Заплатата за чужденец в персонала на BG хотел - ?300-350

Най-търсени си остават камериерки и миячи, няма кандидати
Обновена: 7 авг 2019 09:53 | 7 авг 2019 08:10, Камелия Цветанова
133
Заплатата за чужденец в персонала на BG хотел - ?300-350
Снимка: Булфото, архив

В пика на сезона голяма част от хотелите по морето се напълниха, но се оказа, че липсват достатъчно хора, които да обслужат туристите. Това заявиха за “Труд” от бранша.

Проблемът с недостига на персонал в туризма е актуален през последните години, заради липсата на достатъчно подготвени кадри и ниските заплати в бранша. Поради трудния старт на летния сезон и липсата на туристи хотелиери и ресторантьори не наеха достатъчно работници в началото на лятото. През август обаче местата за настаняване на първа линия до плажа се запълниха, а останалите са заети на 70-80%. Сега обаче няма кой да обслужи туристите.

Още по темата

Гости на едни от най-големите ни курорти се оплакаха, че при пристигане ги настаняват в непочистени от предните гости стаи, а кърпите в банята се сменят само веднъж през едноседмичния им престой.

Най-търсени са миячи и камериерки, тъй като за останалите длъжности в туризма има кандидати млади хора, които искат да съчетаят работата с морски купон. За най-тежките професии обаче кандидати няма. Затова и собствениците на хотелите са принудени да вдигнат заплащането за тези длъжности, за да си намерят служители.

В началото на сезона в курорта Албена търсеха миячи без допълнителни познания или квалификация с по-високи заплати от рецепционистите, от които се изискваше владеене на поне един чужд език.

Два пъти повече са работниците, които са дошли от Украйна, Беларус, Русия, Киргизстан и Узбекистан през това лято, спрямо предходното, каза Гешо Любенов. Той е представител на една от най-големите компании, които помагат на родните хотелиери да наемат служители от чужбина. И в момента имаме заявки за нови работници, заяви той. Като допълни, че сред причините за търсенето е не само пикът на сезона, а и фактът, че част от дошлите на работа у нас сервитьори, бармани и пикола вече са и изтекли тримесечни работни визи.

Средната заплата, която получават служителите от страните извън ЕС в хотелите у нас е около 300-350 евро, каза Любенов. Но разходите на работодателите за тях са двойни. Още близо 350 евро плащат собствениците на хотели за настаняване и изхранване на тези служители, за транспорт и за застраховка, обясни Любенов.


Повечето младежи, които пристигат у нас от чужбина, за да работят през лятото са доволни от условията. Затова и повече от половината от тях се връщат и през следващата година, обясни Гешо Любенов.

Въпреки чуждите работници, голяма част от заведенията и хотелите продължават да търсят служители онлайн. В обяви в социалните мрежи има оферти за спасители край басейни, помощник готвачи, камериерки и миячи, като кандидатите трябва да са готови да започнат веднага. Друг е въпросът как се пресяват служителите, така че да се гарантира качество. Защото, ако през това лято настанят хора в непочистени стаи или пък туристите чакат с часове за омлет, то догодина на родния туризъм наистина ще му е необходимо чудо.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съжалявам, но с такива заплати и такова обслужване туризъм не се прави. При положение, че това е един от малкото отрасли, на които разчита бюджета, картинката е трагична...
57
4
 
36
 
! Отговори
Неее преди 4 години
Статията е абсолютна лъжа от така наречените "работодатели". Дори и в Бангладеж няма да намерите човек да работи за 300 евра.
56
16
 
13
 
! Отговори
Доказателство. преди 4 години
Близките политически и географски до Русия държави си пращат хората да работят тук.Който смята ,че щяхме да сме добре с Русия да погледне белорусците и молдовците които идват да работят тук за под 1000 лв и да си помисли пак.Русофилиите са глупaвички.
55
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През април 2019 средната работна заплата в Русия е била 48030 рубли, което е 1301 лева. Задължителните удръжки там са по-малко от тези в България и реално руснаците имат по-високи средни заплати от българите, както брутни, така и нетни, при това при по-ниски цени в Русия. Защо да идват да работят на мутрите в България?!
54
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Супер аз разбрах че догодина няма да има проблем с кадритв по морето ще дойдат много чужденци извън ес да бачкат ,че и доволни ще са .
53
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо руснаци да идват да работят в България, след като даже и с минималната руска заплата в Русия се живее по-добре, отколкото с минималната българска заплата в България?!
52
1
 
22
 
! Отговори
Мила преди 4 години
По-неграмотно заглавие скоро не бях чела!
51
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заплата 300 евро - това са 586 лева и нещо, т.е. с 26 лева повече от минималната заплата в България, а има и добавки за клас. Излиза, че назначават чужденците на минималната работна заплата, както и българите, и после се чудят защо няма желаещи да им робуват.
50
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
азърбайджан е доста по-богата държава от българия и там хората живеят в пъти по-добре. явно някой от коментиращите по-долу си няма представа кое е иран, пакистан, киргистан или азербайджан и просто си пише ей така. киргизи и узбеки у нас не само няма, а и не е изгодно при 3 месечен сезон да се канят, защото пътят им с визата струва повече от заплатата за тези 3 месеца.
49
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не виждам защо ще идват да работят в България разни от Украйна и т.н., след като там паритета на покупателната им способност е по-висок от този в България, въпреки че заплатите там са малко по-ниски.
48
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
натиска ми се един португалец и един немец да ги уредя, ама ще ги видя не ми се виждат много работни, ако дадат една комисионна от две брутни заплати, ще ги уредя в кухнята на един хотел на слъчака.
47
4
 
20
 
! Отговори
чичо Гошо преди 4 години
До Анонимен Ще ми говориш за средна работна заплата от 1247 лева тогава,когато над 50 процента от хората получават такава.Това даже и за минимална не става.
46
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сори, но за 700 евро /2 х 350, както пише в статията/ ще си намерят и българи, че и с език и трудови навици.Айде холан! Просто крадат работодателите ни и не плащат тия пари. |Или ги плащат за двойни смени. Затова нямат и никога няма да имат персонал.Дано фалират, крадливите мошеници!
45
15
 
15
 
! Отговори
Уточнение преди 4 години
А ти умираш от яд че в БГ идват да мачкат от любимата ти богата и велика Расия Не се ядосвай ние ще ставаме по богати ,а те по бедни.
44
18
 
8
 
! Отговори
Уточнение преди 4 години
Момче тук става въпрос за неквалифицирани тоест минимална а не средна заплатата минималната руска е много по малка от Българската.
43
10
 
14
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Русия и БългарияСредната брутна заплата в Русия е малко по-ниска от българската, но средната нетна заплата в Русия е малко по-висока от българската.Казано по друг начин, след задължителните удръжки - осигуровки и данък общ доход, сумата от заплата, с която разполагат руснаците е повече от същата сума в България.
42
10
 
18
 
! Отговори
Уточнение преди 4 години
Да не забравяме ,че в случая става въпрос за неквалифицирана работа.(пиколо сервитьор,камариерка) а за такава работа в Русия дават макс.200? в Украйна 150? в Киргизстан Азербайджан по 80/100?.Така че за работници без квалификация от тези страни заплатите в Сл Бряг примерно са много добри.Като се има на предвид също че имат осигорен покрив и храна .За това са и в Бг ако нямаха полза нямаше да са тук.
41
3
 
8
 
! Отговори
2018 година преди 4 години
Не забравяйте, че в бившите соц.държави, колкото е по-ниска средната заплата, толкова по-малка е разликата между по-високите и по-ниските заплати. Примерно в България през 2002 година, средната заплата беше 155 евро, а медианата (също средна заплата) беше 130 евро или 83,5% от средната. Сега медианата е 2/3 от средната заплата и продължава да намалява. Това означава, че в Украйна при средна заплата от 262 евро, масовата заплата е около 210-220 евро, а в България е около 380-390 евро
40
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България за март средната заплата е 1247 лева и това е по-високо от заплатата в Русия. Да не говори, че минималната тук е 560 лева, а там е 11280 рубли, което е едва 301 лева! Кой ще работи у нас за 301 лева бруто?
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
E няма такова Лумпенско заглавия.