Необикновена история: Животът на семейство Тунберг след болестта

16-годишната Грета успя да мобилизира милиони в борбата си за спасяване на Земята
Обновена: 8 юни 2019 15:17 | 8 юни 2019 10:36, Елка Василева
53
Необикновена история: Животът на семейство Тунберг след болестта
Грета Тунберг. Снимка: архив, Reuters

Грета Тунберг спечели наградата "Посланик на съвестта" - най-важното отличие на "Амнести". Дойче веле разказва необикновената история на нейното семейство, което радикално променя живота си, след като Грета се разболява.

Тя се е срещала с папата, била е в Европарламента, на форума в Давос, на голямо киносъбитие в Берлин. 16-годишната Грета Тунберг, момичето с големите очи и дебелата плитка, което поради дребничкия си ръст все още прилича на дете, успя да мобилизира милиони в борбата си за спасяване на Земята.

Нейната "ученическа стачка", протестът ѝ срещу безразличието на политиката напипа болното място на съвременните западни общества. А "Петъците за бъдещето" ("Fridays for future") се превърнаха в мощен политически фактор.

Грета не забравя нищо

Грета е главната героиня в "Сцени от сърцето", макар че книгата разказва за цялото ѝ семейство. И - което я прави още по-особена - е написана от цялото семейство Тунберг.

Още по темата

Когато през август 2018 година книгата излезе на шведски език (оригиналното заглавие е "Scener ur hjärtat"), най-прочутият член на семейство Тунберг беше майката на Грета, Малена Ернман - международно известна оперна певица и представител на Швеция в конкурса Евровизия през 2009 година. Ето защо и книгата в началото се чете като биография тъкмо на Малена Ернман.

Там се описва животът ѝ като бляскава оперна дива, шоубизнесът и светът на "красивите и богатите", непрекъснатите пътувания с престои в обширни апартаменти в Берлин, Париж, Виена, Амстердам и Барселона. Заедно с нея пътува и цялото семейство - партньорът ѝ Сванте Тунберг, известен шведски актьор, и двете им дъщери. Впрочем, Сванте е потомък на шведския учен Сванте Архениус, който е сред първите откриватели на парниковия ефект - тъкмо онази климатична опасност, която в един момент обсебва изцяло Грета Тунберг.

Момичето, което поведе борба срещу промените в климата

Самата Грета са появява в книгата едва когато се разболява - тогава тя е на 11 години. Тя престава да се смее, плаче, не желае да говори и да се храни. След няколко месеца ѝ поставят диагноза: Синдром на Аспергер. Това изцяло преобръща живота на семейството.

Беата, сестрата на Грета, също изпада в тежко състояние - с гневни изблици и постоянно безсъние. По-късно лекарите диагностицират при Беата Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ), а в крайна сметка се оказва, че и майката Малена Ернман страда от същото заболяване.

Семейството е принудено изцяло да промени начина си на живот. Както пише в книгата, "идва краят на шопинга, на самолетните полети и на месоядството". Малена Ернман отказва ангажиментите си в Мадрид, Цюрих, Виена и Брюксел и се посвещава единствено на дъщеря си Грета. Бащата Свен, който така или иначе отдавна е зарязал актьорската си кариера, за да се грижи за децата, също неотлъчно стои край дъщеря си.

Синдромът на Аспергер, от който страда Грета, е форма на аутизъм, който в случая с Грета (а това не е необичайно) върви в комбинация с извънредни способности. Още в пети клас тя за по-малко от минута може да изрецитира Менделеевата таблица и знае наизуст столиците на всички държави по света. Но тази способност има и обратна страна: Грета не забравя нищо.

Откакто гледала в училище документален филм за замърсяването на световния океан с пластмаса, Грета ден и нощ си представя тази гигантска планина от боклуци. И книгата на семейство Тунберг е опит да се обясни как тази натрапчива представа, загнездила се в съзнанието на момичето в резултат от болестта, всъщност се трансформира в нещо положително. И защо щеше да е добре, ако повече хора умееха да не забравят като Грета и бяха тъй упорити и абсолютно безкомпромисни като нея.

"Всички постъпват като Тръмп. Само Грета е различна."

Днес Грета и нейното семейство живеят по радикално различен начин. Те смятат за лицемерие всички половинчати решения, които взима средностатистическият човек в сложната плетеница от въпроси, свързани с либералния начин на живот, с индивидуалните права, с индустрията и с глобалната климатична опасност.

Семейство Тунберг не приема нагласата, че икономическите интереси и индивидуалният стремеж към щастие могат да се поставят на първо място, когато под въпрос е самото оцеляване на планетата. Според тях проблемът се корени в това, че сред благоденстващата част от човечеството са широко разпространени едни може би неосъзнати двойни стандарти: ще гласувам за Зелените, ще разделям боклука и ще използвам ток от възобновяеми източници, но в същото време ще карам Коледа в Тайланд и ще летя до Индия за аюрведа-пречистване.

В този смисъл, отбелязват авторите на книгата, Доналд Тръмп е поне искрен, когато казва, че изобщо не му пука за Парижкото споразумение за климата. Всъщност всички хора постъпвали като Тръмп, само Грета била различна, пишат те. "Тя е като детето, което вика, че царят е гол. И ние всички сме голи", обобщават родителите на Грета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: Грета Тунберг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Семейство *** с психични отклонения.Защо въобще ангажират хората с тях?
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кой е този *** който е постановил, че след 10 години животът ще изчезне ? и човечеството няма да го има ?Тези дрънканици ги беше казал Ал Гор през 2000 година.Има наивници да вярват щуротии и пропаганди.
40
2
 
4
 
! Отговори
ицо преди 4 години
глуости на търкалета, само банички гледащи сапунки се връзват на тияглупости. Момичето нито разбира от климатични промени, нито, най-вероятно пък и пука.
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма пасквил срещу Русия от DW?roведото Е.Вac. пак ли преживя и не търси антируски статии?
38
2
 
20
 
! Отговори
dan преди 4 години
А, какво ще правим с болните от синдрома на Сорос?
37
3
 
24
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
болестта е ясна и е силно заразна. нарича се медийна пропаганда на неолиберал-джихадистите с педофилнu наклонности. според мен не грета, а тръмп е прав в случая, като не вЕрва на парижките риформатори на климата. в края на краищата на никого не му пука за климата, защото най-големите замърсители на световно ниво си остават глобалните концерни, а те дори не плащат данъци. горкото дете, но то дори и да порасте няма как да разбере в каква интрига е заплетено....
36
0
 
0
 
! Отговори
дгхфгх преди 4 години
правейки природни бедствия по целият Свят.Това е все едно агнетата да се редят на опашка с пари в уста и да плащат на касапина да ги заколи.
35
0
 
8
 
! Отговори
яууфсд преди 4 години
Целта на всички закони по Света,които задкулисието налага с помощта на купените политици е пълен контрол над хората.Вместо да накарат корпорациите да спрат замърсяването на природата с химикали и тежки метали и да забранят използването на пластмасови опаковки,те приемат закони за джендъризация,за права на всичко и всеки,освен на нормалният човек и нови данъци за измислени ''парникови газове''.Така всеки човек плаща пари директно на задкулисието,което с тях манипулира климата,правейки приро
34
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прости и Господи тя не знае какво прави но задкулисните играчи много добре знаят.
33
1
 
30
 
! Отговори
От Берлин преди 4 години
Само се питам, защо ДВ не кажат с какво си вади хляба наистина нейният баща...?! Колко от вас са чували за търговията с вредни емисии..?Всичко правено от Грета, работи в полза на фирмата на баща й- строги закони и високи цени на правата за вредните емисии, и тяхната продажба.... Някъде да сте прочели това..? Но е добре измислен о, и инвестирано като продукт.. Признавам го! Даже и болестта пасва идеално в сюжета на тази измама...
32
2
 
23
 
! Отговори
Kreti преди 4 години
Вече е ясна каква след като е бла в Давос и Дойтче Веле е хвали , сега и 16г ще ми казва как да живея и кой е добър и кой лош и кое е добро и лошо! Хората затъпяха тотално!
31
3
 
16
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
само грета е различна! всички останали, които плащат данъци са еднакви!
30
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зелена отвънка, червена отвътре.
29
4
 
3
 
! Отговори
Културно висящ преди 4 години
Предлагам по почина на фрайди фор фрийдъм да направим поред НДК висяща стачка в подкрепа на Грета Тунберг!
28
0
 
11
 
! Отговори
Факт преди 4 години
През 2016 г. всеки СЕДМИ американец си е лягал всяка вечер гладен /данните са на Министерството на земеделието/ Тук обаче не казват едни други неща по темата, които са доста важни че от тези 42 милиона гладуващи американци, 25,7 милиона са БЕЛИ /9,1 % от населението/; през 2016 г. броят на гладуващите американци спрямо 2015 г. се е УВЕЛИЧИЛ с 3,8 милиона човека /най-вероятно в огромното си мнозинство пак бели/;
27
0
 
15
 
! Отговори
Интересно! преди 4 години
Пък аз разбрах, че е мега (сама ще си сложа "звездички ") т.. а и щяло да се наложи да повтаря годината (пльоквам стърчице тук)
26
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярно е всичко.Но пропускат,че Азия, Африка и Щатите са най-големите замърсители и не им дреме.Защо ги пропуска?
25
1
 
29
 
! Отговори
скука преди 4 години
поредната лицемерна боза !!баналнооооооооооооооооооо
24
0
 
9
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Тия 3 звездички от корекцията на този сайт, са за едно животно, живеещо в колибка, която е доста ***. Описвам ви я, за да познаете животното, което редактират и не знам дали думата кочинка ще бъде публикувана. По принцип този жив екземпляр (т'ва щото имам съмнения и за таз дума животно) служи за храна по коледно време, за пръжки с лук. Свобода на словото!
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ай стига с тези,Истории.вп...ще почна нещо и аз да пиша сълзливи Истории от семейството си и т.н