Война до изнемога: Три сценария за войната в Украйна

Москва изчерпва нападателния си потенциал, и Украйна търпи големи загуби
16 май 2022 07:03, Елка Василева
278
Война до изнемога: Три сценария за войната в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Битката за Донбас е последното голямо настъпление на руската армия във войната в Украйна. Постепенно Москва изчерпва нападателния си потенциал, а проблемите растат, казват западни военни експерти.

През последните две денонощия руската армия изобщо не е напреднала на фронта в Донбас, а през миналата седмица имаше съобщения, според които тя дори е била принудена да отстъпи край Харков под натиска на украинските въоръжени сили, пише Дойче веле.

Още по темата
Какви са следващите възможни ходове на Русия? Ето мненията на водещите военни експерти Майкъл Кофман от вашингтонския Център за военноморски анализи и Роб Ли от Института за външнополитически изследвания във Филаделфия.

Русия няма потенциал да продължи настъплението

Дори Русия да успее да напредне в района на Северодонецк, това ще е минимален напредък, а руските загуби продължават да са значителни, казва Роб Ли. По този повод той припомня неуспешните опити на руските военни в продължение на няколко дни да преминат реката Северски Донец - когато, съдейки по публично достъпните снимки, са били загубени 70 единици бронирана военна техника, което отговаря на въоръжението на една батальонно-тактическа група. Броят на загиналите е неизвестен.

Експертите Ли и Кофман поддържат становището, че в рамките на настъплението си в Донбас руската страна вече изнемогва – без значение дали ще успее да завладее нови украински територии. На базата на оценката на личния състав на руската армия Кофман стига до извода, че в операцията в Донбас участват последните атакуващи резерви на Русия в тази война. „Не мисля, че им е останал потенциал да продължат нападението."

Руската армия изпитва остър недостиг на кадри

Основният проблем на руската армия е острият недостиг на личен състав, казват Кофман и Ли. „75-80 процента от боеспособните части вече са използвани, а особени резерви няма." Но достоверни данни за числеността на руската армия, действаща в Украйна, липсват, посочва Кофман.

Експертите казват, че в стремежа да се намерят резерви, към Украйна са пренасочени руски военни от Таджикистан, Абхазия и Сирия, откъдето следва, че в момента армията на Русия не е готова за нито един друг теоретично възможен военен конфликт.

Наред с проблема с личния състав руската армия изчерпва и запасите си от боеприпаси, и по-конкретно - от високоточни ракети. „Не може да се каже колко са, но е ясно, че са малко", предполага Роб Ли. Кофман е на друго мнение - макар Русия да е загубила много танкове и бронирани машини, е трудно да се оценят запасите от боеприпаси като цяло. Кофман предполага, че запасите все още са „съществени".

Русия ще се изправи пред „неприятен избор"

„Русия има три опции: ескалация, продължение на досегашната тактика или деескалация", убеден е Роб Ли, като ескалацията ще бъде възможна само чрез мобилизация, макар и частична. „В противен случай просто няма да има как да се прави ротация."

Кофман от своя страна смята, че Русия няма да може да продължи войната по същия начин, по който я е водила досега. „Основният ми извод е, че ще се наложи взимането на неприятни решения." Според Кофман вариантът с всеобщата мобилизация е неосъществим и малко вероятен, а сегашните действия на руското ръководство определя като опит да се реши проблемът с дефицита на военни кадри с „полумерки": желанието да се удължи срокът на военната служба на наборниците, или те да бъдат накарани да подпишат военни контракти, да се проведе мобилизация на доброволците и т.н.

„Най-големият проблем обаче остава търсенето на политическа рамка за тази „специална операция", казва Кофман. Въпреки нежеланието на политическото ръководство да обяви война, Русия разполага с възможности да набира личен състав без всеобща мобилизация. Но дори в този случай тя едва ли ще успее да възстанови силите си за ново настъпление - възможно е те да ѝ стигнат само за отбрана на завладените територии, предполага той.

Още едно от предположенията на експерта е, че до патова ситуация няма да се стигне, тъй като Украйна има добри възможности за контранастъпателни действия. Траекторията на развитие на събитията е по-скоро в полза на Киев, като се има предвид, че факторът западно въоръжение играе все по-голяма роля, казват и Ли, и Кофман.

„Война до изнемога и от двете страни"

Макар перспективите на руската армия в Украйна да се влошават, Кофман предупреждава да не подценяваме възможностите ѝ – например за отбрана. Въпреки сериозните загуби до момента не е имало масово предаване в плен или големи щети от руска страна, така че бързо и „драматично" поражение не може да се очаква. „Най-вероятно е и двете страни да приложат стратегията за изтощение на противника", смята Кофман.

„И Украйна търпи големи загуби. Руската страна успя да нанесе сериозни удари по военни цели, да блокира украинските пристанища и да нанесе вреди на икономиката. Ситуацията е трагична, макар като цяло да се развива в полза на Украйна", казва Майкъл Кофман. Според него руските военни още дълго ще могат да поддържат икономическата блокада на Украйна: „В близко бъдеще това ще оказва голям негативен ефект, но вредите за руската икономика ще бъдат още по-тежки".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
5
 
12
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
Стискайте палци да продължи по този начин, а не по другия, че тогава и отговор няма да получат руснаците. Живеем в 21 век информирайте се, Русия няма да спре, каквито и цифри да пишете, ресурс за война имат винаги са имали. Когато американски генерали са питали Жуков защо първо пуска пехотата през минирано поле, а после танковете, той спокойно им отговорил, че рускините жени нови войници ще родят, а танковете му трябват сега.
193
4
 
20
 
! Отговори
ха-ха-хи преди 1 година
Дрън...дрън...та пляс...пляс...Поредните *** на ДойчеСере...!
192
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби - Шшшшш, тихо! Трябва да се казва на всички, че Русия е с аграрна икономика, че няма развитие, а целият и трик е, че е "бензиностанция с ракети" ... Руснаците преди година обявиха, че ще правят техни микропроцесори. Първите резултати, бяха с 10 години наза. Псоле показаха такива, дето са с 4-5 години назад, а сега са с 2-3 години назад. Това за има няма година. Догодина, сигурно ще са на нивото, на което америкснаките са тази, а след 2 години никой не знае ... Ама "безниностацния"
191
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се чете "Ние смятаме, че висчки в Русия нямат и две моъчни клетки, ще действат против интересите си, но за положителна сметка на нашите и ще направят това, кеото ни се иска" - Нали Русия, щеше да и свърши бензина, който можела да доставя, защото украйнците отрязали достъъп. нали 65 км кордон бил унищожен? Аз видя 2 танка и няколко джипки. Да, загба са, все едно да ти покажа 500 лева в портоменто и да кажа "Ето виж, милионерче съм" ...
190
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Постепенно Москва изчерпвала нападателния си потенциал, казвали и си вЕрвали западни военни експерти. Затова ли тази нощ 4 руски крилати ракети направиха на пух и прах хангари със скрито в тях отановско оръжие между Лвов и полската граница?
189
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ми развивайте практики и теории и не ми говорете за плановете на Путин, каквито ви се искат на вас. Е, този път запада няма да получи своето. Още с Афганистан се почна обрата.
188
4
 
3
 
! Отговори
гледайте преди 1 година
EDerlezi Time of gipsis-Goran Bregovickq Emir Kosturica l you tube. азов марш.ха хааааа.... Слава Украини-толко и громят руски танкове. Оригинална укренска песен с национални мотиви. Така я представиха.
187
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква война бе, това е специална операция, не го ли разбрахте за три месеца?
186
25
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
руските фашисти трябва НЕЗАБАВНО да напуснат територията на независима и свободна Украйна! Едва тогава може да има край този кошмар!
185
17
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Предишната война на изтощение-Студената,доведе до рухването на СССР.СССР беше несравнимо по-мощна държава от Русия.Логиката сочи,че сегашната война на изтощение ще доведе до фалита на Русия.
184
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До МишоКакво е това Т64, не съм го чувал........хахахахаха :)))
183
4
 
13
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
А, снимката на украинския Т64 добре сте я подбрали. След около 2-3 месеца украинците ще останат съвсем без танкове. Що се отнася до напредъка, в края на миналата седмица в Донбас бяха прехвърлени около 25000 човека резерва + 400-450 единици бронирана техника. Та питам ви за какъв точно напредък да става въпрос. Нали първо трябва да утилизират това желязо и след това да напредват.
182
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Чечня стане независима, рашките нема да имат петрол, ако азерите им спрат доставките също на петрол и газ, тогава ще е катастрофа за блатная :)))
181
5
 
22
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Пак платени репортажи! Днес БГ си ги бива да лапат кинти.Щом видиш Дойче Зеле - бегай, тъпотии и пропаганда.Руснаците не бързат за никъде, това стана ясно след като подцениха украинските спец служби в отношение в работата с местното население и местните авторите. Първата фаза не оправда очакванията и сега ще напредват бавно и сигурно без да се напрягат и да дават много жертви. Разликата е, че Русия воюва с 170000 контингент срещу 600000 + резервисти и каквото и да е там. Ще ги мори бавно!
180
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха хаааа....националистите от Укрия спечелиха Евровизия с ромския химн! +Слава Украини" Сега стария Горан трябва да ги съди. Мамо, мамо...
179
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво постигна Путин с денацификацията и проблема с НАТО- всеки втори убит е етнически руснак във войната, две икономически силни държави с общи граници с Русия ще се присъединят към НАТО. От границата на Финландия до Петърбург са 100км, а през Швеция, НАТО може да държи целия балтийски флот в шах. Отделно руснаците ще обедняват в близките десетилетия, а младите и образованите ще бягат от Русия. Няма да се учудя ако има гражданска война или разпад на руската федерация.
178
3
 
13
 
! Отговори
До западняк 231 преди 1 година
Западната икономика печели от лицензи.Лицензите не се реализират без ресурси,които не са на запад.
177
6
 
16
 
! Отговори
someone преди 1 година
Дрън дрън та пляс, армията изнемогвала ,данни за жертви ама според украинската пропаганда, ама същевременно, бавно и планомерно падат села и три големи групи украински воиски в донбас са пред обкръжение и унищожение, ама за това не иде реч в пропагандната статия.При това руснаците даже не са мобилизирали наборната си армия, която може да достигне към 2 милиона.
176
6
 
5
 
! Отговори
Айййй преди 1 година
До до 234Точно така!!! Хайл Хи... Пардон - Слава Украине!
175
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-ме кефи как русофобите подскачат радостно като като видят смачкан руски танк. Откъде знаете, че не е украински? Те имат доста руска техника, даже предимно. А песента с която "спечелиха" евровизия се казва "Едерлези" и е неофициалния ромски химн. Има я в много по-добро изпълнение на бело Дугме, а после и интерпретация на Горан Брегович. Тия Укрия я пеят сякаш маршируват азовци.