2/3 от свинското месо у нас е вносно, цената му хвърчи нагоре

Масово липсва ветеринарен контрол над прасетата в "задния двор"
Обновена: 25 юли 2019 13:17 | 25 юли 2019 09:00, Камелия Цветанова
106
2/3 от свинското месо у нас е вносно, цената му хвърчи нагоре
Снимка: Pixabay

Цените на свинското месо вероятно ще растат и в България, както в целия свят, прогнозира Цветан Илиев, член на УС на Асоциацията на индустриалните свиневъди и Асоциацията на месопреработвателите в България пред "Фокус".

Той подчерта, че страната ни не е ценообразуваща държава по отношение на свинското месо.

Още по темата
"Ние сме част от пазарите в света, ръстът на цените се обуславя от други държави и фактори. Основният ценообразуващ фактор е Китай, където се отглеждат и потребяват повече от половината прасета в света. Там болестта нанася гигантски щети, поне 30% от поголовието на животни вече не съществува, очаква се още по-голямо намаление през следващите месеци. Същото е положението и в други страни на Югоизточна Азия", каза той.

Оказва се, че в България внасяме около 2/3 от свинското месо, което консумираме.

Така че независимо от разпространението на заболяването в страната, цените най-вероятно ще растат, защото растат по целия свят.

Цветан Илиев отбеляза, че мерките срещу заболяването африканска чума по свинете, предприети от държавните институции, са адекватни, но болестта е изключително опасна и се разпространява бързо.

Той подчерта, че има строго регламентирани правила за стопанствата, които отглеждат прасета тип "заден двор", сред които ограничен брой на животните, които да са родени в промишлени свинекомплекси с разрешение да осъществяват развъдна дейност.

"Практиката показва, че в много села няма ветеринарен контрол, което е опасно за хората по отношение на други заболявания. Затова е необходимо да се прилагат съществуващите правила и законодателството", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: ценавноссвинско
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
5
 
! Отговори
Чума преди 4 години
Истинската чума е в парламента.
72
0
 
4
 
! Отговори
Колониален строй преди 4 години
ЕС цели точно това - да се унищожи или направи неконкурентноспособно местното производство в колониите, за да могат метрополиите да изнасят свръхпроизводството си към тези територии. С еврофондовете се купуват и държат на власт марионетните правителства.
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"2/3 от свинското месо у нас е вносно, цената му хвърчи нагоре"Много ясно! Нали това беше целта - да се убие за пореден път отрасъл на нашата икономика, да се смаже местният производител, както миналата година се случи със стопаните на кози и овце, за да може да богатее и дебелее вносителят и чуждият производител, който си плаща комисионните на управляващите у нас, а те съсипват българската икономика.
70
0
 
12
 
! Отговори
Истина е! преди 4 години
*** ГРОБ-ари унищожават родното животновъдство, а да не говорим, че преди годни унищожиха и родното растениевъдство.
69
2
 
7
 
! Отговори
Асен преди 4 години
Ми ше минем на ягнешко бе!Ше се отречем от свинското!Ше станем муслиманин и ше се именувам Хасан!Йок домуз гриби!
68
0
 
5
 
! Отговори
Stonewall Jackson преди 4 години
.....интеграциятя на муслиманите създава какви ли не чуми а Онези са доказали през вековете че гледат на хората като на опитни свинчета .... сега създадоха неква свинска чума за да интегрират муслитата .
67
0
 
8
 
! Отговори
Иванова преди 4 години
Веганите и всички подобни също ще го отнесат четвъртит. Щото ще заразят и житните култури и ше рупате рапица и слама.
66
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аз да питам , защо в германия или франция не бе открита никаква болест , не говоря само за тази чума , а за преди както за овце кози , птичи грип и прочие,само не ми казвайте че там има контрол защото съм ходил и съм виждал
65
0
 
14
 
! Отговори
Е и преди 4 години
просто спираме да го ядем и какво ще стане ,търсенето определя цената ,като им направим бойкот,знам колко е на едро и после колко става в хипермаркетите,еми такава печалба няма бате
64
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за 2 години унищожиха животновъдството ни, защо не напръскаха, когато се пръскаше против комари, които разнасят чумата, защо когато намериха умрели диви прасета на границата с румъния не взеха мерки?... може би вече целта е постигната от нашите ***
63
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
как до скоро не бяхме чували за подобни болести...
62
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а дано другата година нещо не зарази и житото ни, та и хляб да нямаме
61
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ставам вегетарианец, аз испанско замразено от резерва няма да ям, и изобщо предимно български плодове и зеленчуци, ЕС не е фактор за мен откак завода на WV решиха да инвестират в ориенталска държава, която си купи демонстративно руски самолети,....
60
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Избихме кози и овце, сега свинeте! Селското ни стопанство е аут, но и не само то. Но то ни хранеше и беше базово в нашата икономика преди 30г. Сякаш някой нарочно го унищожи. В демографски колапс сме и намаляваме драматично бързо. Какво се случва и кой има интерес от това? И изглежда, че ние чудесно му помагаме с липсата на контрол, системна грижа, компетентност и отговорност.
59
3
 
27
 
! Отговори
РЕФЕРЕНДУМ преди 4 години
РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС И НАТО !!!!30 години грабеж и унижения СТИГАТ !!!народен съд за гадовете които ни продадоха на ЕС И НАТО !!!
58
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТРЯБВА ДА СПРЕМ ДА ЯДЕМ СВИНСКО,ЗА ДА НАКАЖЕМ ТЕЗИ,КОИТО ПУСНАХА ТАЗИ ЗАРАЗА,ЗА ДА СИ ПРОДАВАТ ***.ПОДОЗИРАМ ГЕРМАНИЯ,ФРАНЦИЯ И СЛЕД СЕТА САЩ-КАНАДА. И ПОД ТУРСКО РОБСТВО НАРОДА НИ НЕ Е БИЛ ТАКА ТЕРОРИЗИРАН ПО ВСИЧКИ НАПРАВЛЕНИЯ.ПРОСТО Е УЖАСНО.
57
1
 
17
 
! Отговори
Иван Пешев преди 4 години
Решението е да се гледат прасета по селата и никакви внос износи и миграции така ще ядем наши си прасета и няма да ни засягат толкова тези чуми
56
0
 
16
 
! Отговори
Баце от Банкя преди 4 години
Абе важното е че държавата е стЪбилна.
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SHEFAСмело и точно твърдение. Но това е политиката.Ако можем да се евакуираме, но май навсякъде е така.
54
0
 
11
 
! Отговори
1234 преди 4 години
До ВанкатаАма то май не е сигурно дали ще се появят фърчопланите след 4-5 години.