Възможно е да се заразим два пъти с коронавирус, зависи от щама

Има 7 генетични линии на COVID-19, три от тях се срещат у нас
6 юли 2020 08:45, Нели Христова
54
Възможно е да се заразим два пъти с коронавирус, зависи от щама
Снимка: БГНЕС

"В световен мащаб е известно, че циркулират над 7 генетични линии на коронавируса. Една от тях е най-разпространена в Европа и в САЩ, това е линията GR, която е най-разпространена и у нас. От 35-те щама, които изследвахме, 19 са от тази генетична линия. Откриваме и представители на още три генетични линии, една от тях е най-разпространена в Азия - това е първата генетична линия, произлизаща от Ухан. Два от щамовете показаха връзка с нея, като интересното е, че пациентите са от Благоевградска област", това обясни пред БНТ доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория по антимикробна резистентност.

По думите му, едва ли ще стане ясно как точно китайският генетичен код на вируса е стигнал до България.

"Естественият ход в еволюцията на вирусите е непрекъснато да се променят. Под натиска на имунната система, медикаментите и ваксините, те се опитват да избягат от ударите на имунната система. Също така при тяхната репликация се наблюдават грешки, които понякога са в тяхна полза и така могат да придобият качества чрез които да се разпространяват по-бързо или да са по-вирулентни. Ефектът може и да е обратен", обясни вирусологът доц. Ивайло Алексиев.

По думите му все още сме в сферата на хипотезите относно мутациите на вируса, но може да се предположи, че той е започнал да се разпространява по-бързо, но вече не е толкова опасен.

"Около 70% от щамовете съдържат тази мутация за по-лесно разпространяване", добави доц. Иван Иванов. Според него, пациенти, които са прекарали предишния щам, могат да се заразят с новия щам. Това е от огромно значение за изработването на ваксините, но според Иванов, няма да се процедира както при грипните вируси, за които всяка година се разработва нова ваксина.

"Естествената еволюция на вирусите е да стават по-заразне, но по-леко да протича болестта. Възможно е да се превърне в един от старите коронавируси, но предвид колко бързо се предава, тази ситуация ще продължи поне още година", казва доц. Иван Иванов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
овчарин преди 3 години
мойте уфци имат стаден имунитетбееее беееее
46
3
 
1
 
! Отговори
Възможно е преди 3 години
Възможно е - особено ако те тества българска лаборатория. Още по-възможно е да оздравееш за един ден - пак по същата причина.
45
2
 
3
 
! Отговори
до 45 преди 3 години
да сравняваш Грип с Китайска Уханска Чума е все едно да сравняваш Кашлица от Задавяне с такава от Туберкулоза!
44
0
 
3
 
! Отговори
До временен 36 преди 3 години
Ако "едното наум" се изчерпва само с изброеното, не пречиш! Лично аз бих преразгледал хигиенните си навици и поработил върху миенето на ръце/лице след всяко щъкане; бих се въздържал от публичното слюнкоотделяне и изследване на носа си; ще пропусна тарапаната по определени маршрути и часове в градския транспорт; няма да си ближа биричката/сладоледа на лакърдия с аверчета; по възможност ще избягвам навалицата, опашките и ще си правя сметката къде ям. Ей такива неща, от които мога и да се лиша...
43
3
 
5
 
! Отговори
Разговор преди 3 години
Паникьор:- Възможно ли е да се заразите два пъти с ГРИП? Виросолог:- Да възможно е. И 10 пъти може да се заразите??Паникьор:- Представете си каква зараза? ГРИП нарсякъде! Давайте да затворим половината държава зарад т'ва?Виросолог:- Ти не си за мене. Пренасочвам те към един колега в психиятрията. Той ще може да ви консултира!
42
0
 
1
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
Абе , ...."ОТ АКЪЛА"--казах.....ха,ха,хааааааааааа
41
1
 
5
 
! Отговори
до 38 преди 3 години
значи положението е труповете-падат-падат-от-небето!
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Теста определящ дали даден човек има корона не разпознава дали човека има ковид 19 или 18. Точността на теста е 70 процента. Трябва да се прави най-малко 2 пъти. Ако не се прави най-малко 2 пъти има шанс да има фалшиви болни.
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неизвестно остава колко са щамовете на коронавируса по генетични му линии в света,щом като 19 са от една генетична линия според тез изследвания само за България и още 16 щама от три други линии,че още тези 7 генетични линии на вируса повече ли са от генетичните линии при човечеството по ДНК,че с какво влия РНК на всеки щам на ДНК на отделен човек като РНК би трябвало да означава-рибонуклеинова киселина на щам както ДНК е възприето да означава дезокси рибонуклеинова киселина,а разликата е дезокси
38
0
 
3
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
Не е само от "щама".....АМИ И ОТ АКЪЛА....ХА,ХА,ХААААААААААААА
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутафчийски се завръщааааа днес в 13.00 часа.
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 34Ти верно ли си повярвал и правихте аборт?леле колко си ***.
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 32Какво имаш в предвид с това "да имаш едно наум"?Бъди по конкретен.Да стоиш под ключ до края на жалкия ти живот ли?Ами стой. Кой те кара насила да си сваляш маската и да излизаш от вас?Прав си - навън дебнат опасности. Не излизай.
34
2
 
2
 
! Отговори
Ике Дубаку преди 3 години
Само Живота на Черните е от Значение! За довършване на АфРопейският Проект!!
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 29Вирусът го има от 4 месеца, ама било установено, че имунитета се изгубва за 6 месеца.Мисли бе льольо.
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
29,врътката е в изтърканото талонче от генетичната лотария на предците. Тоест, може изобщо да не се заразим или да изкараме заболяването "на крак. Такива хора винаги е имало през всички епидемии от човешката история, а като % тяхната бройка е според зависи-то. Възможна е и другата крайност, да изтеглим "късата" клечка и прекалено бурната реакция на имунната ни система да ни затрие. И ако до момента не сме се срещали с вируса, добре е да имаме едно наум, отколкото да се броим за безсмъртни.
31
3
 
3
 
! Отговори
Анти Свободно Слово преди 3 години
До Анонимен 26Кога минаха 6 месеца, че да го "установим това". Къф е тоя имунитет, дето се губи след 6 месеца. Това да не ви е някаква детска игра! Трябва да има глоби и наказания за невярна или непотвърдена информация вече, че аман ..
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както е възможно да се заразим и от грип два пъти.
29
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 26Нали беше установено, че имунитета се загубва до 6 месеца... Като минат 6 месеца, 'кво пра'им? Спираме да излизаме навънка или к'во? Имунитет на населението - дръжки...
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Корона вируси има от много години насам и си живеем с тях, не си пускайте тв и вируса изчезва!