Взривовете в Крим: Версиите се разминават, случаят е загадка

Руски издания: Може да става дума за диверсия или безхаберие
10 авг 2022 10:15, Елка Василева
215
Взривовете в Крим: Версиите се разминават, случаят е загадка

Разминават се експертните версии по повод експлозиите на военното летище "Саки" в Крим, констатира в. "Московский комсомолец". Руският печат помества коментари за вчерашния инцидент на украинския полуостров, анексиран през 2014 г. от Москва, където според федералното министерство на отбраната са се взривили авиационни боеприпаси. По последни данни на кримските здравни власти ранените са 9 и са получили медицинска помощ, посочва "Известия". Все още не се знае за други загинали освен един цивилен, за когото бе съобщено вчера.

Никой не е забелязал удар на ракети или снаряди по въздушната база, затова според местните хора става дума за диверсия, цитира "Московский комсомолец" реакция в Телеграм на бившия украински депутат Олег Царьов, осъден през май на 12 г. затвор за колаборационизъм с Русия. А според руския политолог Дмитрий Евстафиев "дори да е диверсия . . . Това е удар по наша конституционна територия, което влече не само политически, но и юридически последици".

Още по темата

Малко е вероятно мощната противовъздушна отбрана на Крим да е "проспала" ракетна атака, пише "Независимая газета". Малко преди излизането от печат на днешното издание на вестника официална версия стана предположението за нарушение на нормите за сигурност или случайно стечение на обстоятелства. Медии вече писаха, че причина за инцидента е бил пожар при товарене на гориво, добавя всекидневникът. Но припомня: "Украински представители неведнъж са заявявали, че смятат при първа възможност да атакуват военни обекти в Крим".

Украйна отрича да е замесена, отбелязва онлайн изданието "Медуза". "Какво общо имаме ние? Това може да са компенсаторни механизми на неефективното управление във въоръжените сили на Руската федерация", казал пред руската телевизия "Дожд" Михайло Подоляк, съветник в офиса на украинския президент. Но заявил в Туитър: "Всичко едва започва".

Експлозиите "са поредно напомняне чий е Крим. Защото това е Украйна!", цитира руското сп. "Военное обозрение" коментар на украинския вицепремиер Ирина Верешчук в социалните мрежи.

Главният редактор на руската телевизия Ар Ти Маргарита Симонян заявила в Телеграм, че според източници "е изключено огнево въздействие от страна на Украйна", но може да става дума за диверсия или "безхаберие".

Основната "неофициална" версия за станалото са украински удари с американски ракети "Хаймарс" "някъде откъм Одеса". Никой обаче не е видял нито една ракета в небето, нито стрелба по нея от руските зенитни системи, пише в коментар за "Комсомолская правда" московският военен експерт Виктор Баранец.

Освен това ракетите би трябвало да прелетят над 300 км, но Украйна няма такива оръжия. Дори САЩ да са доставили на Киев системи ATACMS, което Пентагонът отрича, техните боеприпаси не биха стигнали до кримската база, тъй като максималният им обсег е 272 км. Накрая, засега на мястото на експлозиите не са открити никакви парчета от ракети, разсъждава аналитикът.

И добавя, че "никой от стотиците очевидци не е отронил и дума за разхвърчали се бомби или ракети, което неизбежно трябва да се случи при детонация". "Загадка някаква . . .", заключава наблюдателят на "Комсомолская правда".

Пристигнал на местопроизшествието, руският губернатор на Крим Сергей Аксьонов уверил според "Комерсант", че няма да обявява извънредно положение в региона, а днес властите ще започнат основната дейност, насочена към оценка на щетите от взривовете.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
5
 
10
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
Фасовете на цигарите HIMARS вече летят на 300 клм.
95
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПОВЕЧЕ ДА НЕ ПУШАТ,ГА ПРЕЛИВАТ ГОРИВО!!!
94
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 96 - Ст Петербург изрично е построен да има визия на западен град , дори името му са избрали да не звучи руско.А ако имаш желания да поситиш Русия ,ще видиш с очите си че всичко извън Москва и Санкт Петербург е като страна от третия свят , но със сняг
93
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво стана с великата контраатака на Зеленски в Херсон?
92
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен след Крим да се готви Киев и кмета Клич ко скоро не се е вясвал. ... На мястото на живущите в Киев и Западна Украйна щях да се изнеса на часа...
91
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма загадка няма що , половин година вече водят война и все се учудват като нещо им гръмне.
90
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 96 "Да руснаците знаят как да стрят. Из цяла Русия са построили дворците тип Кремъл, не само в Москва. За Питер няма да говоря." Питер и Москва са построени от западни архитекти, а в Русия няма НИТО един дворец "тип Кремъл". За сметка на това има множество бетонни чудовища тип "Сталин", но пък те не се вместват в понятието "дворец".
89
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До HIMAS? .Да руснаците знаят как да стрят. Из цяла Русия са построили дворците тип Кремъл, не само в Москва. За Питер няма да говоря. Напишете в гугал например Томск и вижте какъв мост има построен там в този над половин милионен град в Сибир където живеят и строят хора накоито sorosoidite се подиграват.
88
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
""Загадка някаква . . .", заключава наблюдателят на "Комсомолская правда"." Така е, когато не можеш да измислиш някаква нова лъжа, а има опасност предните да не проработят, поради факта, че са абсурдни и разкрити като такива .... идва времето на загадките и мистериите като ЕДИНСТВЕНОТО "обяснение". Поне от руска гледна точка де.
87
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Призрака на информационната мъгла като след аварията в Чернобил се реее из руския "мир" :)))))
86
7
 
8
 
! Отговори
Това ли беше? преди 1 година
И това ли беше 11 -тия ден от митичното украинско контра-настъпление? :) летуващите на плажа даже си останаха! - ако някой е гледал клипчето.
85
4
 
8
 
! Отговори
Трето око преди 1 година
Подозирам рептилите и извънземните? МУ АХАХАХХАХАХАХАА И баба Ванга тъй рече - Крим ще гори, а Москва ще потъне...И СТАНА!
84
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лейтенант от запаса Количество не означава качество! Колкото повече б0kлyk се събира в една помийна яма, толкова по - зловеща воня се разнася от нея.
83
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лейтенант от запаса Количество не означава качество! Колкото повече *** се събира в една помийна яма, толкова по - зловеща воня се разнася от нея.
82
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците сами са се взривили объркали са копчетата поради големо количество водка.А сега
81
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лейтенант от запаса Количество не означава качество! Колкото повече *** се събира в една помийна яма, толкова по - зловеща воня се разнася от нея.
80
7
 
10
 
! Отговори
Лейтенант от запаса преди 1 година
Още лоши новини за кремълските фашисти....Президентът на Словения Борут Пахор призова за ускорено приемане на Босна и Херцеговина към ЕС и НАТО. Държавният лидер, чиято страна е в ЕС и в НАТО от 2004 г., заяви, че ще направи всичко възможно Европейският съюз и НАТО да приемат Босна и Херцеговина като техни членки.
79
4
 
12
 
! Отговори
Бабаяру преди 1 година
Извънземните са набабанили базата на "Въздушнокосмическите" ! ХА ХА ХА ХА ААААА
78
9
 
5
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 година
До Анонимен 80: Какво общо има кораба Москва тук. Нещо ново да измислиш?
77
10
 
4
 
! Отговори
стана скучно преди 1 година
Руснаците да не отчаят укропитеците и да ги откажат от играта на войници - сами си нанесоха щети. Да е по-интересно!