107 са болните с коронавирус, нови двама в София

Те са с много леки оплаквания и са поставени под домашна карантина
Обновена: 19 мар 2020 21:05 | 19 мар 2020 21:03,
164
107 са болните с коронавирус, нови двама в София
Снимка: БГНЕС

107 станаха доказаните случаи на коронавирус у нас.  Това съобщи пред NOVA началникът на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.  Новите два случая от последните часове са от София. По думите на шефа на ВМА и двамата са с много леки оплаквания и са под домашна карантина.

Още по темата

Има огнища в 9 областни центъра, най-вероятно ще се разширят”, каза ген. Мутафчийски. „Болните с коронавирус не са прокажени, те се нуждаят от нашата подкрепа”, допълни той.

„Държавата реагира много адекватно. Претърпяхме много критики, че са прекомерни мерките. Аз съм застъпник на по-строгите мерки”, коментира ген.-майор Мутафчийски.

По думите му няма нищо неочаквано в ситуацията.

Сутринта на брифинга на Оперативния щаб беше съобщено и за трети починал. Издъхнала е 80-годишната пациентка в „Пирогов”, която беше и с инсулт.

Най-много са случаите на коронавирус в София. Повечето хоспитализирани в столицата са с двустранни пневмонии, но без признак на дихателна недостатъчност.

Междувременно заразата продължава да обхваща нови области на страната. Положителни проби вече има в Перник и Бургас.

„В Бургас случаят е непосредствено свързан с Банско. Това е жена на 39 години, която е била готвач в едно от заведенията. Прибрала се е преди седмица”, заяви на сутрешния брифинг ген. Мутафчийски.

Жената се лекува в инфекциозното отделение на областната болница. Преди това е била лекувана и в Банско.

„Преди 2 дни е приета по спешност и веднага започва лечението. Много добре се повлиява, ще я изпишем, след като даде отрицателни проби”, обясниха от болницата.

А снощи мъж в нетрезво състояние, със съмнения за COVID-19, вдигна на крак полиция и спешна помощ в София.

„Закаран е в „Пирогов”, взета му е проба, при което още преди да изчака резултатът е избягал, хванали са го на Централна гара”, обясни ген. Мутафчийски.

У дома се лекува пациентът от Велико Търново. Той е лекар специализант в София,но за почивните дни се прибрал в родния си град. Имал оплаквания, а изследването потвърдило диагнозата.

„След обявяването на положителната проба за коронавирус е поставен заедно със семейството си под домашна карантина”, обясни д-р Галина Гарева.

Под домашна карантина е и мъжът в  Смолян. За да се спре разпространението на болестта, в цялата област се въвежда вечерен час.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СтрашноЗащо ли американците се зарасяват с оръжия....?
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз избягах, ам не на фанааахаа! И ся синидааа!
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"В Италия от 41000 заразени са починали 3000. Това е около 12%..." - 3000/41000 = 7,3% - числото 7 е приблизително близо до 12 ама не точно...
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много са ми забавни истории с пияни, дето избягали, ама после ги хванали..Тея хора какъв живот живеят..
63
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все още съществуват записи от преди няма и два-три месеца, кадето в едно интервю другаря доктор генерал казва истината, че това е най-обикновен вирус и няма причини за притеснения. Обаче, откакто го направиха директор на водопад и пряко отговорен пред Боко, веднага запя друга песен!
62
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак повтарям: всеки разумен човек би се замислил над факта,че САЩ/Русия/ЕС/Иран са абсолютно еднакво съпричастни към проблема.Е,щом врагове и опоненти изведнъж постфактум се обединяват за една кауза ,значи няма нищо фалшиво поднесено ! Не е края на света,нужда от паника няма,икономически последствия очевидно ще има,просто не се подигравайте,отнесете се сериозно с препоръките и не винете държавата за всичко ! Не им е лесно и на тях ! Опитват се да действат адекватно !
61
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Беше ми омръзнало да пиша.Повтарях цял месец и половина във всички новинарски сайтове. Затворете границите. Спрете полетите. Които са в чужбина да стоят там да не разнася заразата. Погледнете ги тези на фотото. На какви ви приличат. На Умни ли. В затлъстели кратуни акъл вирее ли. Зора за 800-те милиона евро ли беше че да ни вкарат в карантина. Всеки ден Годжи ни уверяваше че куРона нЕма. Докато разбраха че ще делнат 800 милиона и веднага проима КуРона. Винкело е наред. Той ще им налее акъл.
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 55ами чети малко де. Вируса тръгна от Китай и стъпа там където ходят китайците - по бизнес или туристически пътувания. Вируса стъпи в Индия късно, защото двете страни са враждебно настроени една към друга и китайци не отиват там нито за бизнес, нито за туризъм.
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТези трябва да имат страшен имунитет щом си готвят с вода от Инд, а по- настрани в реката се къпят кравите, някой нещо плакне...
58
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И Боко е с температура.
57
3
 
7
 
! Отговори
dmx преди 4 години
Повръща ми се от тези некомпетентни военно-милиционери. В благодарение на тях сме напълно неподготвени от медицинска гледна точка. Няма тестове, оборудване, информация. Ето, например, помагат ли маските? Кои помагат? Защо те самите ходеха дълго време без маски? Колко пъти даваха грешни сигнали? Махайте тези комични шкембелари. Дайте някакви лекари най-после. Всичко е с краката нагоре.
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 58Не е. Няма достатъчно захар и зехтин и не става на мармалад.
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в Пазарджишко чакат 2600 римляни да се приберат от Италия и Испания. Щабът вече е излишен. Могат да ни пускат бройките заразени или починали отдолу на екрана.
54
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Италия от 41000 заразени са починали 3000.Това е около 12%...И този % ще се увеличи със сигурност.
53
0
 
5
 
! Отговори
SS преди 4 години
Моето мнение е,че който е подготвен и има умения за оцеляване той ще живее!Не искам да давам прогнози защото се стават!!Бог да ни пази!!!
52
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 51Докато не съм аз и нужните ми хора, не е проблем, п и 7 милиарда да са... Който е взел мерки навреме, ще.е добре.
51
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2ро Как така лекари от цял свят не могат да дадат прогнози и ясни становища за последствията на вирусаМи, като не могат да дадат ти откъде си сигурен, че е толкова опасен за хората под 70годишна възраст? Щото някой е казал, че е опасен и значи е опасен, май нещо ти си противоречиш!
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 49Да, биек е цирков артист! Проблем?
49
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато не се случи на вас или на някой ваш близък ще го приемате леко... и няма да ви прави силно впечатление...После ще разберете...
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До А я кажете,ами ще ти отговоря - при грипа смъртността е 0,1% от заболелите, при короната - 3% в Китай и близо 8% в Италия (като се очаква да се повиши там). Прихваща се толкова лесно колкото и грип, но понеже започваш да заразяваш преди да са се появили симптоми, хората не се пазят от теб на време.Някои излизат с аргумента: ама от грип на година умират поне 800 000 а от корона - 10 000. Ами грип има по цялата планета - корона сега започва да вилнее. Дайте й година. 10 милиона жертви как е?