирия. Русия: Фалшива новина!

Загиналите могат да надхвърлят 100, Дамаск отрича да е имало нападение
Обновена: 8 апр 2018 16:38 | 8 апр 2018 15:19, Веселина Йорданова
238
Лекуват над 500 жени и деца след атаката в Сирия. Русия: Фалшива новина!
Снимка: БТА

Загиналите при предполагаемата химическа атака в контролирания от бунтовниците град Дума край Дамаск може да надхвърлят 100 цивилни, според опозиционната Национална коалиция, цитирана от ДПА.

Съдбата на стотици семейства в укритията (в Дума) остава неизвестна поради прекъсване на комуникациите и електричеството, а спасителните екипи срещат затруднения да стигнат дотам", се казва в съобщение на коалицията, поместено в интернет.

Още по темата
Според спасителните организации жертвите на предполагаемото нападение вчера са над 70. Дамаск и неговият съюзник Русия отрекоха да е имало такова нападение.

По данни на Сирийско-американското медицинско дружество над 500, главно жени и деца, са отведени за лечение със симптоми на излагане на химическо вещество. Пациентите са със симптоми на дихателна недостатъчност, централна цианоза, прекомерно слюнкоотделяне и изгаряния на роговицата на очите. Говорител на Съюза на здравните служби и спасителните организации изтъкна, че има съобщения за миризма на хлор, но спасителните екипи са на мнение, че е използван и зарин.

Доброволческата спасителна организация "Бели каски" твърди, че хеликоптер е хвърлил върху град Дума варел, пълен с експлозиви и химикали, убивайки поне 40 души. Тя казва, че цели семейства са се задушили в мазетата си от отровния газ. "Белите каски" публикуваха в "Туитър" снимки на предполагаеми жертви на химическа атака, включително на жени и деца, лежащи безжизнено с пяна на устата.

Според Русия съобщенията за варел с хлор, хвърлен от сирийските войски над град Дума, са поредна фалшива новина. Генерал-майор Юрий Евтушенко, високопоставен руски командващ в Сирия обвини за тези твърдения неправителствените независими организации, включително "Белите каски". Той отправи обвинения срещу Запада, който използва "твърдения за химически атаки", за да попречи на сегашната кампания на сирийската армия за евакуиране на бунтовниците от Дума.

Официалната сирийска информационна агенция САНА отхвърли твърденията. "Някои медии, известни с подкрепата си за терористи, твърдят, че армията е използвала химически оръжия в град Дума при военната си операция в отговор на атаките, извършени от терористична организация срещу няколко квартала на Дамаск и околностите", каза САНА.

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт заяви, че ако бъде потвърдена достоверността на информациите за химическа атака, международната общност трябва незабавно да отговори.

"Русия, със своята неизменна подкрепа за режима, в края на краищата носи отговорност за тези жестоки нападения", каза тя.

Руското министерство на външните работи определи като неоснователни информациите за химически нападения в Сирия, които имат за цел да оправдаят възможни удари отвън, заяви руското министерство на външните работи, цитирано от ТАСС. Военна намеса въз основа на изфабрикувани предлози в Сирия, където има руски военни, може да доведе до най-тежки последици, се казва в съобщението.

Председателят на комисията по външни работи в руския Съвет на федерацията Константин Косачов изтъкна от своя страна, че зад поредната "фалшива новина" прозира очевидната цел да се спре извеждането на бойците от "Джаиш ал ислам" от град Дума и да се попречи на настъпването на сирийските правителствени войски.

Той сравни този случай с инцидента с отравянето на Сергей Скрипал, около който британците "с патос събираха съюзници". (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай Дончо ще наказва пак! Ще фърчат отново томахваките! Да няма после "ихтамнет"
122
29
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей мръсни лъжци и нагляри си остаха тия руснаци. Противниии от всякъде
121
28
 
13
 
! Отговори
некадърници са преди 6 години
и такива ще си останат !Един второкласен път не могат да построят ! 80 % от пътищата в Русия са черни ,като завали дъжд не можеш да излезеш от калта !Арабите в пустинята магистрали построиха , а руските пияндета на твърда почва асфалт не могат да сложат !
120
6
 
33
 
! Отговори
А бе преди 6 години
В Лондон и Вашингтон не им ли омръзна от почти 20 години да ни предлагат един и същ бозав сценарий-наличие и употреба на хим.оръжие от противниците им!?Как не измислиха друго?Дето се вика-Холивуд ще помага!Хеле пък в Сирия-една и съща схема,за кой ли път.Техните протежета го закъсват-> предупреждение от САЩ,че ако Асад употреби хим.оръжие ще има въздушни удари->хим. атака за която обвиняват Асад->въздушни удари.Излиза че Асад е мало*умен,та им дава козове точно когато работите му вървят добре!
119
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
украйна се отказа всички връзки със русия а сега плачат че русия им създава икономически кризис.както и прибалтика сега реват най напред спряха всички влакове от русия москва софия.москва рига москва вилнос москва -талин.както и бг скъса всички връзки с русия и народа е без работа икономика нула. зада имат американска демокрация и да са в ес
118
22
 
9
 
! Отговори
:) преди 6 години
С(Ъ)ветският режим в Дамаск пак демонстрира "хуманизъм"... Ислямистите могат да се учат от сатрапи като Асад и Путин!
117
10
 
3
 
! Отговори
полезнами идиотами преди 6 години
идите суда в России !
116
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 125Името на една от управляващите партии в Германия е "Християн-Демократична Партия". Значи ли, че привържениците на тази партия трябва да се обесят на уличните лампи? Или малко ти е трудно да компрехендваш в празния си ***, че всъщност 95% от населението на Сирия са мюсулмани, следователно са войници на армията на исляма?!
115
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дорде Израел съществува няма да има дори един ден мир по света. Поощрявайки и създавайки тази сатанистка държава англо-американците подписаха смъртното наказание на човешкия род. Само за да си имате поне малка предства що за зло виси над човешкия род, прочетете нещо за "Доктрината Самсон" или "самсонова опция" на Израел.
114
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До трева не пасемПод слънцето има място за всички - и за нормалните хора и за полезните ***.и !Да сте живи и здрави !........................Абе то има място за всички ,ама не всички ги огрява слънцето ! В Русия никак не ги огрява - МИЗЕРУВАТ ! А българските полезни ***.и що годе ги огрява защото живеят в България ,не им стиска да отидат в Русия ,дори децата си не пращат там ,а ги пращат в западна Европа ,но по форумите са ГОЛЕМИ РУСОФИЛИ
113
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма страшно, това е газ Новичък. Пазете само котките!
112
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Асад е законен президент на Сирия, той няма нужда от химически оръжия за да унищожава терористите.
111
4
 
16
 
! Отговори
extremist преди 6 години
"Русия, със своята неизменна подкрепа за режима, в края на краищата носи отговорност за тези жестоки нападения" - НЕИЗМЕННАТА АМЕРИКАНСКА ПОЛИТИКА НА ВОЕННА АГРЕСИЯ, ГЕНОЦИД И РАЗГРАБВАНЕ НА ВСЯКА ДЪРЖАВА С НЯКВИ РЕСУРСИ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ВСЕКИ ПРОБЛЕМ НА ПЛАНЕТАТА ОТ ИЗМИНАЛИТЕ 30г
110
0
 
17
 
! Отговори
BGN преди 6 години
Рашаните нали предупредиха преси месец, че се очаква такава провокация......
109
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма по-долни от англосаксонците, за тях човешкият живот не струва и 5 стотинки!!
108
14
 
7
 
! Отговори
вашето е диагноза преди 6 години
До АнонименТи не знаеш ли, че видеото не е доказателство ?.................................Видеото не е доказателство , свидетелите не са доказателство , жертвите не са доказателство ! Кое е доказателство според полезните ***.и ?!
107
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно, този път не обвиниха Путин. Но ясно е, че той е хвърлил бомбата.Очевидно е! Оставка!
106
13
 
3
 
! Отговори
Сексопатолог преди 6 години
До краварите вонятНапротив, специалитет е на коалиционните партньори на Русия, Сирия, Иран, палестинските терористи от Хамас и Хизбулла и Турция. Явно, че ги свързва здрава мъжка любов.
105
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма по долни от руснаците
104
0
 
16
 
! Отговори
Очевидно преди 6 години
Военната кампания на Асад върви успешно и той въобще няма нужда от употреба на каквито и да е ОМП-териториите на брадатковците се топят стремглаво!Обаче на САЩ и Великобритания такива провокации са ужасно нужни,предвид провала на близкоизточната им политика.Впрочем местното население показа неприязънта си към техните питомци като поиска те да напуснат И.Гута!И ще си плати-как може да не харесва тия "демократизатори".