107 са болните с коронавирус, нови двама в София

Те са с много леки оплаквания и са поставени под домашна карантина
Обновена: 19 мар 2020 21:05 | 19 мар 2020 21:03,
164
107 са болните с коронавирус, нови двама в София
Снимка: БГНЕС

107 станаха доказаните случаи на коронавирус у нас.  Това съобщи пред NOVA началникът на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.  Новите два случая от последните часове са от София. По думите на шефа на ВМА и двамата са с много леки оплаквания и са под домашна карантина.

Още по темата

Има огнища в 9 областни центъра, най-вероятно ще се разширят”, каза ген. Мутафчийски. „Болните с коронавирус не са прокажени, те се нуждаят от нашата подкрепа”, допълни той.

„Държавата реагира много адекватно. Претърпяхме много критики, че са прекомерни мерките. Аз съм застъпник на по-строгите мерки”, коментира ген.-майор Мутафчийски.

По думите му няма нищо неочаквано в ситуацията.

Сутринта на брифинга на Оперативния щаб беше съобщено и за трети починал. Издъхнала е 80-годишната пациентка в „Пирогов”, която беше и с инсулт.

Най-много са случаите на коронавирус в София. Повечето хоспитализирани в столицата са с двустранни пневмонии, но без признак на дихателна недостатъчност.

Междувременно заразата продължава да обхваща нови области на страната. Положителни проби вече има в Перник и Бургас.

„В Бургас случаят е непосредствено свързан с Банско. Това е жена на 39 години, която е била готвач в едно от заведенията. Прибрала се е преди седмица”, заяви на сутрешния брифинг ген. Мутафчийски.

Жената се лекува в инфекциозното отделение на областната болница. Преди това е била лекувана и в Банско.

„Преди 2 дни е приета по спешност и веднага започва лечението. Много добре се повлиява, ще я изпишем, след като даде отрицателни проби”, обясниха от болницата.

А снощи мъж в нетрезво състояние, със съмнения за COVID-19, вдигна на крак полиция и спешна помощ в София.

„Закаран е в „Пирогов”, взета му е проба, при което още преди да изчака резултатът е избягал, хванали са го на Централна гара”, обясни ген. Мутафчийски.

У дома се лекува пациентът от Велико Търново. Той е лекар специализант в София,но за почивните дни се прибрал в родния си град. Имал оплаквания, а изследването потвърдило диагнозата.

„След обявяването на положителната проба за коронавирус е поставен заедно със семейството си под домашна карантина”, обясни д-р Галина Гарева.

Под домашна карантина е и мъжът в  Смолян. За да се спре разпространението на болестта, в цялата област се въвежда вечерен час.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако се разболеят много нарид, разчитам на алчността на лекарите и ще плати е яка (разчитам и н страха им, че покрай Тея кризи се случват неща ... Коли се запалват, семейства изчезват ...)Това е :)Вярвам, че съм заложиш н печеливша стратегия.
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Третия свят скоро ще гонят върха на класацията, тогава какво правим? Перманентно затворени граници ли? Ами те като огладнеят и икономически като падне всичко , какво ще правят. Някой луд ще вземе властта и може да захвърчат ракетите...
45
0
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
При това убито Здравеопазване, Господ да ни е на помощ !
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не правят тестове защото българия няма пари, толкова ли не схващате? Иначе мерките трябва да се ужесточат до максимум, огромното мнозинство българи е за това.Есгествено *** и хотелиерите в банско са против. Кой трябва да послушаме?
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1 во Ракът не е заразен !2ро Как така лекари от цял свят не могат да дадат прогнози и ясни становища за последствията на вируса,а точно ти " АНОНИМЕН " отсече ,че вируса не е страшен ?Фсктът,че врагове като САЩ и РУСИЯ са на едно мнение по отношение на пандемията,е достстъчен,че не си много прав !
42
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 43дай им още 2-3 седмици.
41
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Индия 1.2 милиарда население - 184 болни. Какви мерки взимат в Индия, която дори е съсед на Китай, какви мерки могат да се вземат в Индия в предвид на хигиенните условия там? Или корона феновете ще кажат, че индийците крият - ами ако крият досега половината да са се натръшкали от вируса, да сте чули нещо по въпроса, в Индия да не би да няма сиенен, бибиси, ройтерс?
40
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя клоун нарочно ли го обличат като за траур?
39
2
 
9
 
! Отговори
до 34 преди 4 години
Вирусът се изкарва на крак, ето и сега като идеш на преглед ти казват, че щом не дишаш тежко нищо ти няма. Големи прегледи, големи лекарски методи! Къде е ваксината, къде са статистиките за бързо излекували се пациенти? Всичко е една режисирана драма, да си мислите, че е мноооого опасно. Всяка една пневмония е опасна. Всеки ден умират хора от рак.
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Утре ще са около 150 вече...И след това ще има лавинообразно темпо на увеличаване на бройката.
37
1
 
1
 
! Отговори
До приятели преди 4 години
Задръстен,на герой ли се правиш ?
36
0
 
1
 
! Отговори
anon преди 4 години
До До 17Много правилно казано
35
2
 
4
 
! Отговори
Пийте си виното преди 4 години
И аз мисля че този щаб взе да става безмислен. Вместо да назначат социални работници към пощенските клонове да обикалят пенсионерите, да правят плащания на пенсии, да разнасят храна....Останалите да си ходят на работа и на училище. Чиновниците да се намалят. На който му стане зле да го приемат в болница.
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този го гледах по тв,каза ,че той е бил за по -строги мерки ,такива били разпоредбите на СЗО,да се следва китайският пример, той бил най-верният.В същото време генерала е против правенето на много тестове,така било във Франция!Опа,само че китайците съветват ,да се правят колкото се може повече тестове!
33
9
 
9
 
! Отговори
Приятели! преди 4 години
Хайде всички утре в 20:00 часа всички на балкончетата да пляскаме с ръчички както прявят хората вече в западните държавички, и да си измием преди това ръчичките с дезинфектантче с поне 70% алкохолче, и да си сложим масчиците, хайде всички, хайде всички приятели, утре на балкончетата да пляскаме с ръчички, бързичко, бързичко, както е в западни държави, да подкрепим борбата срещу страшния вирус!
32
2
 
14
 
! Отговори
До 17 преди 4 години
Посочи ми коя държава в Света не прилага мерки ! Кух,никои не казва,че ше измрем всички,но ако изведнъж се разболеят 70%от населението,къде ще се лекуват сложните пациенти ? Кой ще работи в банки,бензиностанции,хр.магазини,аптеки,транспорт ?!Знаеш ли какво ше стане и колко по-голяма ше е паниката и колко по-патова и тъжна ще е ситуацията ?! Не може цял свят да прилага крути мерки,а *** да философства,че не било правилно.Затова *** ще робува,докато е жив ! Защото е най-умния и знаещия ! Аман
31
0
 
5
 
! Отговори
До 22 преди 4 години
Никъде освен Корея,не се правят по 10000 или повече теста на ден
30
3
 
8
 
! Отговори
АК-47 преди 4 години
До ***, които ще почнат да плямпат за нарушаване на свободите им и за "болезнената" тема относно "братята" роми и техните свободи: разберете, че ген.Мутафчийски прави всичко възможно да излезнем от тази ситуация колкото се може с по-малко загуби. Благодарете се, че го имаме, спокоен (представям си какво му коства това), вдъхващ увереност, професионалист в работата си. Вие какво искате, глупостите които ръсат разни *** и създават по-голяма паника. Без крути мерки няма да просъществуваме.
29
2
 
10
 
! Отговори
ЗА строгите мерки преди 4 години
Нужни са ни възможно най-строги мерки за да не се повтаря Италия и Испания у нас. Щото там народа ще търси виновни после.На всеки град кпп и никакво пътуване без документ и уважителна причина. Щото все още си има хора, които не ги еня ама хич. Трябват мерки. После всичко ще се оправи бързо.
28
6
 
4
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
Само не разбрах, вечерният час важи ли за вируса ?