Китайският дракон бавно превзема Германия, кой ще го спре?

Чужди компании си купуват ключови германски сектори
Обновена: 3 юни 2018 19:15 | 3 юни 2018 16:01, Камелия Цветанова
86
Китайският дракон бавно превзема Германия, кой ще го спре?
Снимка: Reuters, архив

Властите трябва да се отнасят по-внимателно към придобиването на германски компании от китайски инвеститори, за да може Германия да остане лидер в ключовите сектори, посочи водещ институт за проучвания, цитиран от ДПА.

Настъпил е последният момент за действия. Китай може ни прегази, каза Мико Хуотари, който е ръководител на програмата за отношения с Китай в института Мерикс (Merics).

Вече видяхме това да се случва в сектора на слънчевата енергия. Това е модел, който може да се повтори многократно в други сектори като роботиката, допълни той.

От години експерти от различни сектори в най-голямата европейска икономика изразяват безпокойство от придобиванията, осъществявани от китайски компании, насочени към ключови германски сектори. Например през 2016 година германският производител на роботи Кука (Kuka) бе придобит от китайския инвеститор Мидеа (Midea).

Берлин затегна инвестиционните разпоредби миналата година, за да защити стратегически важните си сектори, тъй като продължават притесненията, че китайски компании могат да се сдобият с германски технологии чрез придобивания.

Според новите разпоредби големите придобивания от страни извън ЕС или Европейската асоциация за свободна търговия трябва да бъдат оценени, за да се види дали представляват риск за сигурността или националните интереси.

Стратегическата промишлена политика на Китай извиква необходимостта от повишено внимание, каза Хуотари, отбелязвайки, че Китай не е нормален конкурент.

Китай използва държавни субсидии и големи средства, за да осъществява координирана промишлена политика, каза той.

Най-големият германски синдикат И Ге Метал (IG Metal) изрази подобна позиция.

Зад придобиванията има стратегически интереси на Китай в ключови германски сектори, каза членът на съвета на И Ге Метал Волфганг Лемб.

Трябва да запазим водещата си роля във високотехнологичните сектори като машиностроенето и строителството на електроцентрали, каза той, цитиран от БТА.

Лемб отбеляза, че И Ге Метал е станал по-критичен към китайските инвеститори през последните няколко години и допълни, че инвеститорите от Китай вече не спасяват затруднените компании с капитал, а търсят стратегически инвестиции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
16
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Да де, *** в статията пише - Китай купува Германия, а не обратното ! Капиш ? Немците произвеждали .... ! Ха-ха-ха.ха !Не искам да да споря, защото човек който твърди подобно нещо, оповавайки се на заглавието на една статия е или лаик или шизофреник. Нямаш си и грам представа колко е развито немското производство. И то не са само коли, а и много други работи. Само ще спомена, че в САЩ е изградена най-голямата централа от соларни панели и тя е германска.
20
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Късно е чадо Китайците им взеха най-добрата фирма за роботи ,, Сега фабриките на Мерцедес ще купуват китайски роботи..
19
7
 
7
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 години
До Hafen die WahrheitДа де, *** в статията пише - Китай купува Германия, а не обратното ! Капиш ? Немците произвеждали .... ! Ха-ха-ха.ха !
18
9
 
23
 
! Отговори
Дърт комунист преди 5 години
България трябва да бъде подготвена за съдбоносно решение !! Ще назрее момента когато Източна Европа ще трябва да избира: Германия или Китай ?? С германците които използват българите като евтина работна ръка, поставят ни забрани на проекти, спъват развитието ни за своя собсгвена изгода, пълнят континента с бежанци и промотират джендъризъм, глобализъм и морален разпад... Или с новата суперсила, страната на бъдещето, ДРАКОНА - Китай !!
17
12
 
13
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Немците произвеждали - баси вица ! Ако произвеждаха, нямаше даимат външен дълг на стойност 92 % от БВП!И кой произвеждат...рашките? Вие като пишете мислите ли или пишете по ноти. Злобата не е най-добрата емоция!
16
3
 
27
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Новия тип социализъм в Китай е смесица между социализъм и капитализъм. Политическата им власт е централизирана,както е присоциализма,а икономиката им е взела положителното от капитализма и за сега тази смесица има успех. Вероятно като завладеят европейския пазар ще използват цялата мощ на тази икономика за завладяването и на Северна Америка. Централна и Южна Америка са лесни. До сега евреите владееха света чрез парите,но ето че има нов играч,който ще използва техните карти срещу тях...
15
4
 
19
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
ЕС ще съди Китай, за кражба на интелектуална собственост.Вярно е че Китай много бързо се разви, обаче като стъпи на раменете на САЩ и ЕС! И никой не може вече да ги спре да се развиват!
14
4
 
31
 
! Отговори
българина преди 5 години
стискам палци на китайците да видят каските хубаво ли е да дойдат чужденците да те икономически и да ти обясняват чецработиш малко и си неефективен
13
9
 
11
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 години
Немците произвеждали - баси вица ! Ако произвеждаха, нямаше даимат външен дълг на стойност 92 % от БВП!
12
12
 
17
 
! Отговори
Дърт комунист преди 5 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТ"винаги съм твърдял, че немаца е най-тъп0т0 същество на Земята. Заедно с украинеца, разбира се !"Нямаше да разрушат Европа три пъти ако не беше така !!
11
4
 
32
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Китайската икономика се разви много добре благодарение на Америка,те станаха световната работилница на евтини стоки и натрупаха голямо количество валута и сега решиха да я развържат като инвестират в структуро определящи отрасли на водещи страни. Така те ще превземат страните икономически,а не със сила или по политически път. Целта им е може би без революции да превземат капитализма и да установят социалистически строй от нов тип в целия свят. Скоро юана ще стане световна валута.
10
12
 
18
 
! Отговори
Дърт комунист преди 5 години
Китай е бъдещето !! Демократичната бащица губи влияние !! Германия е нищо, нито армия има, нито влияние извън ЕС !! Само коли прави и то в Китай !! ЕС ще се разпадне и ще се освободи от германско иго !! На мястото на ЕС ще завалят китайски инвестиции и ще настъпи благоденствие !!
9
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека им. Немците пък направиха с нас същото.
8
2
 
6
 
! Отговори
??? преди 5 години
До Сперрд теб ***,баща ти,баба ти дядо ти,кой е най-тъппппппп-Аз поне знам кой ми е баща въпреки че той може и да е *** дълги години помагаше на роднини и комшии като и работеше без пари и хранеше и поеше на воля а те и здрасти сега не му казват...
7
5
 
31
 
! Отговори
cenzurast преди 5 години
приватизавийка батенца до дупка. на нас нали така ни приказвахте преди 20на годинки. айде сега да ви се връща. до 10 години ще сте бетер от нас щото на мизерийка не сте свикнали. кармата е лошо нещо когато си глуповат дибил.
6
12
 
17
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
Да, руснака е най-умното същество на земята. Хайде пий си водката и си лягай.
5
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бунак си ти за каква изчезваща произведсвена икономика пишеш,бъркаш държавите ,немците (80 милиона) произвеждат и изнасят почти колкото китайците които са над един милиард.
4
9
 
16
 
! Отговори
А хаирлия да е преди 5 години
Китайците поне нас Бьлгарите да ни превземат сигора ще живеем по добре.
3
12
 
8
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 години
До ???На Баце Червенотиквеничковчетата!
2
4
 
9
 
! Отговори
??? преди 5 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТ-Според теб коя нация е най-умна,най-силна и най-войнолюбива германци, викинги",англичани,японци или коя???