Шойгу за "Вагнер": Планът за дестабилизация на Русия не успя, бойците са лоялни

Първи коментар на руския военен министър след бунта от 24 юни
3 юли 2023 15:53, Елка Василева
84
Шойгу за "Вагнер": Планът за дестабилизация на Русия не успя, бойците са лоялни
Снимка: архив, БГНЕС

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви в първия си коментар за краткотрайния бунт на частната военна компания "Вагнер" от 24 юни, че "планът за дестабилизация на Русия не е успял, защото бойците са лоялни", предадоха ТАСС и Ройтерс.

Още по темата
Шойгу каза още, че метежът, организиран от ръководителя на наемническата групировка Евгений Пригожин миналия месец, не се е отразил на "специалната военна операция" на Русия в Украйна.

Пригожин призова по-рано за уволнението на Шойгу и на началника на генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов.

"Провокацията не се отрази на действията на армейските подразделения (включени в операцията)", заяви Шойгу на заседание на министерството на отбраната на Русия днес. Ройтерс посочва, че Герасимов, който не се е показвал публично от бунта на "Вагнер" на 24 юни, не е бил забелязан на снимките от заседанието.

В три части от фронтовата линия, "където украинските формирования предприемат безуспешни атаки, подразделенията на въоръжените сили са унищожили 15 самолета, 3 хеликоптера и 920 единици на бронетанкова техника, в това число и 16 бойни танка  "Леопард". Това са на практика 100 процента от танковете от този тип, доставени на Украйна от Полша и Португалия", каза Шойгу на съвещанието с избрани членове от ръководния състав на руските въоръжени сили.

Той обърна внимание на факта, че по настояване на Запада Украйна изисква от своите въоръжени сили да продължават контраофанзивата, без да се отчитат загубите.

По думите на Шойгу, цитирани от ТАСС, Киев се опитва да компенсира пораженията за сметка на обстрела на граждански обекти, но "професионалните действия на въоръжените сили на Русия" позволявали да се минимизират щетите сред мирното население.

Междувременно от Кремъл заявиха във връзка с бунта на ЧВК "Вагнер", че всички правителствени агенции и министерства, включително и разузнавателните служби, работят така, както би трябвало.

Говорителят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, отказа коментар на въпроса защо руската Федерална служба за сигурност (ФСС) не е предотвратила бунта, преди той да избухне, но заяви, че в онзи момент обществеността и въоръжените сили са застанали зад президента Владимир Путин.
(БТА, Иво Тасев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Успех на Русия в специалната военна операция. Смърт на фашистка Украйна!
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Скараха се естествено за Пари.
37
4
 
5
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 10 месеца
Тоя преди една седмица свърши чистите памперси, днес вече много силен го дава. Бухахаха.
36
2
 
1
 
! Отговори
Уау преди 10 месеца
900 единици бронебойни... Посмали ***...
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
този поне да си признае, че напълни слиповете на 200км от Москва и ако бяха продължили, единствените с оръжие са полицаи и някакъв слабообучен полк, щяха да го гръмнат на Червения площад
34
2
 
9
 
! Отговори
С корупцията си преди 10 месеца
И със некопетентността си Шойгу е най-големият шанс за победа на Украйна! Радвам се че пригожин не успя
33
0
 
2
 
! Отговори
пришълецът преди 10 месеца
Без мечока не е забавно:)))
32
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само пълен лаик няма да види че руската федерация върви към и разпад и връщане назад ВЕЧЕ няма
31
2
 
5
 
! Отговори
смеххх преди 10 месеца
И тоя изпълзя след един месец от бункера
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Планът за дестабилизация на Русия не успя, но нацисткият внук заяви, че е готов да изпрати десетки танкове "Leopard" в замяна на взривените и изгорялите в Новорусия.
29
8
 
5
 
! Отговори
До 35 преди 10 месеца
За никаква свобода не се борят , в това е въпросът.Това са рускоезични територии, хората там искат да са с Русия.Никой не е тръгнал да превзема Лвов !
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Смениха им памперсите и взеха да се появяват .
27
7
 
7
 
! Отговори
Меа преди 10 месеца
Основното е че за ЕДИН МЕСЕЦ , укрите отвоюваха ЕДНА ХИЛЯДНА от територията за която претендират с цената на десетки хиляди жертви ! Чисто физиологично Русия с пет пъти по-многобройно население може да води тази война много по-дълго.Само *** не би проумял това.Освен това Русия не праща мобилизирани на фронта , там е само редовна войска , доброволци и частните групи.Зеленски се радва на ръкоплясканията към Пригожин , но те бяха заради героизма му в избиването на безброй укронацисти.
26
13
 
9
 
! Отговори
Гъливер преди 10 месеца
Давайте, скъпи братя руси! Станете и смажете западната ***! Бой до дупка, без умора!
25
6
 
19
 
! Отговори
А К С И О М А преди 10 месеца
Няма закон който да регулира шашкънията на сегашната руска управа начело с Путинопитека. Ежедневно стават за смях даже и за севернокорейските кокошки.
24
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На 24 юни народът, политическите партии и въоръжените сили застанаха зад президента Владимир Путин. Метежът, организиран от шефа на ЧВК "Вагнер", не се отрази на СВО в Новорусия. Планът за дестабилизация на Русия не успя.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
на въпрос: Обядвахте ли ? -Да кетеринг
22
0
 
3
 
! Отговори
Баба дона преди 10 месеца
Таз война ми спря булсата на село.Спрете яПлатила съм си пък няма тв.Тоз въпрос що не са постави в нс.Може би за изборите ща я пуснат...Ама късно е чадо.
21
7
 
5
 
! Отговори
Дядо Соци преди 10 месеца
Предлагам този път да помогнем на Путин. Паритет трябва да има. И той победа иска.
20
10
 
13
 
! Отговори
Укр преди 10 месеца
"Месец след началото на дългоочакваната контраофанзива , липсата на реален напредък и огромните загуби в човешка сила деморализират украинските бойци.Видимо изморени от войната мнозина просто искат някой да прекрати тази касапница" А , добро утро !