Киев: Войските, отбраняващи Харков, са на украинско-руската граница

Лидерите на Луганската народна република са обявили обща мобилизация
16 май 2022 12:30, Елка Василева
507
Киев: Войските, отбраняващи Харков, са на украинско-руската граница
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна днес съобщи, че нейните сили, които отбраняват втория най-голям град Харков, са отблъснали руските части и са напреднали до границата с Русия, предаде Ройтерс. Агенция отбелязва, че не може да потвърди информацията и не е ясно колко военни са стигнали до границата и в коя нейна част.

Още по темата
Ако информацията се окаже вярна, това би означавало, че украинската контраатака е все по-успешна и отблъсква руските сили в североизточната част на страната, след като западни военни заявиха казаха, че настъплението в Донбас е спряло, отбелязва Ройтерс.

Украинското министерство на отбраната заяви в пост във „Фейсбук“, че 227-и батальон на 127-а бригада на украинските въоръжени сили са достигнали до границата с Русия.

Губернаторът на Киев Олег Синегубов написа в „Телеграм“, че военнослужещи от 227-и батальон са възстановили стълб на държавната граница на Украйна.   

По-рано през деня Вадим Денисенко, съветник на украинския вътрешен министър, определи боевете около Харков като „контраофанзива“ на украинската армия. „Тя вече не може да бъде спряна… Благодарение на това ние може да стигнем до тила на руските сили“, каза той пред украинската телевизия.

Губернаторът на Луганска област в Донбас Сергий Гайдай изтъкна, че ситуацията „остава трудна“ и руските сили се опитват да завладеят Северодонецк. Той каза, че лидерите на Луганската народна република са обявили обща мобилизация.

Президентската канцелария в Киев посочи, че на юг боевете се водят в района около Херсон и руски ракети удрят жилищни райони около град Николаев.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви вчера, че руското настъпление в Донбас е спряло и  Украйна може да спечели войната.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


507
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обожавам военните действия и всички клипчета на военни избиващи се едни други. Иска ми се да си избера страна, но не мога, гледам ги и някак си съм доволен. Нящои са за едните или другите, някои обявяват неутралитет... А аз просто искам да видя как Киев, Москва, Вашингтон и Берлин горят. Всяка сутрин първото нещо, което правя е да видя военен обзор и от двете страни за да се насладя на човешката природа. Слава Росии, слава Украине и дано цяла Северна Европа, С. Америка и Северна Азия колабират.
32
9
 
25
 
! Отговори
Петров преди 2 години
след поредната доза зеленски обяви че украинсите войски са на монголо-китайската граница.
31
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха. Видеото в туитър кърти. Донесоха колчето на една поляна и се снимат, все едно са на границата.
30
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
поредната западна пропаганда. Русия изтегли една част от силите там и ги прехвърли на Донецкото направление, Урките сега разправят че направо почти до Москва стигнали, смях но глупавия народ така се лъже когато няма информация от двете страни а само западна боза.
29
1
 
9
 
! Отговори
hasmokar преди 2 години
Хлябът в Хасково е с нова цена от днес. Най- продаваният от 650 грама вече е с цена 1,70 лв.
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 9 "Защо липсва новината, че преди два дни е превзет близо стохилядния лугански град Рубежне от руснаците?" Щото Рубежное НИКОГА не е бил 100 хиляди. Преди руснаците да започнат сепаратистката война в областта е бил 59 хиляди. Сега едва ли има повече от 15 хиляди.
27
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато не забият украинското знаме на Кремъл и един калашника в дупараната на Путин, не признавам.
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Английската карта на войната не показва достигане на границата при Харков, напротив фронтът там е стабилен от десетина дни.
25
0
 
19
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Виждат се даже по покрайнините на Москва
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И там ще си останат!
23
18
 
17
 
! Отговори
Ок 2 преди 2 години
Освен Донецка и Луганска области, Украйна загуби още Херсонска и Запорожка области. Завинаги ! И това съвсем не е краят. Колкото до котелите те вече се заформят. Ако следите истинските сводки там е обяснено. Украйна остана без ВМС и ВВС. Почти без бронирани машини и заводи за тяхното производство и поддръжка. Горивните депа горят. Складовете за боеприпаси взривени. Базите на чуждите наемници са изпарени. Без снабдяване и въздушна поддръжка Сухопътните войски на Украйна масово се предават !
22
14
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АБЕ ИДИОТЧЕТА ЮЖНА УКРАИНА Е РУСКА А ТЕ СЕ РАДВАТ ЧЕ БИЛИ НА РУСКАТА ГРАНИЦА АМИ ВЛЕЗТЕ ДЕ
21
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна не е фашистка държава според пропагандата, и хоп - вчера са забранили част от партиите, че били проруски... интересно тия партии са парламентарно представени имат милиони избиратели... ето защо Русия е там...
20
3
 
15
 
! Отговори
Рационален оператор преди 2 години
Тъпо е да се спира заради някаква си граница.
19
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия загуби войната, а много скоро и там където имаше влияние, вече няма да го има. Браво на Путин, съсипа си собствения народ. Дано е пример за наще тука, дето са с къса памет и избират едни и същи некадърници да си правят каквото си искат.
18
19
 
16
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Тия украинци правят едно голямо мръсно на Костя Копейката и Въzраждане - като избиват руските салдати им избутват "великата" армия обратно от там къде са дошли, как Копейката ще ни плаши с "вкарването" във войната?
17
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много мечтатели
16
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За мен изходът от войната няма как да е в полза на Украйна... ама в Афганистан се оказа че е в полза на талибаните срещу прехвалената мощ на запада.... а гледам никой от пропагандистите не вещае крах на запада въпреки загубената напълно война...
15
25
 
11
 
! Отговори
Striker преди 2 години
Хоохох! Бий о-р-ките, бий, бий! Смърт на П-у-тлер, слава на братска Украйна!
14
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз бех там, и аз ги видех. Стигнаа до граничното колче до село Тернова. Ако отидат на изток, ще отрежат линииите за снабдяване на руснаците и тогава окупацията пак ще забоксува.