Чуждите инвеститори се интересували от върховенството на закона

Въпросът е как България се бори с корупцията
48
Чуждите инвеститори се интересували от върховенството на закона
Снимка: Pixabay

Инвеститорите и компаниите, които се развиват в България, трябва да се чувстват комфортно и да припознават ясно върховенството на закона. Към потенциалните трябва да отправим ясно послание, че България е правова държава и да ги поканим да дойдат тук да правят бизнес. Обществените поръчки създават притеснение. ... Основният въпрос е как България стои с решаването на корупционните проблеми, защото сигналите се изпращат навън. Има опасност, в стремежа си да решим вътрешните си проблеми, да изпратим много опасни послания навън".

Това каза пред БНР Иван Михайлов, главен изпълнителен директор на Американската търговска камара в България. На 20-и януари се проведе конференция на тема "Върховенството на закона и бизнес средата в България", организирана от Камарата.

"Основният фокус е в обществените поръчки. Те генерират поток от проблеми за решаване. Законът за обществените поръчки не е съвършен, но консенсус за усъвършенстване на системата очевидно липсва, тъй като в повечето случаи се касае за някакви интереси, които много трудно обаче се доказват. Вторият момент е прозрачността - как работят правораздавателните институции, колко бързо. Бизнесът очаква бързо решаване на неговите проблеми. Някъде трябва да вместим и темата за дигитализацията. ... Прозрачността може да се реши по този начин. Не на последно място е политическата воля за решаване на тези проблеми", коментира още той.

Михайлов подчерта, че България се намира в огромна конкуренция със страните около нея и предимствата, които винаги са изтъквани тук - прекрасна данъчна система, висококвалифицирани кадри, за някои сектори дори евтина работна ръка - вече не са валидни.

"Инвеститорите са много информирани за това, но фактите, които ги интересуват, са докъде сме стигнали с върховенството на закона и как по-лесно и прозрачно могат да правят своя бизнес в България. Отговорите на тези въпроси са трудни", каза той.    

В предаването "Неделя 150" Иван Михайлов подчерта, че заради честото влизане в избори всяка тема, включително търговски взаимоотношения и бизнес практики, започва да се политизира.

"Това нагнетява средата и отблъсква инвеститорите и създава усещане за двоен аршин", каза той в коментар на различния подход на правораздавателните органи към казуси като кражба на фирма или случая "NEXO", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.