Зеленски на годишнината от войната в Украйна: Ще победим!

Похвали своя народ: Ние се превърнахме в една голяма армия
24 фев 2023 09:41, Елка Василева
576
Зеленски на годишнината от войната в Украйна: Ще победим!
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски отбеляза първата годишнина от пълномащабната война на Русия в Украйна с послание за непокорство към своя народ с думите: "Ще победим всички", предаде Ройтерс.

Още по темата
Във видеоклип, разпространен в медиите и озаглавен "годината на непобедимост", 45-годишният държавен глава си спомни как се обърна към украинците преди година в прибързано изявление.

"Преди една година на този ден, от същото това място, около седем сутринта, се обърнах към вас с кратко изявление, продължило само 67 секунди", каза той в 15-минутната си реч на фона на тържествена музика.

"...Ние сме силни. Готови сме за всичко. Ще победим всички. Ето как започна всичко на 24 февруари 2022 г. Най-дългият ден в живота ни. Най-трудният ден в най-новата ни история. Събудихме се рано и оттогава не сме спали".

Западните военни служители оценяват жертвите и от двете страни на най-големия конфликт в Европа след Втората световна война на повече от 100 000 убити или ранени. Загинаха десетки хиляди цивилни, а милиони други избягаха от заплахата на бойните действия.

"Почти всеки има поне един контакт в телефона си, който никога повече няма да вдигне слушалката", каза Зеленски. "Такъв, който няма да отговори на SMS-а "Как си?".  Тези две думи придобиха нов смисъл през годината на войната."

Украинските сили предотвратиха бърза победа в началото на 2022 г. и конфликтът, който Москва нарича "специална военна операция", се превърна в една жестока окопна война в източната и южната част на страната.

С лидерите на двете страни, които не показват признаци на подкрепа на отстъпление, перспективите за скорошно прекратяване на сраженията изглеждат мрачни, коментира Ройтерс.

Зеленски, който е играл важна роля в набирането на финансови средства и военна помощ от цял свят за поддържане на украинската отбрана, изправена пред много по-голяма армия, похвали своя народ.

"Ние се превърнахме в една голяма армия", каза той. "Станахме един отбор, в който някой намира, някой опакова, някой носи, но всички допринасят."

Той описа 2022 г. като година на устойчивост, смелост и болка и единство.

“Основният  извод от нея е, че сме оцелели. Не бяхме победени. И ще направим всичко, за да победим тази година!"
(БТА, Пламен Йотински)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


576
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
471
0
 
8
 
! Отговори
Егати преди 1 година
И смръкна победно още една линия бело!
470
0
 
0
 
! Отговори
kuce преди 1 година
koi sa nay dobrite-mirolubimi narodi.1 evrei 2 armentsi 3 ingilizi malko ostana vsicki narodi ste rabotat za teh i togava ste ima mir v sveta tocka
469
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЛАВА УКРАЙНА!!!!!!!!!!!!
468
1
 
11
 
! Отговори
надай се преди 1 година
хазарски *** на бандеровска доблест
467
1
 
28
 
! Отговори
Обедняваме за Зелен преди 1 година
Хиперинфлацията ни удря обедняваме масово заради безумната политика на ЕС за подкрепа на Украйна. Истината е стряскаща голяма част от всички европейски работещи граждани НЕ подкрепят Украйна и са против ЕС да унищожва Европейската Икономика. Няма нормален европеец да иска да мизерува, страда и тъне в дългове заради Украйна. ЕС извършва предателство спрямо интересите на своите граждани и членове в ЕС.
466
1
 
20
 
! Отговори
славянин преди 1 година
В окрайна почти всяко производство е унищожено, а окраинската земя отдавна е изкупена на безценица от западни компании! Без ежедневната западна помощ окрайна се срутва за дни!
465
1
 
26
 
! Отговори
Само едно е сигурно преди 1 година
Европа ще ФАЛИРА заради безумния Зеленски и огромните парични потоци дарения.
464
2
 
25
 
! Отговори
Слава на Русия преди 1 година
Слава на Русия, която защитава 10 млн. човешки същества в бившите части на югоизточна Украйна от издевателствата на неонацисткия киевски режим, който бе създаден, който е насърчаван и който е изцяло материално осигурен от англосаксонските сатанисти
463
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шмърко унищожи държава, а разни форумни недоразумения пишат глупост след глупост ... отстранете го този и мир по най -бързия начин ... другото е - офффф , много ни обиждаха там...знаете къде , в студа.
462
1
 
31
 
! Отговори
Само питам: преди 1 година
И как ще стане това?!? Освен с още войници от съседите? Има ли някой луд да се самоубива заради Украйна и уж техните земи, които винаги са били руски?
461
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хитлер прероден
460
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-накрая я изгониха тази *** Теодора срам и позор е това момиче.
459
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Християн Гущеров набил жена си пак...потрошил ѝ е кокалите. Свинска му работа!
458
2
 
19
 
! Отговори
Жуков преди 1 година
Зелено наркоманче имам погребална агенция ще извърша ритуала безплатно да се избавим от теб!!!
457
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
те руснаците ги бият като *** на сватба
456
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ЦЯЛА РУСИЯ ДНЕС Е ПРАЗНИК - ЕДНА ГОДИНА ОТ ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ДОНЕЦКА, ЛУГАНСКА, ЗАПОРОЖКА И ХЕРСОНСКА ОБЛАСТИ И ПРИОБЩАВАНЕТО ИМ В РУСИЯ !!! И ОСЕМ ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДАВАНЕ НА КРИМ !!! В УКРАЙНА КАКВО ЧЕСТВАТ ???
455
2
 
26
 
! Отговори
анонимен64264 преди 1 година
марш в дупката си гномче нагло,ти ще бъдеш харизан за сметката на големите ***
454
2
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Някой ще ми обясни ли как се побеждава ядрена сила с непредвидим ръководител .
453
14
 
1
 
! Отговори
Само преди 1 година
АТАКА!
452
2
 
30
 
! Отговори
Ей, преди 1 година
зелен, опъни 2 черти и недей да знаеш много!