Сблъсъци, блокади във Франция: Гневът на "жълтите жилетки"

Задържаните от полицията са стотици
Обновена: 9 дек 2018 08:12 | 8 дек 2018 16:25, Веселина Йорданова
394
Сблъсъци, блокади във Франция: Гневът на "жълтите жилетки"
Снимка: БТА

Сблъсъци между демонстранти и служители на реда съпътстваха днешните митинги на движението на "жълтите жилетки" в центъра на Париж, който е поставен под засилена охрана, предаде Франс прес.

Блокади по пътища затрудняват движението в този нов ден на висока мобилизация в цяла Франция.

Голяма част от французите и особено парижани се опасяват от повторение на яростните сблъсъци, кадри от които обиколиха света и предизвикаха шок в страната и в чужбина.

Напрежението се повиши в късните сутрешни часове около прочутия булевард Шанз-Елизе, където силите на реда използваха сълзотворен газ срещу "жълтите жилетки", хиляди от които дойдоха да демонстрират с викове "Оставка на Макрон".

Някои демонстранти отговориха като хвърляха по полицаите димки и бомбички.

Властите засилиха контрола по гарите и систематично претърсваха хора около местата на демонстрациите. В цялата страна са мобилизирани не по-малко от 89 000 служители на органите на реда, а в Париж те са 8000. На някои места са разположени бронетранспортьори на жандармерията като изключителна мярка.

Около 548 души бяха задържани тази сутрин в столицата. Най-малко 272 от тях са поставени под стража.

Няколко чужди посолства посъветваха гражданите на своите държави да бъдат внимателни при движение в столицата или да отложат пътуването си. Много музеи, големи магазини и Айфеловата кула са затворени от съображения за сигурност.

Френското правителство многократно призова за спокойствие, а няколко представители на "жълтите жилетки" също призоваха да се демонстрира мирно.

"Жълтите жилетки", които са представители най-вече на работниците и средната класа, заявяват, че са разгневени от данъчната и социалната политика на президента Еманюел Макрон, които смятат за несправедливи и срещу които протестират от три седмици, като демонстрират и организират блокади и седящи стачки в цялата страна.

Отстъплението на правителството от повишаването на данъците върху горивата, първоначалното искане на "жълтите жилетки", не доведе до успокояване на движението, което се противопоставя най-вече на политическите елити и традиционните партии. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


394
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОМУНИСТЪТ БОРИСОВ И НЕГОВАТА ШАЙКА ОГРАБИХА БЪЛГАРИЯ.
211
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на французите. Нека да мачкат презрения ЕС.И народът на Белгия се надига.
210
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 237Да така беше, но БКП свали Живков и заедно със ДС ограбиха Родината!
209
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОЧЕВИДНО НЕ Е ПО СИЛИТЕ НА МАКРОН ДА УПРАВЛЯВА ФРАНЦИЯ. НЕКАДЪРНИК, СЛУЧАЙНО ИЗПЪЛЯЛ НА СВЕТЛО.Но това е добре, защото такива като него ще ускорят вмирисването на ЕС
208
13
 
35
 
! Отговори
До237 преди 5 години
Не ровеха в кофите за смет, о ровеха и копаеха до припадък градините да изкарат нещо за ядене! А сега са пълни с пари, даже ги хвърлят през терасите!
207
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората в Бг са страхливи!
206
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А В БЪЛГАРИЯ КОГА? КОГА? СТАВАЙ НАРОДЕ. ДО КОГА?
205
8
 
35
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Селяни прости, ние ви използваме, а вие си вършите перфектно работата!!!Иначе с по-прости думи казано, как може да имаме все по-широка подкрепа за водената политика от нашия елит в Близкия изток, а там има много петрол!Това е да си гениален човек селяни прости, да може да осребряваш негативи и да виждаш в тъмнината ярка светлина!!!Агент Крис Ръскин!ЦРУ!!!
204
0
 
31
 
! Отговори
Дедо преди 5 години
До 227-Путин и Станишев.
203
3
 
38
 
! Отговори
До Чарли Доусън-ЦРУ преди 5 години
Свръхсекретно! Варварите от Изток готвят въоръжена офанзива на Запад! Точната дата е 30-02-2019! Вземете мерки! Агент Цоню!!Шофьор на каруца!!!
202
1
 
52
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Ще обличам и аз жълтата жилетка вече!!!!Не се търпи!!!Алчни чиновници!!!
201
0
 
50
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Защо от 1 януари КЕВР иска да повиши цената на водата с 23ст на кубик в София?!Скоро я вдигаха,сега пак?!!!!Не В и К а КЕВР на които се плаща заплата от моите и на всички данъците!!!!!Защо бе?!!!В София водата е гравитачна,а не помпажна!!!Защо?!!!
200
19
 
36
 
! Отговори
Василев преди 5 години
До КОМУНИСТПри комунизма имаме братство,равенство,свобода!Равенство в мизерията!Братство , всички сме братя и сестри , които имаме една партия-майка!Свобода, свободно може да доносничиш за комшията или колегата, ако им завиждаш!Агент Чарли Доусън!ЦРУ!!!!
199
4
 
54
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 5 години
Във Франция, в България,в Белгия, навсякъде по света където има експлоатация и неравенство, тероризъм, фашизъм, капитализъм, хората се навдигат, това е само началото. Началото на войната, до пълната победа на НАРОДА. Никакви преговори с тези масови убийци !
198
14
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия жълти жилетки ми се струват, че са анархисти. И кой им е водач.
197
0
 
37
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Викингите са северните народи и те не са дошли от Иран и нямат нищо общо с Иран където Хитлер и бандата му несретници търсят някакви бели ариици.Арииска раса не съществува!
196
1
 
41
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Арииците нямат нищо общо с белите хора.Които произхождат от викингите преки наследници на викингите са скандинавските народи бели руси синеоки.Немчугите им се иска но са си хазари и всякакви други Хитлер няма нищо общо със северният клон на арииската раса.Доказва го и езикът скандинавските езици са си в отделна група нямащи общо с немският език.Германия е измислена държава върху крадени френски и полски земи.Прусаците произхождат от полските земи и са славяни.
195
16
 
35
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Къде отивате селяни прости??Всеки който протестира, от високите акцизи, има близък или роднина, където я ползва безплатно образование,или е ползвал медицинска помощ, или възрастен човек на помощи!Ако искате си направете един катун в гората с жълти жилетки, няма да плащате данъци, няма и да работите, няма и да имате разходи!Хората взимат данъци, и плащат с тях на други хора заплати, или влизат в образованието или в социалната сфера, или строят пътища и инфраструктура!Всеки иска да живее!ЦРУ!!
194
1
 
40
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
ЛИЧНИЯТ АВТОМОБИЛ Е СИМВОЛЪТ НА СВОБОДНИЯ СВЯТ. ПИСЕГНЕШ ЛИ НА НЕГО ПОСЯГАШ НА СВОБОДТА НА РАБОТНИЦИ, ФЕРМЕРИ, ТЪРГОВЦИ, УЧАЩИ. ЩЕ ИМА ЯК БОЙ ДА ГО ЗНАЯТ И ТУКАШНИТЕ.ВРЪЗКАТА С МЕЖДУНСРОДНАТА ОБДСТАНОВКА СЕ СЪСТОИ В ИЗМИСЛЯНЕТО НА НАЧИН ДА СЕ ПОПЪЛНИ ХАЗНАТА С ЦЕЛ ПОПЪЛВАНЕ НС ФУЛКИ В СОЦИСЛНИТЕ ФОНФОВЕ И СЪБИРАНЕ НА ПСРИ ЗА ВОЙНС С РУСИЯ
193
0
 
33
 
! Отговори
ХА,ХААА ВАСИЛЕВ преди 5 години
У БЪЛГАРИЯ ---ТЪРСИ АКЪЛ...ОТ КАРУЦАРИТЕ.....ХА,ХА,ХААААААААААААА