Войната по пътищата и безсмъртни ли са пешеходците на "зебра"?

В България "превенция" и "обучение" са мръсни думи, на пиедестал са санкциите
Обновена: 4 сеп 2023 13:18 | 4 сеп 2023 09:15, Камелия Цветанова
148
Войната по пътищата и безсмъртни ли са пешеходците на "зебра"?
Снимка: БГНЕС

Нови промени за кандидат шофьорите. От днес се очаква при изпита за шофьорска книжка изпитния маршрут да се определя електронно и на случаен принцип. Междувременно през уикенда двама пешеходци загубиха живота си.

Още по темата

"В България се действа твърде еднопосочно - или сме в едната крайност, или в другата. Никога няма взаимна отговорност. В случая при този пиян водач е излишно да коментираме дребни поводи за оправдание, нещата са ясни, но е крайно време да стане ясно и на българския пешеходец за средата, в която живеем. Те смятат, че са безсмъртни, когато са на пешеходна пътека, но ето, че не е така. На този пиян водач ще му бъде трудно оттук нататък, ако зависеше от мен, но представете си, че възникне технически проблем на автомобила, от който не е застрахован дори чисто новият автомобил", каза председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев в студиото на "България сутрин".

По думите му цялото общество трябва да се мобилизира, "докато излезем от този хаос".

"Много ли е трудно на пешеходеца да погледне, че един ненормалник не го вижда и няма намерение да намали, а  камо ли да спре. Оправдание ли е да пресичаме на пешеходната пътека и да си чатим по телефона? Оправдание ли е по пешеходната пътека и да водим разговор какво да напазаруваме довечера. Явно е, че само със санкции няма да стане", допълни Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него 50% от убитите на загиналите по пътя е по вина на корумпираните държавни чиновници.

Попитан дали конфискацията на автомобила може да стресне шофьорите, Георгиев отговори: "Определено ще има стряскащ ефект. Това нещо трябва да продължи в същата посока, като се вземат съответните мерки и корекции, за да може тази мярка да бъде адекватна. Но преди да въвеждаме тези мерки, трябваше да сме създали едни лаборатории, в които тестовете да излизат от 24 до максимум 48 часа. Защо не се продължи проверката за наркотици и алкохол сред контролните органи, сред полицаите?".

Той е категоричен, че трябва да има по-строг контрол.

"В България "превенция" и "обучение" са мръсни думи. На показ и на пиедестал са санкции и санкции. Кой контрол "Автомобилна администрация" в момента? Кой контролира КАТ? Говорим за водачите, добре, но те са една част от участниците в движението, другата част са контролните органи", подчерта председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите.

Красимир Георгиев е доволен от въведените мерки.

"Всичко, което ще наруши статувкото, далаверата в изпитите, ние протестираме срещу него. Учениците протестират ли срещу електронния дневник? Учителите протестират ли срещу електронния бележник? Колкото повече електронизация има, толкова повече обективност ще има в едно действия", отсече той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още по темата: жертвикатастрофа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
1
 
1
 
! Отговори
гост преди 7 месеца
А стига вече с тия определения "пешаходец" , "водач". Всички сме участници в движението щом сме на пътя . Идва момент когато водача става пешаходец и обратно . Когато наближа пешаходна пътека и видя няколко коли просто им давам предимство да минат защото нищо не ми коства няколко секунди загуба пред толерантноста . Но има и хора които не се съобразяват пред каква пешаходна пътека са и без да се огледат минават. Златно правило е не се ли пазиш сам и Господ не ще те опази !
135
2
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 7 месеца
До Щирлиц: ти си длъжен да пропуснеш пешеходеца, да се движиш със скорост която да ти позволи да спреш при необходимост, да се съобразяваш с околните, ако блъснеш пешеходец на пешеходна пътека той никога не е съпричастен към престъплението, вината е само на водача защото така е записано в закона. Та кое точно не ти е ясно? Ти управляваш оръжие и както огнестрелното оръжие има изисквания за употреба, така и към МПС-то има изисквания! Тези книжки от шоколадови яйца ли ви се падат?
134
2
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 7 месеца
До Щирлиц: явно и закона за движение по пътищата не си прочел, че да си водач на МПС! Ако го беше прочел щеше да знаеш,че Водача е задължен да осигури възможност на пешеходеца да пресече на пешеходна пътека, не пешеходеца да се моли и да хвърля боб. Пешеходната пътека показва, че има препятствие на пътя и водача е длъжен да намали или спре за да пропусне пешеходеца! Ти си длъжен да спреш, а не пешеходеца да се моли да спреш!
133
0
 
8
 
! Отговори
шопендар преди 7 месеца
ПЕШЕХОДЕЦА НЕ Е БЕЗСМЪРТЕН,НО НЯКОИ ПЕШЕХОДЦИ СЕ ДЪРЖАТ КАТО БЕЗСМЪРТНИ.ДНЕС НА ДВА ПЪТИ.ПЕШЕХОДЕЦ ХОДЕЙКИ ПО ТРОТОАРА,ИЗВЕДНЪЖ РЕШАВА ДА ПРЕСЕЧЕ БЕЗ НИКАКЪВ ПРЕДВАРИТЕЛЕН ЗНАК ОТ НЕГОВА СТРАНА.РАЗМИНА МИ СЕ БЕЗ ПОСЛЕДИЦИ,НО ИЗПИТАХ НЕИСТОВО ЖЕЛАНИЕ ДА СЛЯЗА И ДА РАЗДАМ ШАМАРИ.ВСЕКИ ШОФЬОР ЩЕ МЕ РАЗБЕРЕ.ПЕШЕХОДЦИТЕ ТРЯБВА ДА РАЗБЕРАТ ЧЕ ИМАТ НЕ САМО ПРАВА ,НО И ЗАДЪЛЖЕНИЯ,И ЗАКОНА ТРЯБВА ДА ТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ ,И НА ТАКИВА ПРОВОКИРАЛИ ОПАСНА СИТУАЦИЯ
132
1
 
10
 
! Отговори
bam преди 7 месеца
И аз това говоря... не може да се пресича и гледа инстаграм! Поне на това научих сина си.. Не може да се разчита, че 2 тона желязо ще спрат...
131
9
 
1
 
! Отговори
До художника преди 7 месеца
Имам още по-добра идея ; Слагам няколко коктейла Молотовв раницата и като пресичам така ще ти сигнализирам , че да спреш да си вече опасност по пътищата , като бонус хората няма повече да трябва и да четат глупостите които пишеш .
130
10
 
2
 
! Отговори
До Нека преди 7 месеца
И защо да е глобяван - не е нито забранено нито незаконно докато ходиш да си хапваш сладолед и да говориш по телефона - направил си си труда да отидеш да пресечеш на зебра където си с предимство от там на сетне и шофьорите да си отварят очите , да те изненада пешеходец на зебра е като общината да се изненадва ,че заваляло сняг Януари . Да не говорим колко шофьори чатят по телефоните докато шофират!
129
7
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 7 месеца
До Щирлиц: защото ако джигитомобила спре на пешеходна пътека като нищо може да умре там и да му падне скоростната кутия която се държи на магия с две Майзерки за изгнилото шаси! Това, че всяко спиране крие риск талигата ти да изкашля последно кълбо дим и да умре там е твой проблем, не на пешеходеца!
128
8
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 7 месеца
До Щирлиц: затова масово водача на барутник при дъжд гледа да мине точно през локвата, без да намали, за да окъпе простосмъртния пешеходец, не за друго а за да засвидетелства първобитното си превъзходство! Той великият водач на 30 годишно БМВ с инсталирана газова камера от Аушвиц. Димящо като параход на въглища! Колите ви морги, водачите още по големи морги, но видиш ли пешеходеца пресичащ на пешеходна пътека, той простосмъртния е виновен, че отнема порива на великия джигитомобил!
127
8
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 7 месеца
До Щирлиц: а мозъка на водача за какво е? За баланс да не се обърне ли? А водача очи има ли? Или и те са за баланс? А предварително одобрен план график за пресичане на пешеходеца искаш ли? Съгласуван с МВР, Общината и негово светейшество водача на барутник? Да им правилник ама 95% не го знаете! Затова не давате предимство на потеглящ автобус, затова пешеходец на пешеходна пътека стана рядкост, защото не се спазва предимството там! Всичко трябва да даде път на великият ездач на барутника!
126
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какво да кажем за страна в която спирането на пешеходна пътека въобще е тема за обсъждане или онзи ден не помня кой се хвалеше в интервю , че по морето имало пречиствателни станции!!! После се чудим защо някой ни спира за шенген , не може да не се спазват никакви правила , а да се разчита на всякакви привилегии.
125
6
 
5
 
! Отговори
До Анонимния 122 преди 7 месеца
В Бургас; което си е провинция, всички вече сме дресирани да намаляме на пешеходни пътеки и да спираме, ако има пешеходец на тротоара. И го намирам за редно, и не очаквам пешеходците да палят вестник и да сигнализират, че ще ползват зебрата. Могат да си говорят по телефона, да се чешат, да лазят по пешеходната пътека и каквото решат, стига да пресичат, а шофьорите са длъжни да чакат. Това е положението.
124
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Гладко избръснат, леко пиян...само 2000 провала;
123
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На война като на война. Пипнат ли те пил или дрогиран, тежко ти и на теб и на колата. Убиеш ли - поне 20 годинки в затвора и доживот без книжка
122
9
 
4
 
! Отговори
АЛО художника преди 7 месеца
Къде по света си виждал някой да сигнализира че пресича на ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА ? Ако искаш да си нося съдийска *** и няколко червени флагчета за да могат *** като теб да разберат че ПЕШЕХОДНАТА ПЪТЕКА е за пресичане . Щом аз мога да намалям покрай ПЕШЕХОДНИ ПЪТЕКИ всеки друг може , нищо не губиш ако изчакаш минутка хората да пресекат , 100/200 метра от тая пътека най вероятно ще има светофар който да те спре , това е град не магистрала
121
5
 
2
 
! Отговори
Стамат преди 7 месеца
До художникаСъгласен съм. И можете да предположите тично какъв знак ще Ви покажа, когато пресичам. А, ако си нямам две другарчета, колко време ще трябва да чакам под дъжда, за да пресека? И последно - необходимо ли е да си д-е-б-и-л за да си шофьор, или Вие сте изключение?
120
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
благодарни сме за репресивния закон, при който ти отнемат колата, когато те хванат пил или защото теста за дрога е неадекватен, лишават те за 6 месеца, а когато пиян убие, не му отнемат коалата....
119
15
 
8
 
! Отговори
художника преди 7 месеца
Правила и наказания за шофьорите бол, а за пешеходците - никакви. Според мен пешеходец, който иска да пресече пътя на пешеходна пътека трябва да вдигне едната си ръка, за да сигнализира другите участници в движението, че е готов да пресича пътя. Не е трудно, но мисля че ще бъде ефикасно и за всички. На оживени кръстовища да е задължително да пресичат в група от най-малко трима иначе сноват като мравки и това допълнително изнервя трафика.
118
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Angel Не само на зебра е така в белите държави! Даже и на края на тротоара да застанеш - спират. Ама ти си тръгнал да обясняваш на панелчовци, дето са ходили най-много до Халкидики, и то 10 човека в една къщичка носейки си от България даже водата и алкохола.
117
4
 
17
 
! Отговори
Нека преди 7 месеца
Не стигаме до крайности само от едната страна, като ултраси на стадион. Пешеходец на зебра,Налапал телефона и ближещ сладолед, дъфчещ вафла и още ред подобни занимания -също трябва да бъде глобяван, а при повторно нарушение-завишена санкция многократно и при трето рецедивно нарушение и той под стража. Някои пешеходци търсят конфликт, чрез провокативни действия.