Киев: Войските, отбраняващи Харков, са на украинско-руската граница

Лидерите на Луганската народна република са обявили обща мобилизация
16 май 2022 12:30, Елка Василева
507
Киев: Войските, отбраняващи Харков, са на украинско-руската граница
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна днес съобщи, че нейните сили, които отбраняват втория най-голям град Харков, са отблъснали руските части и са напреднали до границата с Русия, предаде Ройтерс. Агенция отбелязва, че не може да потвърди информацията и не е ясно колко военни са стигнали до границата и в коя нейна част.

Още по темата
Ако информацията се окаже вярна, това би означавало, че украинската контраатака е все по-успешна и отблъсква руските сили в североизточната част на страната, след като западни военни заявиха казаха, че настъплението в Донбас е спряло, отбелязва Ройтерс.

Украинското министерство на отбраната заяви в пост във „Фейсбук“, че 227-и батальон на 127-а бригада на украинските въоръжени сили са достигнали до границата с Русия.

Губернаторът на Киев Олег Синегубов написа в „Телеграм“, че военнослужещи от 227-и батальон са възстановили стълб на държавната граница на Украйна.   

По-рано през деня Вадим Денисенко, съветник на украинския вътрешен министър, определи боевете около Харков като „контраофанзива“ на украинската армия. „Тя вече не може да бъде спряна… Благодарение на това ние може да стигнем до тила на руските сили“, каза той пред украинската телевизия.

Губернаторът на Луганска област в Донбас Сергий Гайдай изтъкна, че ситуацията „остава трудна“ и руските сили се опитват да завладеят Северодонецк. Той каза, че лидерите на Луганската народна република са обявили обща мобилизация.

Президентската канцелария в Киев посочи, че на юг боевете се водят в района около Херсон и руски ракети удрят жилищни райони около град Николаев.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви вчера, че руското настъпление в Донбас е спряло и  Украйна може да спечели войната.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


507
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много широк фронт. Очаквам укрите скоро да влязат в нападение в посока Изюм, за да могат да спрат обсадата на Северодонецк. Русия има 80,000 военни докато укрите по последни данни са около милион. Стискам палци да видим още много избити и от двете страни. Започна да ми харесва тая война! Много по-интересна е от морона вируса. С нетърпение чакам и Русия да обяви мобилизация и да си правят мазалото с по 2 милиона военни от всяка страна. Който и да бие ще пием за него!
12
21
 
38
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Белото прави чудеса. Зеленски сигурно вече е в Кремъл в някой от унесите си.
11
22
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро в Москва.
10
28
 
21
 
! Отговори
Ристо преди 1 година
Давай Зеленски, натикайте *** обратно в Мордор, че им завладейте и половината европейска част! Като стигнете до мацква, хванете малкото сипаничаво джудже, намажете го с катран, оваляйте го в перушина и го разкарвайте като панаирджийска мечка пред пирамидата!!!
9
25
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде бе укропи, спечелвайте я тая война, какво чакате, айде навлизайте на руска теритария хахахаха...Защо липсва новината, че преди два дни е превзет близо стохилядния лугански град Рубежне от руснаците? Защо че азовци се предават вчера? Кого ще заблудите? Контраофанзивите ви какво са - руснаците се изтеглят и вие със страх заемате празните територии... коя битка укрите спечелиха досега?
8
30
 
26
 
! Отговори
Беше ясно от начало. преди 1 година
Руснаците не могат да се справят с Украйна. Това го виждах още преди да започне "Военната Операция". Украйна не им е Грузия, нито чечня. Украинската армия е добра армия и подкрепяна от Запада с малко оръжия и разузнаване то Русия няма шанс. Блицкригът на Русия беше провален преди още да започне. Войната ще е дълга и мъчителна, а ако Русия не беше ядрена сила то войната с Украйна вероятно щеше да завърши с развято украинско знаме над кремъл и превземането на канцеларията на Путин.
7
29
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лека-полека, бавно, но спокойно Украйна ще изтласка блатните тръстики обратно в Блатная фашистка путинландия. Крим отново ще бъде украински !
6
10
 
11
 
! Отговори
кат Русия няма преди 1 година
втора на света
5
18
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Москва е украинска.
4
23
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам Боби да каже какво стана с котела при Харков. Моля, Боби, обясни защо руската армия избяга от Украйна. 3 месеца пееше как от утре украинската армия е в котел и край с нея.
3
35
 
48
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Успех на украинската армия.Дано наритат руските фашисти обратно в Блатото.
2
35
 
36
 
! Отговори
Ок преди 1 година
А в областите Херсон и Запорожие въведохме рублата. Пък вие сами си правете сметката.
1
21
 
47
 
! Отговори
Хах преди 1 година
Егати хомлесите се оказа могъщата армия на ***, още малко и украинците ще завладеят Масква.