Войната по пътищата и безсмъртни ли са пешеходците на "зебра"?

В България "превенция" и "обучение" са мръсни думи, на пиедестал са санкциите
Обновена: 4 сеп 2023 13:18 | 4 сеп 2023 09:15, Камелия Цветанова
148
Войната по пътищата и безсмъртни ли са пешеходците на "зебра"?
Снимка: БГНЕС

Нови промени за кандидат шофьорите. От днес се очаква при изпита за шофьорска книжка изпитния маршрут да се определя електронно и на случаен принцип. Междувременно през уикенда двама пешеходци загубиха живота си.

Още по темата

"В България се действа твърде еднопосочно - или сме в едната крайност, или в другата. Никога няма взаимна отговорност. В случая при този пиян водач е излишно да коментираме дребни поводи за оправдание, нещата са ясни, но е крайно време да стане ясно и на българския пешеходец за средата, в която живеем. Те смятат, че са безсмъртни, когато са на пешеходна пътека, но ето, че не е така. На този пиян водач ще му бъде трудно оттук нататък, ако зависеше от мен, но представете си, че възникне технически проблем на автомобила, от който не е застрахован дори чисто новият автомобил", каза председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев в студиото на "България сутрин".

По думите му цялото общество трябва да се мобилизира, "докато излезем от този хаос".

"Много ли е трудно на пешеходеца да погледне, че един ненормалник не го вижда и няма намерение да намали, а  камо ли да спре. Оправдание ли е да пресичаме на пешеходната пътека и да си чатим по телефона? Оправдание ли е по пешеходната пътека и да водим разговор какво да напазаруваме довечера. Явно е, че само със санкции няма да стане", допълни Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него 50% от убитите на загиналите по пътя е по вина на корумпираните държавни чиновници.

Попитан дали конфискацията на автомобила може да стресне шофьорите, Георгиев отговори: "Определено ще има стряскащ ефект. Това нещо трябва да продължи в същата посока, като се вземат съответните мерки и корекции, за да може тази мярка да бъде адекватна. Но преди да въвеждаме тези мерки, трябваше да сме създали едни лаборатории, в които тестовете да излизат от 24 до максимум 48 часа. Защо не се продължи проверката за наркотици и алкохол сред контролните органи, сред полицаите?".

Той е категоричен, че трябва да има по-строг контрол.

"В България "превенция" и "обучение" са мръсни думи. На показ и на пиедестал са санкции и санкции. Кой контрол "Автомобилна администрация" в момента? Кой контролира КАТ? Говорим за водачите, добре, но те са една част от участниците в движението, другата част са контролните органи", подчерта председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите.

Красимир Георгиев е доволен от въведените мерки.

"Всичко, което ще наруши статувкото, далаверата в изпитите, ние протестираме срещу него. Учениците протестират ли срещу електронния дневник? Учителите протестират ли срещу електронния бележник? Колкото повече електронизация има, толкова повече обективност ще има в едно действия", отсече той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още по темата: жертвикатастрофа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
6
 
9
 
! Отговори
9 преди 8 месеца
Пак ще го напиша - докато убийство на пешеходна не почне да се третира като умишлено + затвор и дебела кръвнина, докато карането под влияние на алкохол и наркотици не е с ефективна присъда + отнемане на книжка и дебела глоба нищо няма да се оправи...
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 18. Така е. Всички автомобилисти особено много бързат за някъде. Чиста диагноза е това бързане.
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Има и някаква логика в това което казва човека , но тук в момента в който тръгнеш да се оглеждаш на пешеходна пътека поне 10-15 автомобила ще ускорят за да са сигурни че ще минат пешеходната пътека преди теб , за това като съм без хлапетата стъпвам и това е . Докато не почнат и най дребното наказание да се наказва със сигурност , няма да се научат да спазват правилата
13
6
 
16
 
! Отговори
Глупости преди 8 месеца
Как по-точно за броени секунди трябва да прецени пешеходеца доколко шофера е адекватен и дали го е видял особено в тъмното? Нали тези знаци за пешеходни пътеки са за това! Аз продължавам да се чудя, как някой *** шофер е изненадан че на пешеходната петъка "изведнъж излязъл пешеходец". Решението е много лесно - просто винаги се намалява преди пешеходна пътека с готовност за пълно спиране, но за комплексарите, това намаляване, което ще ги забави с 10 секунди е твърде много.
12
1
 
24
 
! Отговори
до 11 преди 8 месеца
Всеки що годе читав шофьор, когато види паркирани коли, които ограничават видимост над пешеходна пътека ще намали, с готовност за спиране. Само *** би разчитал, че нищо няма да стане и аз паркиралите МПС няма да има никой. Та повечето нормално движещи се шофьори, ако имат мозък ще направят същото като теб. Ще карат по - бавно и с готовност за спиране.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Възмутена. Стискай ги тия крака.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 11. Има такива ситуации. Но пак опираме до шофьорите спиращи където им падне и закриващи обзора на особено опасни места. Издължавам си врата като на жираф за да погледна има ли някой няма ли въпреки че има пешеходна пътека. И често профучават без да намаляват скоростта. Почти винаги междувпрочем.
9
6
 
23
 
! Отговори
I’m преди 8 месеца
Много от пешеходците са убедени, че щом тръгнат да пресичат, колата ще спре! Това обаче е глупав подход. Първо, нито можеш да си убеден, че шофьора те вижда, нито можеш да си убеден, че колата ще спре! Второ, законите на физиката не се променят от факта, че пешеходец пресича пешеходна пътека! Трето, да спрат да ходят и пресичат като коне с капаци със слушалки в ушите и носове забодени в телефона! Последното особено важи за младите хора!Не са достатъчно отговорни към себе си!А за шофьорите е ясно
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До До 3. Не можеш да разюиташ сляпо на нищо.
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По здрач и иззад паркирали до зебрата коли ми изкочи двойка момче и момиче, които тичаха за някъде. Карам сравнително бавно и с подозрение към всички и затова можах да спра на метър от тях, като всички се отървахме само с уплах от скърцането на гумите, но предполагам повечето от нормално движещите се шофьори щяха да ги отнесат. И пак щеше да има вой срещу безразсъдните шофьори, без да се обърне вниманието на невъзможните понякога ситуации в които пешеходците поставят шефьорите.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 5. Петополов сложило е светофаря дръжаата, а не бае ти Пешо от Долната маала. Ше спираш и ше чекаш. Чак пъ толкоз бърза работа нямаш, че ще ти попречат няколко секунди нали ?
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Когато на пешеходната тръгне дете, не можем да очакваме преценка на възрастен. Просто не е възможно едно - 12-16 годишно да има преценка на възрастен пешеходец, който е и шофьор. Много е лесно да кажем, че трябва да преценят, обаче те нямат нито опита, нито знанията за такъв тип преценка. Остава да висят на тротоара, докато на пътното платно няма нито една кола. В правилника е ясно записано какво се прави, ако на тротоара до пешеходна има деца. Не случайно е записано.
4
1
 
8
 
! Отговори
До 3 преди 8 месеца
Въпроса е не кой с кого да се съобразява , а да се спазват правилата - пешеходците са с предимство и разчитат поне като са на пътека да пресекат спокойно , само си представете някой който е от чужбина да се движи из България - както е свикнал колите да спират дори само да си близо до пътека - тук ще го отнесат като куцо пиле домат
3
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тия светофари с копче са най-противната дивотия, която съществува на пътя! По някаква причина са настроени в наказателен режим за пешеходеца - натискаш копчето и си наказан да чакаш, понякога повече от минута? На Симеоновско шосе примерно, при парка, чакането беше неописуемо! И какво става - натискам си копчето. Седя. По някое време колите намаляват и пресичам. След малко, в далечината зад гърба ми, светофарът светва червено и спира колите за нищо. Защо трябва да наказваш пешеходците да седят???
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 1. Те баш точно затуй са сложени да спираш ... По твойта логика никой не трябва да спира и на светофарите за коли и нека някой те изпердаши...
1
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Никой не е безсмъртен въпреки, че на много им се иска. Но забили поглед в талафоня повечето наистина се мислят за единствени и неповторими и само другите трябва да се съобразяват с тях, а те не трябва да се съобразяват с никого и нищо. И изпердашват през пътеката без изобщо да се огледат и още по-малко да се замислят че и другите са като тях и тях нищо не ги интересува. Тоест ситуацията е : кой изпревари и койт оцелее.