Виена – най-добрата за живеене. Къде е София ли? 79-ра е!

В дъното на класацията на "Икономист интелиджънс юнит" е Дамаск, Сирия
Обновена: 15 авг 2018 12:35 | 15 авг 2018 09:00, Петя Славова
118
Виена – най-добрата за живеене. Къде е София ли? 79-ра е!
Снимка: pexels.com

Австрийската столица Виена е най-добрият град за живеене, сочи международно проучване на сп. "Икономист интелиджънс юнит".

За първи път европейски град застава начело на престижната класация, отнемайки първенството на австралийския град Мелбърн, който оглавяваше класацията през последните 7 години.

В проучването влизат 140 града, класирани по различни фактори, включително политическа стабилност, престъпност, развитие на градска среда, безопасност на гражданите, образование, култура и достъп до здравни грижи.

Японските градове Осака и Токио тази година влязоха в челната десетка, съответно на трето и на седмо място.

Австралия, макар че отстъпи първенството, все пак се представя с цели 4 града – Мелбърн е на второ място, Сидни на пето, а Аделаида на десето.

На дъното на класацията се нареждат сирийската столица Дамаск, столицата на Бангладеш, Дака и най-големият град на Нигерия – Лагос.

Къде сме ние?

Българската столица е на 79-о място. Пред София са също Куала Лумпур, а на 80-о място е столицата на Перу - Лима.

София обаче изпреварва Белград и Букурещ, които си поделят 82-ата позиция. Затова пък Будапеща е далеч преди нас - на 34-о място, а Прага е на 60-о място.

Братислава е на 64-о място в класацията, пише "24 часа". Лондон и Ню Йорк дори не намират място в топ 40.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 64Виж, логиката ти куца. Това, че има някой, който е пъти по-зле от теб, не означава, че ти си добре. Ако си със счупен крак и ръка, не означава, че си добре, защото друг бил с два счупени крака и две чеупени ръце. Или е трудно за схващане. България е дупка и докато не си го признаем, няма да можем да я оправим ...
64
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 53Столици ? СТОЛИЦИ ?!?!?!?! ХАХХАХАХАХХ !?!?!?!? СТОЛИЦИ ВИКА !!!!В топ 10 на класацията има три австралийски, три канадски и два японски града. Може би са с "многостолична" система. Или пък виж немците - имат 5 столици в топ 30...
63
8
 
41
 
! Отговори
До 64 преди 5 години
Като България е дупка, се изтрелвай в Нигерия или Бангладеш.
62
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам си парички, много ми е добре.Карам мерцедесче, а за вас не ме .... интересува.
61
8
 
33
 
! Отговори
До 53 преди 5 години
Къде в класацията били Русе, Велико Търново, Бургас, Варна, Пловдив, ... ? Интересно тези градове според теб на кои страни са столици, за да присъстват в класация само за столици?
60
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво ! А сега дайте да вдигнем средната заплата двойно за 2 години и ще станем на 40то място !!!
59
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е ко бе ... Топ 100, пак бива. В смисъл, вижте ква дупка ни е държавата в момента, даже комплимент си е...
58
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както винаги българина се оплаква, типичен черноглед пораженец. Хората му казват, че живее в златната среда, той настоява че е ***.
57
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ei gerberi jasno li vir 79 mesto ni napravihte pe4ete se na moreto milioneri bogataschi no ne stre schatstlivi i ste strahlivi a bednia balgarin e schtadtliv i smel jalko sa hubavata rasgrabena sasipana bg
56
2
 
40
 
! Отговори
57 +++, преди 5 години
Дума "голями" в нашия език няма. В множествено число думата е "големи".
55
3
 
56
 
! Отговори
... преди 5 години
Това за бюджета на София е тъжна история. Ако например сега бюджета на София е около 1,5 млрд. лева, ГЕРБ си присвоява примерно 1,3 млрд. лева, а с останалите 200 хиляди лева имитира дейност. Ако бюджета на София стане 15 милиарда лева, ГЕРБ ще присвои 14,8 млрд лева, а с останалите 200 хиляди лева, пак ще имитира дейност. Казано по друг начин, колкото и да е бюджета на София, с 200 хиляди ще се имитира дейност, а останалите милиарди се крадат от управляващите и мафията около тях.
54
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До +++57 - ОСтаналите беге градове са на по място хиляди и...
53
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора, на кого му пука, че София била с 10 пъти по-малък бюджет ?Ами аз какво да направя. То и една Дачия струва 12000 лева, една S Klasse струва 120 000 лева, ама не съм седнал да рева, че ако Дачията беше по-скъпа, щеше да е по-хубава ...
52
4
 
38
 
! Отговори
+++ преди 5 години
Принципно в тази класация по-рядко населените градове, са по-нагоре в класацията. Виена е едно приятно изключение. То затова австралийските градове обикновено окупират първите места. Японските градове подобно на Виена, явно са наистина добри места за живеене щом са толкова нагоре в класацията. София си заслужава мястото, даже според мен трябва да е по-надолу, въпреки че в София се живее много по-добре в сравнение с останалите голями български градове.
51
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 52Ааа ... СОциалните помощи ти били виновни. Да ти набие шефа шута, да останеш на улицата и да не си намериш работа на следващия ден, ще те видя, колко "вървежен" ще си. Какво иска да виждаш - умрели от глад хора, защото няма работа ли ?
50
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фяйк или дженюин, факт е, че България е пълна с малцинствени групи, хомосексуалисти и клошари и по този показател сме много по-напред от Виена. Само на бежанци и мигранти не можем да го докараме, защото мигранта дори и с верига да го вържеш в България ще я скъса и ще избяга.
49
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СПРИ СЕ СТОЯ БЮДЖЕТ БЕ ! СПРИ СПРИ СПРИ СПРИИИИИ .... АРГГРГРГГРРГГР !!!!!!! _!_ОК, сега, когато се рабзрахме, че ще спреш, обясни ми, какво ще постигне София, с по-голям бюджет ? Айде, чама, но искам точни и ясни стъпки.
48
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А къде са в класацията Русе, Велико Търново, Бургас, Варна, Пловдив, ... ?
47
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изследването е фейк.Част от критерийте за повишаване на рейтингът е колко добре се чувстват разни малцинствени групи,бежанци,клошари на социални помощи ,дали полицията не бие отpепките колко им е хубаво на хомосексуалистите и трансексуалните,колко защитени се чувстват дали представителите на разни малцинства с нетрадиционни сексуални ориентации могат свободно да практикуват харесванията си понякога и на обществени места... Е такива работи вдигат този рейтинг.
46
1
 
37
 
! Отговори
До Анонимен 49, преди 5 години
Плащането далеч не е единствен показател за "най-добър град за живеене". А редица професии се работят вече и вкъщи.