Д-р Андрей Коцев: Организацията в "Св. София" е нулева

Медицински сестри и санитари са подали заявления за напускане
Обновена: 12 мар 2020 11:06 | 12 мар 2020 09:27, Анисия Иванова
91

Вълната от напускащи медици в клиниката по белодробни болести "Света София" започна вчера. Причината е възмущението им от липсата на защитни облекла, подготовка и инструкции за протичане на работата с пациенти, заразени с COVID-19.

Пет медсестри и двама санитари са подали заявления за напускане до момента.

"Няма никаква организация. Никой не ги е обучил какво трябва да правят, как да подхождат към болните, въпреки че всяка сутрин се леят сладки приказки от т. нар. кризисен щаб. Организацията е нулева", посочи за Bulgaria ON AIR д-р Андрей Коцев от синдикат "Защита".

Още по темата

Той обясни, че клиниката, която е под тази, в която се настаняват хората със съмнение за коронавирус, е туберколозна клиника, където има болни от СПИН, хора с понижен имунитет и т.н.

"Пандемия е обявена от вчера. Всички, които обясняваха, че този вирус е някакъв мек вариант на коронавируса и не бил толкова страшен, че било като грипния вирус - нищо подобно. Това е един жесток вирус. Виждате, че цяла Италия се затвори. Очаква се и цяла Европа да пламне", добави той.

"По информация на д-р Чернева, която е председател на синдикалната секция, от вчера 5 медицински сестри са подали заявления за напускане, шеста обмисля и най-вероятно ще го подаде, плюс двама санитари. Остават трима лекари, без шефа на клиниката, да обслужват всички болни, които ще пристигат", коментира д-р Коцев.

По думите му те са отвратени от отношението и от това, че трябваше да се намесят медиите, за да се снабдят с предпазни облекла.

От вчера медицинските работници вече разполагат със защитни облекла. Д-р Коцев смята, че реакцията на щаба е била твърде закъсняла. Възможни са още оставки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
7
 
7
 
! Отговори
334 преди 4 години
Не се оправдавайте с организацията. Просто се страхувате и дезертирате от клетвените си задължения.
51
9
 
6
 
! Отговори
Хип преди 4 години
Веднага да ги мобилизират. Стига толкова изнудване! Дали са хипократова клетва! Скоро всички ще са безработни!
50
2
 
7
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"Китайските лекари бяха накарани насила,мобилизирани, под дулата на пушките."Щом се налага- на сила. Друг начин няма. Ако китайските медицински лица бяха почнали да протестират и да искат пари, сещате ли се какво щеше да е там в момента? Но те за това ще се оправят, а тука чакат 70% заразени.
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 28: Уважавам лекаря,но нали се сещате,че съвесният "неук"под него се занимава с поставянето, изнасянето и обезопасяването на починал човек с болест от която му се разпада кожата и телесните течности са навсякъде ; сортира хвърлените от лекаря в битовите, биологични отпадъци използвани ръкавици и...; помага на придружител на пациент да го издържи в тоалетната и тн...! Когато го няма този човек и не е задържан в болницата пак казвам -да видим сега!
48
6
 
3
 
! Отговори
п53 преди 4 години
До АнонименА не мислите ли ,че не за всичко е виновен Герб? Да си преставим, че управлява БСП сега- и каква ще е разликата по отношение на корона вируса- ами никаква. Нито има доказани лекарства против вируса ,нито ако увеличим заплатите на сестрите на 2000 лев- на санитарите на 1000 и на докторите на 5000 минимум - нещо ще се промени...
47
0
 
10
 
! Отговори
До 28 преди 4 години
Спорно е това за заплащането. Ако примерно заплатите на лекарите трябва да са по 10000 лева месечно, а реално са по 900 лева, а на сестрите трябва да са 5000 лева, а реално са 700 лева, трябва ли сестрите да чакат лекарите да си извоюват някакво повишение на заплатите, за да поискат и сестрите поне 1000 лева месечно?
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бих посъветвал всеки ако няма какво да казва, да си мълчи.
45
1
 
15
 
! Отговори
Нормално преди 4 години
Споко, пожарникарска ще им се скара по телевизията и те ще се "върнат".Нали така стават нещата в нашата страна... с управленски капацитет от мутри, милиционери и калинки, дълбаем дъното от години.
44
3
 
7
 
! Отговори
карантина преди 4 години
Еми ся, ако сме нормална държава, на тез в Габрово, които НЕ са открити на домашните си адреси - яка глоба. *** разбира само от глоби.
43
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кат се нагътат тез доктори, които нямат защитни облекла, кой ще ви лекува бе умници
42
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като казахте "докторите в Китай", дали е имало доктор де е на работа по джапанки, щото не а кой да му даде защитно облекло? Да работиш ок, ама създайте условия. 3 месеца гробавите спаха, както винаги -очакваха да отмине.
41
0
 
8
 
! Отговори
Пламен преди 4 години
Не са обучени??... Трябваше да мине глашатай с тъпан още оня ден! Да чакат, човека е пратен, даже тъпана се чува, заслушайте се...
40
4
 
6
 
! Отговори
AZ преди 4 години
До Да побързат------------------------------В съзнанието ти се въртят залповете на Аврора.Лекарите са длъжни само на семействата си, на себе си и на никой друг.Вас да ви лекува барба ви Ганьос.
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора, които до сега са си чесали четала на бюро с вестник и кафе - да управляват кризисен щаб. Ето го резултата.
38
5
 
8
 
! Отговори
срам преди 4 години
мародерство и изнудване. тва е в бг! да си бият камшика! по цел свет дават примери за себеотрицание и раздаане - наште извиват ръце! типично за българина!
37
10
 
9
 
! Отговори
Да побързат преди 4 години
Дезертьорството на медицинските лица тепърва ще се ускорява. Оправдания винаги ще се намерят. Хипократовата клетва отдавна въобще не ги вълнува и не я спазват. Нещо ми се върти в съзнанието,че медицинските лица при война подлежат на мобилизация и при такива обстоятелства дезертьорството се наказма с разстрел по съкратена процедера. Нещата явно ще стигнат до обявявяне на извънредно положение и мобилизация на медицинските лица,така,че да побързат с дезертьорството.
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ех-------------------------------Китайските лекари бяха накарани насила,мобилизирани, под дулата на пушките.
35
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде сега всички медсестри на протест да видим дали няма да им вдигне тикваря заплатите
34
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то в цялата пародия на Държава, управлявана по некадърните калинки на Главния Некадърник, организацията е нулева.
33
0
 
17
 
! Отговори
СССР2 преди 4 години
Още по времето на социализма в докладите на БКП се казваше, че санитарите са корумпирани и здравната система куца. Но няма кой да осигури по-добри пари за тях, следователно тази сива икономика ги крепи на работните им места. Така е и до ден днешен. Не се ли договориш предварително със санитарите в болницата, твой близък на легло няма "да бъде сменян". Па така и ще си стои, ако не броиш за всяка смяна на пелени, катетър, *** едни 5 лв. Това е до ден днешен. Тъжно е, но факт. Питайте всеки!