Трябват ни половин милион работници за 5 г.! Бизнесът: Нужен е внос!

Липсата на специалисти действа като спирачка на икономиката
Обновена: 31 окт 2018 09:03 | 31 окт 2018 07:00, Александър Попов
518
Трябват ни половин милион работници за 5 г.! Бизнесът: Нужен е внос!
Снимка: Pixabay

Половин милион работници и специалисти трябват за родната индустрия в близките пет години, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Според него, за 10 г. БВП може да се удвои, тъй като България в момента е на 12-о място в ЕС по ръст за полугодието.

"Но именно липсата на хора е голямата спирачка. Техният недостиг води вече и до отлив на инвестиции", казва той пред "24 часа".

Велев даде пример с Монтана, където до 3 години 50% от работниците в машиностроенето ще достигнат пенсионна възраст. И това не е изолирано явление. Гръбнакът на икономиката са хората от 50 г. и нагоре.

Още по темата

Той заяви, че няма бранш, който да се похвали с комфорт от наличие на квалифицирани хора. Същото е и с учителите, лекарите.

Фирмите, които произвеждат части за автомобилостроенето, казвали, че биха могли да поемат 45 000 души, а IT секторът - 20 000. И това са браншове, които дават висока добавена стойност, казва Велев.

През тази година са внесени 2 пъти повече работници, отколкото през миналата - 8000 души. Но това са предимно сезонни работници по морето.

Работодателите подкрепят програмата за трайно заселване на етнически българи от Украйна и Молдова в България.

Програмата бе лансирана от председателя на КНСБ Пламен Димитров по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество в края на миналата седмица. Тя предвижда 50 хил. работници от българските диаспори в Украйна и Молдова да бъдат заселени в запустелите села у нас в следващите от 3 до 5 г.

"Бизнесът и без това вози до 50 км работниците си и ще продължи да ги вози. Въпросът е да ги има, т.е. да ги заселим тези наши сънародници в тези имоти", аргументира се той.

Синдикатите са пресметнали, че общата сметка за тази програма ще е между 300 и 400 млн. лева. Те ще се използват за закупуване на изоставени селски къщи, които се намират до 50 км от голям град.

Жилищата ще се предоставят за конкретен период от време, в който сънародникът ни да работи в страната, а след това ще му бъде дарено.

Обезлюдените села или такива с едноцифрен брой жители у нас пък са над 570, показват данни на Националния статистически институт към края на 2016 г. 27 хил. българи пък са напуснали селата и са се преместили в големите градове само през миналата година. Най-много те са в Габровска и Великотърновка област.

Преди българите от историческите диаспори като в Украйна, Молдова или Западните покрайнини да изберат да дойдат у нас, те ще трябва да имат осигурено работно място, възможност за придобиване на българско гражданство, перспективи и програми за обучение на децата им в български средни и висши училища, предвижда синдикалният план.

Бизнесът от своя страна ще трябва да направи собствено проучване за нуждите от работна ръка по места, а общините ще трябва да опишат свободните жилища и къщи.

Към бесарабските българи взор са вперили и хотелиерите в зимните ни корурти.

В Банско и Пампорово бизнесът търси готвачи, сервитьори, камериери, пикола, но родни кандидати няма. Ски комплексите ни се нуждаят от близо 2 000 души за сезонна работа, като наддаването вече е в ход. Пампорово дават по 3 000 за готвачи, а в Банско предлагат дори 4 000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


518
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера бизнесът заяви, че е искал да се намали отпуска по майчинство и че не искал да се вдига минималната заплата. Днеска реве, че нямало желаещи да им работи при тези условия.
36
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде сега, Велев, да поразмислим малко...1. Какви заплати давате?2. Осигурявате ли хората на коректна сума, или има и пликове?3. Какви са условията на труд?4. Синдикати има ли?5. Държавата работеща ли е?И още, и още, ама нека тези са за начало. Изгонихте маса народ навремето с неадекватното си отношение, сега ревете. Дано фалирате.
35
2
 
40
 
! Отговори
Колю Жицата преди 5 години
До Деян КуцевАми аз предлагам работа за роми.Трябва ми електроинженер за оканеляване на ел.табла.Викам му: -Ей, ром мош ли напрай тва табло по тази схема ?-Да ва бате дай *** тука !Давам му ел.схеми ,давам му ,табло и апаратура ...Рома,гледа гледа,гледа ,че промълви..-Аве бате нямаш ли нещо за чистене,носене,или улуци да ти направя!Те толков за ромското включване в трудовия пазар..
34
1
 
48
 
! Отговори
дърт преди 5 години
Най-напред се гонят кадърните и квалифицирани, после се ликвидират техникумите и техническите училища, набива се в главите на младите, че истинската работа е в офиса и после се реве, че няма работници. Да ви е честито!
33
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На бизнеса не му трябват работници, а роби, които да работят без пари. Ако предложат добри заплати, много хора ще си счупят краката да тичат към България, без да са необходими каквито и да е било допълнителни мерки.
32
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам чувството, че тази статия я чета всеки ден.В последните 10 години.
31
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време имаше опити с виетнамци ,но сега доколкото знам при тях нещата са по-добре отколкото тук , и през ум не ми минава откъде ще му вържат на този , а и да им дава по-малко кинти гаранция за техните качества няма , а и трябва да изгради страшна материална база --жилища транкспорт и какво ли още не , а ако претърпят провал какво става с тази материална база ? стигам до извода ,че се опитва да плаши гаргите или изнудва с това правителството -
30
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този, родният "бизнес" и един месец няма да издържи на запад, ама тука дерибейства и реве за още роби.
29
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И къде ще ги поберем тези работници, когато решат да напуснат Монтана и да дойдат в София? Няколко поколения селяни се преместиха тук и вече не се диша; сега и чужденци ли?!
28
0
 
40
 
! Отговори
Довиждане преди 5 години
Още 1-2 години в сферата на ИТ и от мен и семейството ми имате Сбогом и дано никога не работя за такива като вас повече.
27
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Омръзна ми да чета жалкото вайкане на Васил Велев в ородължение на месеци. Българският "бизнес" направи всичко възможно да прогони кадрите. И продължава да го прави - погледнете какви ги приказват за майчинството. Така обезсърчават раждането на деца и в дългосрочен план проблемът с кадрите се задълбочава. Освен това са против увеличението на минималната заплата. Велев, плащайте и ще имате работници.
26
0
 
43
 
! Отговори
Bobo преди 5 години
На всички ние ясно че работа има!!!Но пари няма,хората бягат защото не им се работи за 300-350 евро.......Баламите свършиха
25
0
 
26
 
! Отговори
от сиднеиAaвстралия преди 5 години
Купувам! Дай 2 торби специалисти, спешно!А бутилки носите ли си?
24
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този не спи ли ? От сутрин до вечер едно и също -- вкарвай бе ,не би да ме уплашиш, никога няма да работя за 800 лв чисто при този стандарт ,пари за дебнене на работниците и огради и автобуси да ги карате на по 15 км от града имате за заплати нямате .. парите ги раздавате в пликове на работника 700--800 на надзирателя 1500 за да дебне работника да не се изправи през 8-те часа , а мръдне къде беше ...с тези изнесени на вън заводи хората губят по още 2-часа от времето си да ходят на работа..
23
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Купуваме си: 50 хиляди бесарабски българи за 400 млн. лева?Докато деби.лите в Бг си мислят,че това са домати или тухли, така ще е!
22
0
 
53
 
! Отговори
BG преди 5 години
Подиграват се с хората и българите продължавят да емигрират. Искат квалифицирани работници, които да работят за жълти стотинки, което вече няма как да се получи. Един качествен кадър , ще предпочете чужбина пред мезерна заплата в родината. Това го направига политиците и бизнеса затова сега ще страдат.
21
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ха сега да погледнете безработицата пък после говорете за внос
20
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я младежкото Герб и всички гробарски калинки да отиват да живеят в обезлюдените села и да работят за т.нар. "български бизнес". Да дадат пример, бе!
19
1
 
40
 
! Отговори
смирен депутат преди 5 години
510лв минимална им стига на работниците в България.Ще дойде свежа работна ръка от Бангладеш,Пакистан и Индия
18
2
 
35
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Работодателите алооооБоли ли като го поемате четвартит.Я да видя какво ще правите със кредитите