Пак боя, пак жертвата е Паметникът на Съветската армия

На 9 септември монументът осъмна залят и с моторно масло
Обновена: 9 сеп 2018 15:03 | 9 сеп 2018 11:36, Камелия Цветанова
309

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пореден вандалски акт над Паметника на Съветската армия в София.

На 9 септември, една от най-спорните дати в историята ни, неизвестни засега напръскаха монумента с бяла боя.

Освен това заляха и стълбите към него с моторно масло.

Още по темата
Служители на Столичната община, които бяха изпратени, за да изчистят паметника, обясниха пред Dnes.bg, че вандалският акт е бил извърнен около 3, 15 часа през нощта.

Един от тях се беше заел да слага пясък върху моторното масло, а друг чистеше боята, така че монументът да е в нормалния си вид днес следобед, когато активисти на БСП ще поставят цветя пред него.

Не за пръв път Паметникът на Съветската армия е обект на вандализъм.
Последният случай беше през юли миналата година, когато някой беше написал на него "БКП са терористи".

През февруари 2014 г. пък осъмна с надписи "Слава на Украйна" и "Капутин". Над тях бе нарисувано украинско знаме, а една от фигурите на войниците от скулптурната композиция бе боядисана в цветовете на Украйна - синьо и жълто.

През август 2013 г. паметникът беше с боядисани в розово войници, а под тях имаше надписи на чешки и български език: "България се извинява !!!" и "Прага '68" по повод 45 г. от потушаването на Пражката пролет, когато войски на Варшавския договор нахлуват на чешка територия.

През лятото на 2011 г. войниците бяха преобразени в известни комикс герои като Супермен и Батман, а под тях авторите оставиха мото "В крак с времето".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
3
 
10
 
! Отговори
Ленин преди 5 години
Ха-ХА-ХА-ХА !!!! СУПЕР!!!
244
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крим е руски, Русия си е велика сила, а психодесните СДС-ари са за психиатър..............само гадости от тях................окрадоха държавата тия долни гадини!!!
243
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България + Русия = Братски народи завинаги!!
242
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Психодесните луди СДС-ари освен да цапат паметници, и да бутат мавзолеи.....................за друго не стават.................пълни некадърници са те!!
241
4
 
11
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Ако един крадец открадне кокошките на съседа, той не може да стане богат от това.Може да стане богат ако разхищава обществени средства.Затова борбата на социалистите е да се докопат до обществените средства.Обществото трябва да създаде правна система при която обществените средства са недостъпни до частни лица.В хода на политическата борба социалистите се стремят да принудят правителството да харчи значителни суми за непроизводствени /социални/ разходи като с това отслабва икономиката на стр
240
8
 
18
 
! Отговори
гражданин преди 5 години
Кога най-после ще отстранят този гразен идол на разединението на българския народ?
239
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците са болни хора,страдат от излишък на грандомания и изпиране на мозъка.Никога не са ни били братя.
238
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонимен230 С какво си пълнеше чантата при "Тошо",с *** на комунистическото производство?САЩ,това сме всички ние,хората от целия свят искат да отидат там,но в Русия никой не бяга.Прочети статията от онзи ден за Русия"освободителката" и ще ти стане ясно,защо руският цар е започнал войната с Османската империя.Не за ац ни освобождава,а за да стигне до проливите.На нас руснаците са гредали винаги,като на подчинени и безправни.
237
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен235 Най-големите чорбаджии и изедници се оказаха комунистите.Непрекъснато говорят за социална правда,а си пълнят тайно джобовете,някой го правят явно.
236
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 225Искам да вдигнем паметник на Владимир Владимирович Путин в Борисовата градина!ако е в естествен размер няма да се вижда в градината. По добре да го сложат на бюрото на ***.
235
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 239А че една щафета Камчия струваше 5 лева ,ама беше килограм и 300-400 грама .Истински ,от месо .и и викаха кучешка радост щото се сещаш нали :)
234
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе събаряйте я тая грозотия бе.
233
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една армия нахлува, избива сума ти народ и това не е вандалски акт.Хора нацапали с боя паметник на окупационна армия били вандали. Нещо куцат преценките.
232
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 233 През 1988 г. най-много да са ти бърсали г ъ за и соп олите . А че една щафета Камчия струваше 5 лева ,ама беше килограм и 300-400 грама .Истински ,от месо .
231
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТурци са онези, дето подариха на Турция , Турски поток ,затриха Нефтопровода и ще купуват ток от АЕЦ Аккую . И постройха за 9 години над 200 джамии .
230
1
 
11
 
! Отговори
В руското посолство преди 5 години
Се спотайват към 1000 аташетаДа грабват парцалите и да чистят
229
5
 
22
 
! Отговори
Гуем праз -да стои преди 5 години
Всеки път като мина през градинката вечер му се изпикавам с кеф:)
228
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ботев е бил с комунистически възгледи ! Щом пише за чорбаджии и изедници .
227
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самият паметник е вандалски акт.
226
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 1988 г. с пет лева в магазина можеше да си обършеш естественото продължение на гърба. Толкова струваше вече кило "Камчия". Проблемът е, че и това нямаше! Червени национални предатели! В магазините за АБПФК може и да е имало, червена хлебарко проклета! За обикновените хора - нямаше!