Бягства от затвора, жестоки убийства... Родната полиция ни пази!

Илияна, Дарина, Ивета - само част от жените, намерили смъртта си от ръката на партньор
Обновена: 1 яну 2019 09:30 | 31 дек 2018 17:15, Василия Пейчева
65
Бягства от затвора, жестоки убийства... Родната полиция ни пази!
Снимка: pixabay.com

Брутална агресия, неоправдана жестокост, насилие след употреба на алкохол и наркотици... 2018 г. бе белязана от тежки престъпления и зверски убийства. И докато някои случаи бяха напълно непредвидими и причината за тях бяха скрити семейни проблеми, други може би щяха да бъдат предотвратени, ако извършителите не бяха на свобода или бяха заловени по-рано.

Още по темата

Още от първия ден годината започна с безпрецедентен акт на насилие. Зверско шесторно убийство в къща в Нови Искър бе извършено в нощта на Нова година. Тогава 56-годишният Росен Желев Ангелов уби Кети Кюхова, с която е имал интимна връзка, нейния мъж - Неделчо Юнаков, сина на Неделчо - Георги Юнаков, майката и дъщерята на Кети - Еленка Бурджиева и Нанси Иванова, както и приятеля на Нанси - Боби.

Разследващите обявиха, че именно Кети е била първата жертва на Ангелов, след което той е избил хората в къщата.

След кървавата баня полицията започна мащабно издирване на Росен Ангелов в близките населени места и планината, а хората в района изпаднаха в паника, че той е въоръжен и изключително опасен. Ангелов е педофил-рецидивист, два пъти е лежал в затвора за блудство с малолетни момичета и е обявен за общодържавно издирване от септември 2009 г.

В крайна сметка след няколкодневно издирване, Ангелов бе открит мъртъв в изоставена къща, а експертизата доказа, че той се е самоубил.

Според разследващите шесторното убийство е извършено както от ревност заради интимната си връзка с Кети, така и от финансов интерес. Кети е чистела домове на заможни българи и Росен е искал ключовете от нея, за да ги ограби. Тя обаче не му ги дала и това било причината за разрива в отношенията им.

Дали това са основателни мотиви за шесторно убийство и защо такъв рецидивист се разхожда на свобода, останаха въпроси без отговори.

Ден след като Росен Ангелов бе открит мъртъв, друго убийство смрази столицата. Бизнесменът Петър Христов бе разстрелян посред бял ден близо до търговски център в София.

Килърът на бизнесмена го застреля с картечен пистолет "Скорпион" от строеж, в близост до местопрестъплението. Изстреляни са 8 изстрела, открити са 7 гилзи, а в тялото на бизнесмена са попаднали пет куршума. Убиецът бил с черни дрехи и маска и година по-късно все още не е известно кой е.

Една от основните версии бе, че Петър Христов е убит заради отмъщение, тъй като той е помогнал за разкриването на групата за отвличания "Наглите".

През тази година много убийства бяха извършени и заради болна ревност, съмнения за изневери и разрив в отношенията. А статистиката е стряскаща - само от началото на 2018 година 22 жени са били убити от своите бивши или настоящи съпрузи или партньори, а 3 деца – от своите бащи. И въпреки зловещите цифри обществото се обяви против приемането на Истанбулската конвенция, в която се предвиждат мерки срещу домашното насилие и агресията срещу жени и деца.

И така още през февруари бе извършено кърваво убийство заради ревност. Два трупа бяха открити в лек автомобил край Пампорово. Рок музикантът Антон Бояджийски застрелял с два куршума в гърдите и един в главата 41-годишната си приятелка с незаконен пистолет "Макаров" и след това се самоубил.

Месец по-късно пък кървава трагедия разтърси Пловдив - в апартамент бяха открити мъртви съпрузи. 32-годишният Ради Енев убил с кухненски нож 29-годишната си съпруга - Илияна Енева, а след това се е самоубил. В това време в жилището било и невръстното им дете.

Според разследващите в този случай нямало информация за любовен триъгълник или финансови проблем в семейството, двойката не била и позната на полицията. Най-вероятната причина за зверството е психично разстройство при съпруга.

През юни месец куршуми проехтяха и в Слънчев бряг. Охранителят Михаил Станчев уби хазартния бос Коста Николов-Миджурина и рани тежко бившата си приятелка Симона Тодорова. Именно чувствата му към нея и отказът му да приеме раздялата са причината за кървавата вендета.

Във фаталната вечер Миджурина чака Симона да я води на ресторант с лъскав "Мерцедес". Станчев обаче отваря вратата на автомобила и убива хазартния бос, а след това стреля и по 22-годишната Симона. Тя по чудо оцелява, въпреки че няколко дни е в медикаментозна кома. Възстановяването й все още продължава.

Семеен скандал завърши с трагичен край и в Айтос. В средата на юни 27-годишният Теньо преби до смърт 19-годишната си приятелка Ивета. Според разследващите 27-годишният Теньо е бил пиян и дрогиран по време на побоя.

Разправията между двамата започнала заради 3-годишния им син. Според бащата Ивета не полагала достатъно грижи за детето и й се нахвърлил заради това. Теньо е многократно осъждан като първите му прояви са още докато е бил непълнолетен. Последно излязъл от затвора през април 2016 г.

През юли Пловдив бе разтърсен от още едно зверско убийство. Доцентът Стефан Нейков почина след жесток побой и сексуално насилие с бейзболна бухалка. Жестокото престъпление бе извършено заради ревност от 42-годишния Илия Стоичков, тъй като разбрал за връзка на съпругата си Иванка с пенсионирания преподавател.

Съпрузите заложили капан на Нейков, като Иванка си уговорила среща с него извън града. На мястото обаче пристигнал и съпругът, въоръжен с бухалка. След побоя двамата откарали доцентът близо до Военна болница в Пловдив, където малко по-късно Нейков издъхнал.

Още по темата

В края на юли пък жена бе застреляна във входа на дома си в Благоевград, а убиецът й се самоуби малко по-късно. Десетина дена преди инцидента Радослав Стипцаров-Соколето пребил приятелката си Силвия, която е дъщеря на жертвата - Снежана. Силвия подала жалба в полицията, а майка й дала показания, защото и тя получавала заплахи. Така една вечер, докато отключвала входната врата на блока, от храстите изскочил Соколето и от упор застрелял Снежана в гърба с гладкоцевна пушка. По-късно полицията го обгради в къща в кюстендилското село Бараково, а не след дълго бе съобщено, че той се е самоубил.

Радослав Стипцаров-Соколето е известен със зверствата си в Благоевград. Още през 2009 г. получил присъда от 2,5 г. пробация за блудство с непълнолетно момиче, което примамил в колата си. През 2016 г. жалба срещу него подала и друга негова бивша приятелка.

Поредното убийство заради семейни проблеми бе извършено в началото на ноември в София. 26-годишният Викторио Александров уби приятелката си Дарина, едногодишната им дъщеря и опита се да се самоубие, но оцеля.

Пред съда Викторио обясни, че мотивът да убие Дарина бил, че се чувствал пренебрегнат във връзката им, отношенията им охладнели, вече не се обръщала към него с мили думи. Той хвърли цялата вина за срива в отношенията им върху нея и я обвини, че е била лоша майка и че е малтретирала детето им. Викторио настоя и че не си спомня детайли за двете извършени от него убийства.

Някои от тежките престъпления през тази година бяха извършени и под знака на алкохола и наркотиците. Но може ли злоупотребата със субстанции да бъде оправдание за жестоко убийство?

В началото на октомври зверско убийство потресе Русе. Телевизионната водеща Виктория Маринова бе зверски убита и изнасилена до бетонната алея край Дунав в Русе, където спортувала. Дни по-късно убиецът й Северин Красимиров бе задържан в германския град Щаде, където се опита да избяга.

И досега не е ясно какви са мотивите за бруталното престъпление. 21-годишният мъж още твърди, че не помни да е убивал младата жена.

При разпитите стана ясно, че в нощта преди престъплението Северин бил на празненство по случай рожден ден, пил уиски, бира, взел и наркотици. През ноември съдът реши Красимиров да бъде настанен за един месец в психиатричното отделение на болницата за лечение на лишени от свобода към затвора в Ловеч, за за бъде изследван. Според справка от Центъра за психично здраве в Русе обвиняемият е диагностициран с умерена степен на умствена изостаналост.

Трагедия се разигра и в Бяла Черква в началото на декември. 18-годишен наркоман нападна, изнасили и удуши 70-годишна жена. Извергът се промъкнал в двора на баба Петрана и я повалил на земята с кроше. След това започнал да се гаври с жената и да й затиска устата с ръка, за да не вика, вследствие на което тя се задушила.

Убийство от последните дни за пореден път шокира обществото. 24-годишната Златена бе брутално убита от 37-годишния Димитър Ръжев. Зловещият инцидент станал в стая в столичния хотел "Рила".

Димитър удушил Златена, а след това започнал да я удря с бутилка и забил вилица в окото й. Пред полицията Ръжев признал, че през последните дни е употребявал наркотици и алкохол. Затова и най-вероятно до убийството се е стигнало заради психичен проблем, отключен от дрогата.

През тази година и друг безпрецедентен случай на тежко престъпление смрази обществото - като на филм двама затворници - Владимир Пелов и Радослав Колев, избяха зрелищно през парадния вход на Софийския централен затвор, използвайки внесено отвън огнестрелно оръжие. Два месеца МВР диреше безрезултатно бегълците до момента, в който Пелов бе убит при престрелка в Ботевград.

Смъртта си затворникът намери от ръката на някогашен приятел. Пелов дебнел Марио Панчев-Дебелия, за да го убие, защото се съмнявал, че помага на МВР в издирването му. При стрелбата обаче беглецът загина на място, а Дебелия издъхна няколко дни след това от раните си.

Бягството от затвора на Пелов и Колев доведе до множество критики срещу МВР, като и премиерът Борисов изрази недоволството си от работата по случая.

Къде е вторият избягал затворник - Радослав Колев, също не е известно и до днес.
 


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Стефанов преди 1 месец
"И въпреки зловещите цифри обществото се обяви против приемането на
Истанбулската конвенция, в която се предвиждат мерки срещу домашното
насилие и агресията срещу жени и деца." - до автора Василия Пейчева - госпожице, обществото не приема ИК не защото иска да си трепем жените и дъщерите, а ЗАЩОТО ПРОМИВА МОЗЪЦИТЕ НА ДЕЦАТА чрез неопределената сексуалност в детската възраст, рекламирането на "трети пол", възможността да се сключва брак между еднополови и претенциите им за осиновяване на деца и
39
3
 
1
 
! Отговори
Драган преди 1 месец
Тия жени дето са бити, не са бити без нищо ! Тая защо се е хванала с такъв като Росен, имала е и мъж ! Всички сами са си виновни, не им е виновна държавата !
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво се чудите, това е лицето на болното ни общество.
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак за ГРОБ да гласувате?
36
1
 
8
 
! Отговори
истина преди 1 месец
Защо казвате на МИЛИЦИОНЕРИТЕ полицаи ????????
Всички лоши неща които се случват в България са дело на МВР
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ум

"полицайте", "съдийте"

Поредният форумен капацитет.
34
13
 
7
 
! Отговори
А истината е преди 1 месец
Че при Иван Костов престъпноста падна под нивата от 1985 , а икономиката растеше с минимум 12% годишно.600 хиляди нови фирми се откриха , от обикновените българи , а за олигарси не бяхме и чували.
33
1
 
21
 
! Отговори
Анти-(0р0(0ид преди 1 месец
Пак претопляте манджата за тази конвенция и пак лъжете и мажете, за да настроите хората да я приемат за нещо нормално. Пътят към ада е покрит с добри намерения са казали хората. Някаква си измислена конвенция няма да опази жертвите. Беззаконието и липсата на държава са най-големите причинители на убийства. Нямаме полиция, нямаме съд, нямаме прокуратура. Какво искате някаква конвенция да оправи нещата ли. Тя по-скоро ще ни зароби и ще развърже ръцете на НПО-тата да си правят каквото искат.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Бай Ставри
Не защото приятелчето му го очистил за да не го издаде.
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обаче за смъртните наказания-трябва да има и да се прилагат бързо.Ето например някакъв талибан от Пазарджишкият затвор се оплакал че трябвало да се обръсне.Ако го бяха разстреляли нямаше да има такива проблеми.
30
0
 
11
 
! Отговори
Бай Ставри преди 1 месец
Нали избягаха двама от затвора, като единият умря в престрелка при отмъщение, а втория не разбрах хванаха ли го?
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може непълнолетната да е била от ромски произход.Те са шлякат от 8-9годишни.Нищо не им правят щото тва им било етническа особеност и традиция.Едва ако се оплаче тогава ги разследват.Ама тя се оплаче и след тва казва ама аз го обичам.Нещата там са неразбираеми.Ем го обича хем искала ама той я изнасилил.И поради тая причина му родила 3-4 деца.Е и тоя от Нови Искър с кривата глава.Хванали го полицайте с неква на 12 години гола да я пипа и гали.Казала че и харесва и тя така искала.А сега де...
28
4
 
22
 
! Отговори
Ум преди 1 месец
Не са виновни полицайте хайде стига. Виновни са съдийте които ги пускат. Държава цирк ... блудствал единия с непълнолетна и му дали 2,5г пробация . Е нещо да ми кажете? Да сте чули някой да лежи 10-20г и да ги излежи всичките?
Без коментар, тези съдии за са бес илото.
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много американски филми гледате нещо какво вътрешно разследване-те си пият ракият заедно и ходят да си празнуват рождените дни на една маса в една кръчма.Умрелият си е умрел те няма да си чупят хатъра за да доказват че баджанакът им е гръмнал някой а не е трябвало.А и повечето имат там в системата роднини-жени,деца братчеди,братя,вуйчовци чичовци понякога и дедовци.Чакай ги ти да се саморазследват.
26
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 19
Извинявай,не се заяждам но си представи следният случай.Ходиш си по улицата със слушалки в ушите.Кефи те някое парче усилил си музиката до край.Зад теб спира цивилна астра.Вътре чичко милиционер.Сваля джама и казва властно "чшш я ела тука бе" както повелява наученото от полицейското училище.Ти през тва време виждаш автобусът който идва на спирката и ти трябва.Затичваш се за да го хванеш.Не си чул зовът за проверка.Полицаят вади пищака и те разстрелва защото се чувства провокиран.
25
1
 
13
 
! Отговори
тя преди 1 месец
наркотици,алкохол,гмо- води до изперкване
24
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проблемът е, че законите в повечето страни(откъде идва не знам)са страшно загрижени за правата на престъпниците, но пренебрегват правата на гражданина.Мисля че дойде с хипи културата.На времето в Либия, в селските области,за кражба сечаха ръце. Красива гледка,казвам ви,удовлетворява чувството за справедливост.
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен до 21 преди 1 месец
То хубаво ама всеки като знае че полиицай може да го гръмне и ще си прави сметката. И роми и крадци, и всеки който иска да престъпи закона. Винаги ще имаш едно на ум ако решиш да престъпиш закона.
22
1
 
11
 
! Отговори
до 21 преди 1 месец
Предимството при варианта, който предлагам е, че ушевият подлежи на вътрешно разследване на действията му при причиняване на смъртен случай, а това се превръща в обществен интерес.
Отрицателното при сегашното положение е, че полицаите примерно трябва да се молят на банда развилнели се роми да не ги бият много докато дойде подкреплението. След което ги пускат, че са електорат...
21
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 19
То хубаво това ама как ще се докаже че на някой ушев днес не му е криво нещо извади пистолета и застреля няколко човека.После ще каже-провокираха ме.Всякакви хора вземат в полицията а комбинацията от овластен комплексиран човек с малки възможности но с много власт е безумна.Ще гърмят наред само по подозрение.Ще се заформят банди-притрябват им спешно пари харесва си някой който изглежда има пари застрелва го прибира кешът.След тва си пазарува нов телевизор.