Войната по пътищата и безсмъртни ли са пешеходците на "зебра"?

В България "превенция" и "обучение" са мръсни думи, на пиедестал са санкциите
Обновена: 4 сеп 2023 13:18 | 4 сеп 2023 09:15, Камелия Цветанова
148
Войната по пътищата и безсмъртни ли са пешеходците на "зебра"?
Снимка: БГНЕС

Нови промени за кандидат шофьорите. От днес се очаква при изпита за шофьорска книжка изпитния маршрут да се определя електронно и на случаен принцип. Междувременно през уикенда двама пешеходци загубиха живота си.

Още по темата

"В България се действа твърде еднопосочно - или сме в едната крайност, или в другата. Никога няма взаимна отговорност. В случая при този пиян водач е излишно да коментираме дребни поводи за оправдание, нещата са ясни, но е крайно време да стане ясно и на българския пешеходец за средата, в която живеем. Те смятат, че са безсмъртни, когато са на пешеходна пътека, но ето, че не е така. На този пиян водач ще му бъде трудно оттук нататък, ако зависеше от мен, но представете си, че възникне технически проблем на автомобила, от който не е застрахован дори чисто новият автомобил", каза председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев в студиото на "България сутрин".

По думите му цялото общество трябва да се мобилизира, "докато излезем от този хаос".

"Много ли е трудно на пешеходеца да погледне, че един ненормалник не го вижда и няма намерение да намали, а  камо ли да спре. Оправдание ли е да пресичаме на пешеходната пътека и да си чатим по телефона? Оправдание ли е по пешеходната пътека и да водим разговор какво да напазаруваме довечера. Явно е, че само със санкции няма да стане", допълни Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него 50% от убитите на загиналите по пътя е по вина на корумпираните държавни чиновници.

Попитан дали конфискацията на автомобила може да стресне шофьорите, Георгиев отговори: "Определено ще има стряскащ ефект. Това нещо трябва да продължи в същата посока, като се вземат съответните мерки и корекции, за да може тази мярка да бъде адекватна. Но преди да въвеждаме тези мерки, трябваше да сме създали едни лаборатории, в които тестовете да излизат от 24 до максимум 48 часа. Защо не се продължи проверката за наркотици и алкохол сред контролните органи, сред полицаите?".

Той е категоричен, че трябва да има по-строг контрол.

"В България "превенция" и "обучение" са мръсни думи. На показ и на пиедестал са санкции и санкции. Кой контрол "Автомобилна администрация" в момента? Кой контролира КАТ? Говорим за водачите, добре, но те са една част от участниците в движението, другата част са контролните органи", подчерта председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите.

Красимир Георгиев е доволен от въведените мерки.

"Всичко, което ще наруши статувкото, далаверата в изпитите, ние протестираме срещу него. Учениците протестират ли срещу електронния дневник? Учителите протестират ли срещу електронния бележник? Колкото повече електронизация има, толкова повече обективност ще има в едно действия", отсече той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още по темата: жертвикатастрофа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
пешеходците често и на тротоара ги покосява смърт от пиян шофьор, камо ли на пешеходна пътека. там са като мишени.
95
2
 
5
 
! Отговори
СЕГА РЕВЯЩИТЕ преди 8 месеца
*** пример от едната страна жилищен комплекс от другат голям магазин ,а няма подлез между двете платна подрязани високи храсти нищо не се вижда ,пешеходеца изкача по пътеката със телефон пред устата и не го вълнува кой как ще спита на туй отгоре е надрусан защото е бил на купон и много бърза ,а във идващата кола е добре почерпен младеж със мадамата си пред която се прави на автомобилен състезател и голям играч !!! Държавата може да направи подлез и тези никога няма да се изтрепят !
94
10
 
3
 
! Отговори
пазя се САМ преди 8 месеца
И какво като е с предимство келемето дето със сигурност е БЛЯЛО и със слушалки в ушите. Занесе си предимството в гробищата. Глупостта, ака да разчиташ на друг да ти пази живота е ФАТАЛНА ГРЕШКА. Онез на сливница и те същите - пияни заляни се носят по платното после що ги отнесли. ТОВА Е ОПАСЕН ПЪТ с хвърчащи коли
93
2
 
10
 
! Отговори
СЕГА РЕВЯЩИТЕ преди 8 месеца
--ПЕШЕХОДЦИ утре си купуват кола и пак реват този път откъм волана ! Има едно понятие ,,конфликтна точка,, колкото са по малко толкова по добре ! който твърди че във България те са сведени до абсолютния минимум е човек на който му е все едно какво ще става и само отбива номера --- когато властта не иска да изгради съоръжения против конфликтните точки а те са милиони във цялата страна тя създава нови глоби и рестрикции -- ТАКА Е ПОЛЕСНО отколкото да наливаш средства във подобрения !
92
1
 
0
 
! Отговори
Психо изпит такси преди 8 месеца
Толкова е усложнен и неадекватен ,та чак е отвратителен и е почти цял ден на 3 години ! Мога да говоря много за изпита и какви хора се очаква от отговорите да са такс.шофьори и съм сигурен ,че никой от тях не пише истината само за да се нагоди към теста и то по съвет на психолозите -- да има идея да се подберат НЕагресивни шофьори ,НО се отива във неверояени крайности и смехории ,мнооого невъзможна история, бих казал че такива хора не би трябвало да има то бива ,,божикравички,, ама това е не
91
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Как в Испания могат да ти спрат на пешеходна, а тук не могат. Явно санкциите и изпълнението им са различни.
90
0
 
5
 
! Отговори
До Тираджия преди 8 месеца
Ами оглеждай се и по пешеходните пътеки като шофираш и няма да има проблеми . Не става нещата да са еднопосочни както има пияни и неадекватни шофьори , така има и такива пешеходци (въобще да не сповенавам за хора с проблеми със зрение или слух - те как точно бързо и адекватно да преценят ситуацията ?) щом са си направили труда да отидат да пресекат на обозначените за това места - шофьорите трябва да им осигурят предимство - елементарни са нещата
89
0
 
8
 
! Отговори
До Самосъхранение преди 8 месеца
Така е защото всички знаят как се шофира в страни като Турция, Албания , Индия или Тайван . Въпроса е ние като тях ли искаме да бъдем и да се сравняваме или със страни като Германия, Франция , Белгия и т.н. Не може всеки който се върне от екскурзия да казва ах как е подредено в Европа , защо тук не е така и в същото време като види наближаващ пешеходец да ускорява на пътеката за да го изпревари ,че да не трябва да спира, нещата са свързани .
88
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не знам защо пак се вадят опорки от къде ли не. Както с оня дето уби децата на Сливница, че му блестяло първо луната, после насреща от кола, после от малка уличка отстрани. Защо ш..ани с..яни изпреварват на пешеходни пътеки до УЧИЛИЩА. Всички знаем, че дете може да тръгне изведнъж. Такива ако убият, на място да се ликвидират, да им изтече кръвта пред всички. Друг начин няма
87
1
 
3
 
! Отговори
Тираджия преди 8 месеца
До АнонименАко искаш не намалявай и не се оглеждай... ама ако ТИР-а с технически проблем те нацели... аз винаги се пооглеждам, въпреки че ми свети зелено. Не е толкова трудно.
86
0
 
6
 
! Отговори
До 91 преди 8 месеца
Написал си голяма глупост , никой не казва че пешеходците са царе на пътя , а на пешеходната пътека - две различни неща са ! Иначе то и сега е така , аз не бих нарекъл 'нормален шофьор' такъв който не спира на пешеходни пътеки , а т.нар. джигити са супер примерни като шофират в чужбина , т.ч. начини има и са елементарни , ако всяко наказание се наказва наистина много бързо ще се научат всички - както стана с коланите и фаровете.
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То не е въобще въпроса някой безсмъртен ли е или не , а да се спазват елементарни правила в тая държава ! По логиката на неадекватният чичка в статията , аз като шофирам трябва ли спирам на зелен светофар за да се огледам дали някой изперкал ,пиян,дрогиран или с технически проблеми шофьор на ТИР няма да спре на червено и ще ме направи на пихтия - правилата не работят така !
84
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Самосъхранение Абсолютно.Ако се спре с постоянно набиване в главите на хората,че пешеходците са царете на пътя,тези случаи ще намалеят със сигурност.Нормалните шофьори и без да им се казва,че пешеходците са с предимства ще ги пускат да пресичат.А джегитите каквото и да им казваш пак няма да ги пускат.
83
1
 
3
 
! Отговори
88 преди 8 месеца
Така е в Азия.
82
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
много *** закони правят нашите "политици" репресивни, популистки и безрезултатни
81
5
 
3
 
! Отговори
Самосъхранение преди 8 месеца
Онзи месец, в Аланя (Турция) - колите не спират на пешеходни пътеки, чакаш да минат и се шмугваш... и е пълно с туристи от различни държави, сигурно и от такива, в които се спира на пешеходни пътеки. Но инциденти не видях, хората се пазят. Сега дали е правилно - друг въпрос. Мисълта ми е, че и пешеходците ако внимават, инцидентите ще са рядкост....
80
0
 
7
 
! Отговори
Много трески има... преди 8 месеца
...за дялане нас, например тия с тротинетките...задължително с тапия, щото изскачат отвсякъде и без жилетки са невидими, а развиват скорости като нормален скутер дето има ограничени до 45км/ч. пък за него се иска тапия, че и каска, която те не носят.
79
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
по каква логика отнемат колата на човек ходил на екскурзия в холандия преди 2 месеца, неизвършил нищо, но с остатък в кръвта, а на пияния убиец не му се отнема?...
78
6
 
2
 
! Отговори
Не се чудете преди 8 месеца
На коментарите тук. Тук се събират най-много копейки, личат си по манталитета по всяка тема
77
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен78_даже по твоята логика да тръгват шапкарите да тестват наред и пешеходците за алкохол и трева (понеже другите наркотици не са опасни), знаеш ли тогава, че всички ще трябва да опандизят, по-добре цвлия народ в затвора и няма да има война по пътищата