Трябват ни половин милион работници за 5 г.! Бизнесът: Нужен е внос!

Липсата на специалисти действа като спирачка на икономиката
Обновена: 31 окт 2018 09:03 | 31 окт 2018 07:00, Александър Попов
518
Трябват ни половин милион работници за 5 г.! Бизнесът: Нужен е внос!
Снимка: Pixabay

Половин милион работници и специалисти трябват за родната индустрия в близките пет години, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Според него, за 10 г. БВП може да се удвои, тъй като България в момента е на 12-о място в ЕС по ръст за полугодието.

"Но именно липсата на хора е голямата спирачка. Техният недостиг води вече и до отлив на инвестиции", казва той пред "24 часа".

Велев даде пример с Монтана, където до 3 години 50% от работниците в машиностроенето ще достигнат пенсионна възраст. И това не е изолирано явление. Гръбнакът на икономиката са хората от 50 г. и нагоре.

Още по темата

Той заяви, че няма бранш, който да се похвали с комфорт от наличие на квалифицирани хора. Същото е и с учителите, лекарите.

Фирмите, които произвеждат части за автомобилостроенето, казвали, че биха могли да поемат 45 000 души, а IT секторът - 20 000. И това са браншове, които дават висока добавена стойност, казва Велев.

През тази година са внесени 2 пъти повече работници, отколкото през миналата - 8000 души. Но това са предимно сезонни работници по морето.

Работодателите подкрепят програмата за трайно заселване на етнически българи от Украйна и Молдова в България.

Програмата бе лансирана от председателя на КНСБ Пламен Димитров по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество в края на миналата седмица. Тя предвижда 50 хил. работници от българските диаспори в Украйна и Молдова да бъдат заселени в запустелите села у нас в следващите от 3 до 5 г.

"Бизнесът и без това вози до 50 км работниците си и ще продължи да ги вози. Въпросът е да ги има, т.е. да ги заселим тези наши сънародници в тези имоти", аргументира се той.

Синдикатите са пресметнали, че общата сметка за тази програма ще е между 300 и 400 млн. лева. Те ще се използват за закупуване на изоставени селски къщи, които се намират до 50 км от голям град.

Жилищата ще се предоставят за конкретен период от време, в който сънародникът ни да работи в страната, а след това ще му бъде дарено.

Обезлюдените села или такива с едноцифрен брой жители у нас пък са над 570, показват данни на Националния статистически институт към края на 2016 г. 27 хил. българи пък са напуснали селата и са се преместили в големите градове само през миналата година. Най-много те са в Габровска и Великотърновка област.

Преди българите от историческите диаспори като в Украйна, Молдова или Западните покрайнини да изберат да дойдат у нас, те ще трябва да имат осигурено работно място, възможност за придобиване на българско гражданство, перспективи и програми за обучение на децата им в български средни и висши училища, предвижда синдикалният план.

Бизнесът от своя страна ще трябва да направи собствено проучване за нуждите от работна ръка по места, а общините ще трябва да опишат свободните жилища и къщи.

Към бесарабските българи взор са вперили и хотелиерите в зимните ни корурти.

В Банско и Пампорово бизнесът търси готвачи, сервитьори, камериери, пикола, но родни кандидати няма. Ски комплексите ни се нуждаят от близо 2 000 души за сезонна работа, като наддаването вече е в ход. Пампорово дават по 3 000 за готвачи, а в Банско предлагат дори 4 000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


518
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идеята е прекрасна,но се страхувам,че на практика ще я окепазите.Това са живи хора,не са ви роби,ако не им плащате добре и няма добри условия на работа,живот,ще избягат,както избягаха над 2 милиона българи.
56
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТЕ ЗА ТВА РЕВАТ КАТ МАГАРЕТА ОТ НЯКОЛКО ГОДИНИ! НАЙ МЕ КЕФИ МАЛОУМНАТА ИМ ИДЕЯ ДА СЕ СЪКРАТЯЛ ДЪРЖ. АПАРАТ И СЪКРАТЕНИТТЕ ДА ИДАТ В ЧАСТНИТЕ ФИРМИ. ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ НА КВО СЕ НАДЯВАТ ***, ДЪРЖАВНИТЕ ТЪРТЕИ ДА ИМ БАЧКАТ ))): ИМА ДА СЕ НАДАТ...
55
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бг бизнес жалка работа.Емигрирай те хора не се колебайте.
54
0
 
33
 
! Отговори
Огнян преди 5 години
Как само е написано в статията "родната индустрия" ! И къде е тая индустрия ?
53
0
 
43
 
! Отговори
лъжат преди 5 години
Как звучи само "работодатели"и "бизнес"от устата на една каста който изгониха работниците с своите действия и сега лъжат че дават високи заплати а работници нямало!!!
52
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТЕ ТОВА Е ДЕМОГРАФСКАТА ПОЛИТИКА НА ПАТРЕОТЕТЕ!
51
5
 
26
 
! Отговори
НАРОДА! преди 5 години
СПИРАЧКА НА ИКОНОМИКАТА Е ЧАСТНИКА ВСИЧКИ ПРИХОДИ ВЛИЗАТ В ЧАСНИЯ ДЖОБ А НЕ В ДЪРЖАВНАТА ХАЗНА .ДРУГИЯ ФАКТОР Е ЧЕ НЯМА ДЪРЖАВНИ ЗАВОДИ.ОТ ДАНЪЦИ И НАРОДНА ПАРА ИКОНОМИКА НЕ СЕ ПРАВИ .ТОВА Е ПРОСТАТА СМЕТКА .ПОВЕЧЕ ДЪРЖАВНИ ЗАВОДИ ИЗНОС И ПАЗАРИ ПО МАЛКО ЧАСТНИ.ТРЕТИЯ ФАКТОР Е ЧЕ БЪЛГАРИНЪТ НЯМА ПОКУПАТЕЛНА СПОСОБНОСТ ТАКА РУХВА ИКОНОМИКАТА МНОГО БАНКИ А Е НУЖНА САМО ЕДНА И ТО ДЪРЖАВНА.
50
0
 
22
 
! Отговори
500 лв преди 5 години
КО ??? - НЕ !!!
49
0
 
30
 
! Отговори
цирк бг преди 5 години
От хора който перат пари и са назначени за бизнесмени от бандитите който ограбиха страната,не може да искате нормален бизнес и добри заплати.
48
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И забележете- "бизнесът" не мисли в посока увеличаване на заплащането, а мисли в посока- да внесем работници, свикнали да работят за малко пари.Ти какво очакваш от хора, които са научени, че могат да си правят с нас, каквото поискат? "Ще работиш, ще мълчиш и ще си благодарен, че се грижим за теб!" - това им е мисленето вече 70 години.
47
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А тези 400 млн.лв. за "внос" бизнесът ли ще ги даде? Не, нали! Пак държавата, тоест ние!
46
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И забележете- "бизнесът" не мисли в посока увеличаване на заплащането, а мисли в посока- да внесем работници, свикнали да работят за малко пари.
45
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма от къде да ги намери. Не ги търси само Българския бизнес.А кой е казал, че Българския бизнес трябва да има развитие. Ако не намери начин да се развива в рамките на такива ограничения, значи ще се свива.А такива като тоя, да се преквалифицират овреме. Щото са достигнали дълбини на некомпетентност, щото да не могат връзките на обувките си да завържат.
44
2
 
32
 
! Отговори
Алф преди 5 години
Аз предлагам да бг работодателите да се свържат с НАСА!!Да им обяснят как дтовт нещата,че тук вече няма живи същества където да бачкат за 300? и да пуснат една обява да лети из космоса!!!Вселената е безкрайна знеш ли нвкъде може там та ги чака някоя будалла да им работи за без пари..Работниците са някъде там!!!
43
1
 
12
 
! Отговори
...... преди 5 години
Този от Австралия, ако наистина е от Австралия, показва че не само каймакът на населението ни се е изнесъл навън. Може би са представителна извадка със 70-80 % селяндурковци. Както си е у дома... Сега пък и етническите българи от тук и таме ще си прибираме, то ще стане едно хомогенно население, не ти е работа...
42
3
 
47
 
! Отговори
Petrov преди 5 години
Васил Велев е завършил педагогика на пионерската и комсомолската дейност и беше номенклатурен комсомолец. Последно - Първи секретар на ОбК на Комсомола в район Искър в София. Знае български и срича на руски. Какви са тези негови велики претенции за биснесмен от световна класа - не мога да си обясня.
41
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато правителството е една Хунта и мисли само за крадене!Робовладелците ще си правят, каквото си поискат и ще издевателстват над овцете!Щом мълчите,значи ви харесва да ви таковат.....
40
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде да угодим на Велев и да направим Б-я пакистанска провинция ,че да не дава високи заплати щото Велев иска ..... много иска, тоя иде ли му на акъла какво ще стане.
39
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
набива се в главите на младите, че истинската работа е в офисаНе.Има доста народ, който не иска да работи в офис. Винаги е имало.Но те заминават в чужбина, защото там условията са къде по-добри. Искащите да работят в офис все пак остават тук, защото има и по-читави условия тук-там. Ама и те са на свършване.
38
0
 
22
 
! Отговори
Хасфалт преди 5 години
В маалите има и повече!