Войната по пътищата и безсмъртни ли са пешеходците на "зебра"?

В България "превенция" и "обучение" са мръсни думи, на пиедестал са санкциите
Обновена: 4 сеп 2023 13:18 | 4 сеп 2023 09:15, Камелия Цветанова
148
Войната по пътищата и безсмъртни ли са пешеходците на "зебра"?
Снимка: БГНЕС

Нови промени за кандидат шофьорите. От днес се очаква при изпита за шофьорска книжка изпитния маршрут да се определя електронно и на случаен принцип. Междувременно през уикенда двама пешеходци загубиха живота си.

Още по темата

"В България се действа твърде еднопосочно - или сме в едната крайност, или в другата. Никога няма взаимна отговорност. В случая при този пиян водач е излишно да коментираме дребни поводи за оправдание, нещата са ясни, но е крайно време да стане ясно и на българския пешеходец за средата, в която живеем. Те смятат, че са безсмъртни, когато са на пешеходна пътека, но ето, че не е така. На този пиян водач ще му бъде трудно оттук нататък, ако зависеше от мен, но представете си, че възникне технически проблем на автомобила, от който не е застрахован дори чисто новият автомобил", каза председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев в студиото на "България сутрин".

По думите му цялото общество трябва да се мобилизира, "докато излезем от този хаос".

"Много ли е трудно на пешеходеца да погледне, че един ненормалник не го вижда и няма намерение да намали, а  камо ли да спре. Оправдание ли е да пресичаме на пешеходната пътека и да си чатим по телефона? Оправдание ли е по пешеходната пътека и да водим разговор какво да напазаруваме довечера. Явно е, че само със санкции няма да стане", допълни Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него 50% от убитите на загиналите по пътя е по вина на корумпираните държавни чиновници.

Попитан дали конфискацията на автомобила може да стресне шофьорите, Георгиев отговори: "Определено ще има стряскащ ефект. Това нещо трябва да продължи в същата посока, като се вземат съответните мерки и корекции, за да може тази мярка да бъде адекватна. Но преди да въвеждаме тези мерки, трябваше да сме създали едни лаборатории, в които тестовете да излизат от 24 до максимум 48 часа. Защо не се продължи проверката за наркотици и алкохол сред контролните органи, сред полицаите?".

Той е категоричен, че трябва да има по-строг контрол.

"В България "превенция" и "обучение" са мръсни думи. На показ и на пиедестал са санкции и санкции. Кой контрол "Автомобилна администрация" в момента? Кой контролира КАТ? Говорим за водачите, добре, но те са една част от участниците в движението, другата част са контролните органи", подчерта председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите.

Красимир Георгиев е доволен от въведените мерки.

"Всичко, което ще наруши статувкото, далаверата в изпитите, ние протестираме срещу него. Учениците протестират ли срещу електронния дневник? Учителите протестират ли срещу електронния бележник? Колкото повече електронизация има, толкова повече обективност ще има в едно действия", отсече той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още по темата: жертвикатастрофа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По каква логика пешеходците трябва да имат предимство пред колите?*** пример.Спират десет коли,пет в едната посока и пет в другата,за да премине един или двама човека.След това тези коли трябва да потеглят.Следва повишен разход на гориво и съответно повишено замърсяване.Умножете примера по няколко стотин хиляди пъти за деня.Нали постоянно говорим за намаляне на вредните емисии от колите.
75
4
 
3
 
! Отговори
До 77 преди 8 месеца
Ролери, велосипеди не убиват. Убиват комплексирани диваци с коли . Ама че аргумент и манталитет
74
5
 
7
 
! Отговори
мак преди 8 месеца
Не всеки на пешеходна пътека може да прецени, че към него лети де.б.ил зад волана, така че да не прехвърляме вината върху пешеходците. Отнемането на колата ми харесва, това е същото като да отнемеш нож на убиеца. Данданията е излишна, шофьорите да спазват правилата и никой няма да им отнеме скъпоценната кола.
73
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До *** народа В белите държави хората спират и се оглеждат на пешеходната пътека преди да преминат.Правиш ли разлика? Тук масово както вървят по тротоара кръшват,стъпват на пътеката и пресичат.И ти трябва да си магьосник да спреш веднага и на място.
72
1
 
4
 
! Отговори
Що за тъпо преди 8 месеца
Заглавие. А шофьорите безсмъртни ли са? И ненаказуеми?
71
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз пък искам конфискация на велосипеди и други подобни средства. Ако ги проверяват по същия начин, ще се хванете за главата що наркоман и пияници ще има..ще бият в десетки пъти шофьорите на Мпс.
70
0
 
4
 
! Отговори
Прекалено лоши сме.. преди 8 месеца
От както са се събрали двама човеци на едно място, от тогава съществуват и войните...дали по пътищата, дали между роднини, дали между племена и родове или пък световни войни...гинат хора, с умисъл или без, с алкохол или без...дрогирани, всякакви, но продължаваме да твърдим ,че се разумни същества...а пък не сме! И не е вярно,че само тука е така...по целият свят е така и войните продължават и няма да спрат никога, докато не остане никой на тая Земя, та да си почине най-накрая и тя от нас.
69
2
 
2
 
! Отговори
До 59 преди 8 месеца
Да въведем забрана и за колела, ролери, скейтове и пешеходци. Въобще да няма движение в градовете. Най-сигурно е:) така няма да има жертви.
68
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пияните и надрусани шофьори добре, а какво правим с пияните и надрусани колоездачи? А селян*дурите дето на пет мастики с черни дрехи вървят по магистралата през нощта? А наглите бабички, които спират по средата на пътеката и те гледат с *** поглед? А за новата мода с тротинетките въобще не знам какво да се каже.
67
10
 
4
 
! Отговори
Забрана за преди 8 месеца
Колите в града. Ограничение 20 км в час там де са позволени и такса 20 лв за влизане в тез зони. 20 год затвор за убийство на пътя с кола без право на замяна, независимо трезвен, пиян, дрогиран.. Харесва ми тва число 20
66
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
на пияния убиец по закон не да му отнемат автомобила, но ако си пил хапче за кръвно или аналгин, ти го отнемат, закона е гениален, няма такъв по света, но България убийците са под особена защита, всички останали под ножа
65
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вчера видях как трима профучаха с велосипеди по пешеходна пътека, а един таксиметров едва спря. Човекът вика: момчета, тук се слиза от колелото и се ходи, а едното се върна и каза: ние сме колоездачи, за нас това не важи! И да, нарича се пешеходна пътека, а не пешеходна алея, където да пушиш цигарки, да се мотаеш с телефон в ръка и да си правиш селфита.
64
0
 
0
 
! Отговори
Истината преди 8 месеца
Само ако управлява Лютви Местан. Новия президент на България Турчин с бг лична карта и всички от Рода са българи ама турци. Звучи като всички от рода са украинци но аз съм Руснак. Понеже управляват без съвест със и без интимна връзка и никога не са чували за брак.
63
0
 
10
 
! Отговори
Ебати народа преди 8 месеца
Абе хора вие адекватни ли сте? Във всяка бяла държава пешеходеца има предимство на пътеката, тук го изкарвате него виновен. Как аз само като видя знак за пешеходна пътека дори да няма хора на нея, инстинстивно намалям и съм с готовност за спиране. Така са ме учили мен....
62
1
 
1
 
! Отговори
Градът преди 8 месеца
Е за хора, не за коли
61
3
 
8
 
! Отговори
Вярно е преди 8 месеца
Има (особено в България) много шофьори-диваци, но също е вярно, че има пешеходци, които сякаш си мислят, че щом са стъпили на зебрата, някаква невидима сила ще ги пази, и че дори когато колата е на няколко метра от тях, тя може рязко да закове на място без никакъв спирачен път !! Що за малоумие ! ЗАПОМНЕТЕ - преди да тръгнете да пресичате, винаги първо се огледайте и се уверете, че е безопасно, дори ако сте на светофар, който ви свети зелено, а камо ли на обикновена пешеходна пътека !
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поставяме двама катаджии на ул. Оборище да съблюдават спазва ли се правилника на някоя пешеходна пътека. Ще трябва да съставят около 500 акта за един ден, защото в 99% от случаите шофьора е неадекватен. Прави се, че не е видял пешеходеца. Спира върху пътеката. Не изчаква пешеходеца да освободи платното. В празната му глава няма инстинкт като види пешеходна пътека да намали с готовност за спиране. Само адреналин и остатъци от наркотици са му останали в главата и те му "помагат" да взима решения.
59
2
 
6
 
! Отговори
90% преди 8 месеца
90% от случаите на дрогирани убийци на пътя се оказват по някакъв начин свързани с ГЕРБ. Семерджиев, Николов , оня от околовръстното дето уби французите, кмета на Трън Станислав Николов (тоя трябва да бъде посетен от тълпа с винкели), дрифтъра от центъра, Вежди Рашидов даже му засекретиха пробите и т.н. ГЕРБ са убийци!!
58
2
 
5
 
! Отговори
ПорЦелан преди 8 месеца
Почти всички пешеходци са зомбита забили глава в телефона. То шофьори има много такива, като видиш че някой криволичи по шосето, най-вероятно решава кръстословица на телефона. Тях трябва да ги разстрелват на място.
57
1
 
0
 
! Отговори
Шофиор преди 8 месеца
Някой варят все едно има сто декара гробища.