Путин към Джонсън: Не искам да те нараня, но с една ракета...

Какви са били разговорите непосредствено преди войната?
30 яну 2023 07:00, Александър Попов
375
Путин към Джонсън: Не искам да те нараня, но с една ракета...
Снимка: БГНЕС/EPA

Бившият британски премиер Борис Джонсън твърди, че Владимир Путин му е казал: "Не искам да те нараня, но с ракета, това ще отнеме само минута", в разговор преди руската инвазия в Украйна, съобщи ДПА.

Джонсън заяви, че "необикновеният" разговор се е състоял през февруари, след като той е посетил Киев в последен опит да покаже подкрепата на Запада за Украйна на фона на нарастващите опасения от руско нападение.

Джонсън, който в месеците след нахлуването на Русия се превърна в гласовит поддръжник на администрацията на Володимир Зеленски, направи това твърдение в нова поредица от три части за Би Би Си, в която се разглежда как Западът се бори с Путин в годините, предшестващи войната в Украйна.

Бившият  британски премиер, който беше принуден да напусне "Даунинг стрийт" 10 през септември, направи посещение в Киев в началото на февруари, за да предупреди Русия, че нахлуването ще се окаже катастрофално.

Джонсън припомня, че е предупредил Путин, че ще има по-строги западни санкции, ако нареди инвазия в Украйна.

Той допълва, че е казал на руския лидер, че ескалацията ще доведе единствено до увеличаване на подкрепата на западните държави за Украйна, което означава "повече НАТО, а не по-малко НАТО" по границите на Русия.

"Той каза: "Борис, ти казваш, че Украйна няма да се присъедини към НАТО в скоро време. Какво е скоро?", а аз отговорих: "Ами тя няма да се присъедини към НАТО в обозримо бъдеще. Вие знаете това отлично", разказва Джонсън за разговора с Путин.

"В един момент той ме заплаши и каза: "Борис, не искам да те нараня, но с ракета ще отнеме само минута" или нещо подобно", каза  Джонсън.

"Смятам, че от много спокойния тон, който той възприе, изглеждаше, че просто се заиграва с моите опити да го накарам да преговаря."

Министърът на отбраната Бен Уолъс също говори за предаването "Путин срещу Запада", което ще се излъчи днес вечерта, за пътуването си до Москва през февруари, когато се опита да постигне пробив и да предотврати война.

Той си спомня, че е разговарял с министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу, както и с началника на Генералния щаб Валерий Герасимов.

"И си спомням, че казах на министър Шойгу "те ще се бият", а той каза: "Майка ми е украинка, няма да се бият!". Той също така каза, че няма намерение да нахлува", каза Уолъс./БТА,Пламен Йотински

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


375
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
285
9
 
9
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До Анонимен 319 - За 30 години демокрация са се спасили от мафиотска България 3 000 000 души, а може би и повече - вярно е! Въпросът обаче се върти около това, колко българи биха останали в България, ако Тодор Живков отвореше границите? Надали дори и най-примитивните животни искат да живеят из клетките на зоопарка. По тези причини българите си стояха в България, а стояха, тъй като нямаше шанс да се изнесат от страната. "Свободата Санчо е велико нещо" е казал Дон Кихот.
284
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Спас.На висота са освен това са на власт. Нарочно е заменена думата обида с нараня.
283
8
 
13
 
! Отговори
тя преди 1 година
Рошавия да си гледа жените и децата от N- брой жени !
282
19
 
7
 
! Отговори
хаха преди 1 година
ей как се дуят българо-руските пуйки. Все едно само русия има ядрено оръжие. От запад ще падат само балони. Просто сте толкова изветрели че няма на къде. Толкова се взехте на сериозно, че радиацията ще заобиколи само руските кауни и българските руседавци. Пълен цирк
281
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За трийсе години демокрация изгонихте почти 3млн бг и продължаваш дори и тука да гониш.Честно да ти кажа и без друго искам да се махна. Вече се забранява да се мисли различно.
280
0
 
10
 
! Отговори
Спас Простия преди 1 година
Българските журналисти отново са на висота в своето безпросветство. Изразът се превежда "Не искам да те обидя" и сте го чували в безброй песни I don't want to hurt youЗа какво убийство иде реч?
279
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За трийсе години демокрация изгонохте почти 3млн бг и продължаваш дори и тука да гониш.Честно да ти кажа и без друго искам да се махна. Вече се забранява да се мисли различно.
278
6
 
6
 
! Отговори
На Джонсън преди 1 година
мокрите сънища ли са тва? Великобритания отдавна не е фактор, защото не може да прилага военна сила във всяка точка на планетата. Имат ядрено оръжие, но като цяло Франция е по-влиятелна в геополитически план.
277
7
 
8
 
! Отговори
ХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХ преди 1 година
Не вярвам да го е казал, но ако го е казал евалааа ! хахахахаха готино кво...нема се мъчи много само минута 2 ! аххахахаха
276
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много от списвателите не само не четат статиите ами не четат и мненията но слагат епитети и лайкове. Той така и гласува бг на посоки.
275
2
 
9
 
! Отговори
Цирк! преди 1 година
Цяла Британия се смее на този патологичен лъжец, сега марионетките очакват ние да му вярваме!
274
1
 
6
 
! Отговори
Джонсън преди 1 година
говори като да се подготвя за явяване на съд. Никой не може да го обвини в лъжа за това заплашвал ли го е Путин с ракети или не. Той сам допълва в изречението - НЕЩО ПОДОБНО. Тоест - Путин може така да е казал, ама може и да не е. Така на времето си Блеър се измъкна от обвинението, че войната в Ирак била започнала, защото той бил узнал, че Ирак има химическо оръжие, или НЕЩО ПОДОБНО.
273
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мога да го направя драги но ще се въздържа защото и аз искам да живея. Уж е демокрация пък ни е страх да кажем какво мислим. В най добрия случай ни слагат звездички очевадно.
272
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само че са избили деца ами са избили своите така да се каже собствени деца. Ина алеа на ангелите с имена. Съвсем скоро поразиха детска болница. Избиха свои сънародници само защото са взели хранителни пакети от войниците. После избитите ги хвърлиха в масов гроб но приписаха това на брат.
271
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да мине без ядреното , след като вече ОТКРИТО излязоха на терена , Англосаксонците и нато/сащ/ .
270
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България настъпи ХАОС , във всички сфери , даже вече и в Парламента като за капак !
269
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-малко е , не 1 минута а 40 секунди , до Лондон !Ама кой каквото си търси , рано или късно си го намира !
268
4
 
7
 
! Отговори
марс преди 1 година
правилно е казал
267
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 301: Обясни на всички какво значи ***, че се обърках. Подозирам, че едва ли ще можеш да го направиш.
266
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 299. Като не ти харесва либералната демокрация, събирай куфарите и заминавай за Северна Корея, Русия, Венесуела или някоя друга подобна дестинация. Вече сме свободна страна (поне що се отнася за пътуванията) не се издават открити листове за да си идеш на село. Давай, заминавай, там са на класи, обаче май не ти се тръгва а? Там няма възможност да плюеш срещу всичко и всички безнаказано. За нула време ще станеш демократ, пробвай.