Круизните кораби - "солено" пътуване при лоша хигиена и болести

Поне 6 хиляди души има на един кораб, предават си зарази
35
Круизните кораби - "солено" пътуване при лоша хигиена и болести
Снимка: Pixabay

Нашумелите наскоро случаи на круизни кораби, на които хората се заразяват с коронавирус, поставя този сектор на туристическата индустрия в доста деликатно положение. Често такова пътешествие струва хиляди долари и наистина се помни за цял живот, само че в негативен план.

Още по темата

„Круизните кораби са много податливи за разпространение на всякакви вируси, като започнем от обикновена настинка, преминем през стомашно-чревни вируси, и стигнем до коронавируса“, казва Джон Оксфорд, професор по вирусология в Лондонския университет „Queen Mary“.

“Неизменно корабите са пренаселени, поне 6 хиляди души има на един кораб, като се има предвид персонала и гостите, – това поставя хигиената пред особено изпитание.”

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията регистрираха осем огнища на силно заразния коронавирус на борда на круизни кораби, отделно от стандартните вируси, които причиняват повръщане и диария.

Освен стандартните вируси, обаче, на борда на круизни кораби пламната епидемии и от морбили, Е.coli, варицела и салмонела.

“За съжаление, повечето пътници на такива лайнери са възрастни хора, които заради намаления имунитет, са по-склонни да бъдат чувствителни към нещо, което може да се окаже сериозно здравословно предизвикателство за тях”, предупреждава и д-р Саймън Кларк, доцент в Британския университет за четене.

В петък двама пътници на круизния кораб Diamond Princess – възрастни японци, починаха от усложнения вследствие на коронавируса, с който се заразили на борда на кораба.

Съдът, акостирал в Йокохама, беше най-големият епицентър на коронавирус извън Китай. Анализатори, обаче, обвиняват властите в Япония за наложената на стотици здрави и болни пътници 14-дневна карантина на борда на самия кораб.

Властите в повечето страни препоръчаха на гражданите си да бъдат особено внимателни, когато планиран пътуване с круизен кораб, като предупреждават гражданите си за риска от заразяване с коронавирус.

Въпреки наличието на зарази по круизните кораби, Стюарт Хирон, водещ експерт в индустрията, разказва, че корабите нямат чак такива проблеми, като персоналът предприема “обширни предпазни мерки, за да се поддържа чистотата”.

От над 31 милиона души, които са почивали на круизни кораби миналата година, респираторни или чревни инфекции е имало при 1038 души, което е 0,003 процента, казва още експертът.

Международната асоциация на круизните линии, – най-голямата световна търговска организация за круизна индустрия, – разкрива,че 17,8 милиона души са извършили океански круиз през 2009 г., докато през 2019 туристите скачат до 31 милиона, – това показва колко много нараства популярността на круизните кораби.

Експертите в бранша смятат, че пътниците от Северна Америка – които съставляват над 50% от всички пътуващи с круизни кораби, – изобщо няма да се впечатлят от коронавируса, и не биха отменили пътешествието си заради епидемията. /БГНЕС

 


35
Още по темата: круизхигиенакораб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
ЖА преди 1 месец
Здравейте,
Хубава статия с много глупости вътре. Като работещ там бих казал че нивото на хигиена е много високо и съответства на 4-5 звезди на брега. Преди седмица бях в хотел Рила в Боровец....жена ми си купи Доместос да си почисти тоалетната и банята. Същото важи и за почти всички хотели у нас. В момента в БГ хотелите персонала дори не говори български...Последния път когато посетих ресторант в БГ, погледнаха кухнята и УЖАС....
Да не говорим за климатиците по стаите филтрите имат паяжини...
26
2
 
8
 
! Отговори
Слънчарски преди 1 месец
Да, затова най-добре да се живее в мазето без пряка слънчева светлина и без прозорци, от които да влиза заразен въздух. Много тролове вече така живеят и най-накрая ще господстват над света, когато всички останали умрем от вируси и зарази.
25
1
 
9
 
! Отговори
Иво преди 1 месец
До сега 9 пъти съм пътувал с круизен кораб и съвсем отговорно мога да заявя, че чистота е на много по високо ниво от колкото и в най-луксозните хотели, а пътниците са приканвани да си дезинфекцират ръцете ппреди всяко качване на кораба или хранене!
24
1
 
5
 
! Отговори
Или преди 1 месец
както има една известна турска поговорка с рима "Нерде чоклук, орда bоклук"- където има много (в случая хора), има и много мизерии.
23
3
 
4
 
! Отговори
1 преди 1 месец
Гледайте НВО. Имат специална поредица от филми за круизните кораби.От компаниите-собственици откровенно си признават, че е НЕВЪЗМОЖНО да дезинфекцират целия кораб между смяната на една група пасажери със следващата такава.
22
6
 
9
 
! Отговори
Капитан Аврамов преди 1 месец
ДНЕС бг да си махате глупавата статия че някой ще ви осъди за клевета.
21
2
 
16
 
! Отговори
Гадост и зараза преди 1 месец
Отврат! Всяко едно нещо което събира много хора на едно място е гадно и мръсно!
20
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рубладжийски глупости. Идеалка са си круизите, другарите не могат да си позволят и гроздето е кисело.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ко искати от мен , бе. Пуснах статията през гугъл приводача и то излези. Ко искате си го превеждайте вий по добире
18
0
 
13
 
! Отговори
Ми че то преди 1 месец
На Луксозенец си като на круиз значи... Обсрахме се от кеф там.... :)
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като на слънчака значи...
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който има пари за круизни кораби ще намери пари и за болница.
15
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 10
Околосветското е 3 месеца а не 2 седмици. Това да не ти е самолет.
И струва поне 20,000 евро. Миришат ти краката за такова пътуване.
14
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 10
Ти имаш странна представа каква е целта на круиз с кораб. Само малка част се качват за да стоят на кораба. Всяка сутрин кораба акустика на ново интересно пристанище. Пътници отиват сутринта на екскурзии за да разгледат забележителностите. качват се обратно вечерта и кораба тръгва към следващия град. Вечерят, забавляват се спят и на сутринта са на ново пристанище.
Ако искаш да разгледаш 10 града за 12 дни или ще струва адски скъпо за 10 полета или ще капнеш от шофиране на колата.
13
3
 
15
 
! Отговори
селски туризъм преди 1 месец
Примоция! Илати в с. Голямопуткино, опитайте модерния селски туризъм, тук имаме думати, краставици, селянки, куне и много други забавления. Ши платити малку повичи ама ше си напраити кефа без камери и журналисти да ва снимът. Вечи ни е мудерно да ходити на слънчака или у чужбинъта, сига изтинскити гъзари ходят на селу, защото е престижно да си изцапаш гумити на скъпата кула с оборски тор, селските дини са прочути навред, илати и ги упитайти! Ако искати круиз, ши ва качим на лодка у рекътъ
12
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Явно тази статия е поръчана от собственици на хотели на брега на които круизния кораб е конкуренция. Круизния кораб е просто хотел който се придвижва от пристанище на пристанище. Както може да прихванеш нещо в който и да е хотел на самолет на летище, на концерт и навсякъде където се събират много хора така може и на круизен кораб. Само че стандартите за хигиена на кораба са по-строги от тези на кой да е петзвезден хотел. Ако се разболееш то ще е от човек на човек а не от храната или водата.
11
9
 
9
 
! Отговори
До тони преди 1 месец
ОФФ, да ти кажа за храната... хубава била... Еми щом смяташ:). Аз работя на такъв тип кораб. Да, хигиената е на топ ниво но храната... по добре вкъщи. Ако ми се даде шанс да отида на круизен кораб по скоро ще отида на една екскурзия до западна Европа но на кораб не. Отделно, повечето от гостите са 65+, много болни, пикаят по чаршафи, включително и фейалии също. Имунната им система в почти нула. Да не говорим, че носят много вируси, които впоследствие събарят екипажа. Но да са живи и здрави.
10
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Околосветското на кораб е достатъчно голема тъпня и досада! Да стоиш две седмици на площ от два декара, с още две хиляди души... Па и да платиш за това! Вероятно е някакъв вид наказание!
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Университет по четене"... О, свещена простота! Четете ли тъпотuuте, които преписвате/превеждате!?
8
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз лично не бих предприел такова пътуване независимо от целта на пътуването.Дори не аз да плащам за пътуването а те да ми плащат,не бих го предприел,дето се вика за нищо на света.