Зеленски след руска нощна атака: Украйна ще отвърне мощно на удара

Русия изпратила срещу Украйна над 40 дрона "Шахед"
3 ное 2023 12:52, Елка Василева
341
Зеленски след руска нощна атака: Украйна ще отвърне мощно на удара
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски реагира на масираната руска атака срещу украинска територия през изминалата нощ, предаде Укринформ.

Държавният глава отбеляза в приложението "Телеграм", че Русия е изпратила срещу Украйна над 40 дрона "Шахед", като повече от половината от тях са били свалени от украинската противовъздушна отбрана. "Към нашите пилоти на самолети, нашата противовъздушна отбрана и нашите мобилни огневи групи - благодаря ви, воини, за всяка поразена вражеска цел! Защитниците на нашето небе действаха ефективно в десет области", заяви Зеленски, като ги изброи: Харковска, Запорожка, Херсонска, Николаевска, Одеска, Киевска, Кировградска, Виницка, Хмелницка и Лвовска област.

Още по темата
"За жалост ние също понесохме удари. По предварителни данни жертви няма. Проучваме последиците", написа Зеленски. По неговите думи Украйна е подсилила противовъздушната си отбрана и военните си части с преносими огневи системи. "С наближаването на зимата руските терористи ще се опитат да ни нанесат още щети. Ние ще отвърнем на удара. Мощно", допълни украинският президент.

Укринформ припомня, че през изминалата нощ Русия е атакувала територията на Украйна с 38 самоуправляващи се дрона "Шахед 136/131" и една управляема въздушна ракета. Украинските сили са прехванали 24 вражески дрона и ракетата, информира украинската агенция, като добави, че обект от критичната инфраструктура в Лвовска област е бил поразен пет пъти. Не се съобщава за жертви.

Ръководителят на Лвовската областна военна администрация Максим Козицки съобщи в публикация във "Фейсбук", че Западното командване на украинските военновъздушни сили е прехванало 11 руски дрона. Като цяло миналата нощ Русия е изпратила към Западна Украйна 16 щурмови дрона, гласи информацията от Козицки. "Избухна пожар, който беше незабавно потушен", допълни той.

Козицки благодари на украинските военнослужещи, чиято реакция е била на високо професионално равнище в условия на пределно изпитание, когато вражеските дронове са се приближавали на вълни, променяйки своята траектория.
(БТА, Иво Тасев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


341
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Зеленски изглежда по-стар от Путин!
232
0
 
7
 
! Отговори
Ако на някой преди 6 месеца
Шекерезак майчин различен от православният Българин му пречат евро културата и традициите на България,паметници,църкви,библия,евангелие,език,азбука, писменост, история значи се намира на чужда територия.
231
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Лелееее.... Тоя път с тази закана направо ги съсипа!
230
2
 
3
 
! Отговори
Фък дъ ЕУ преди 6 месеца
До Анонименкакво по дяволите е А50
229
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Само така Зеленски. Бутнете им гробницата на Ленин, това най-много ще ги заболи бившите руски комунисти превърнали се в рaшисти и бившите български комунисти днес маскирани като фашизирани русофили.
228
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Зе, какво правят натовски оръжия в ръцете на Хамас? Голяма далавера завъртяхте с Дедо Байдън и оръжията. Но Републиканците ще ти дърпат ушите и ще ти спрат помощите.
227
24
 
9
 
! Отговори
Кремълските джуджак преди 6 месеца
Излезе ли от фризера.....
226
25
 
6
 
! Отговори
ЕВАЛА ЗЕЛЕНСКИ преди 6 месеца
Не цепиш басма на Путин.
225
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Я, нашмъркан наркоман.
224
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Русия е бъдещето и дори Ванга го предсказа. Пещерния Запад ще умре.
223
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ще отвърнел... От както руснаците задействаха А50, нито щорм шедоу, нито Атакмс минават. Днес гледах интервю, един руснак разправя, че някаква група украинци пробвали да ги атакуват с на няколко мотоциклета Урал. Съвременните западни танкове даже не смеят да ги извадят. Смешна работа. Къде са тръгнали с братушките да се мерят? Фашагите даже не са в тяхната група. Нещастници, такава хубава държава унищожиха.
222
1
 
26
 
! Отговори
1 преди 6 месеца
Анджелина Джоли нарече действията на Израел "умишлено бомбардиране на попаднало в капан население". "Това е умишлено бомбардиране на заклещено население, което няма къде да избяга. Газа е затвор на открито от почти две десетилетия и бързо се превръща в масов гроб. 40% от убитите са невинни деца. Убиват се цели семейства. Междувременно светът наблюдава и с активната подкрепа на много правителства милиони палестински цивилни деца, жени, семейства са колективно наказвани и дехуманизирани, като същевременно са лишени от храна, лекарства и хуманитарна помощ в нарушение на международното право.
221
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 249 Наричаме??? И защо говориш за себе си в множествено число?
220
2
 
17
 
! Отговори
2 преди 6 месеца
- Командирът на противотанковия отряд на 82-ри пехотен батальон на ВСУ младши сержант Виталий Иванов каза, че е бил обучен в Германия: "Един месец обучение, след което ни върнаха в Украйна. Започнаха местни обучения. Инструкторите бяха американци. Проведено беше и "психологическото обучение" от чуждестранни специалисти, Виталий също беше изненадан от доброто отношение на руските военни: "Момчетата бяха толкова човечни, че дори не очаквах да видя това".
219
2
 
19
 
! Отговори
1 преди 6 месеца
Военнопленници от ВСУ говориха за хуманното отношение от страна на руснаците: "Изпратиха ме на отбранителния пост на командния пункт и на третия ден бяхме нападнати. Влетя бойна машина на пехотата, хвърлиха гранати, удариха и землянката. Естествено решихме да се предадем", каза командирът на взвода за огнева поддръжка на 82-ри пехотен батальон на ВСУ младши лейтенант Андрей Сакар. "Момчетата, които ни взеха в плен, се държаха много добре с нас. Те оказаха първа помощ и след това се евакуирахме", отбеляза плененият украински военнослужещ.
218
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е, кво стана, отвърнахте ли? Или чакате Луната да падне?
217
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Washington Post интервюира лекари и експерти и заключи, че ЦАХАЛ убива хиляди палестински деца в Газа. Журналистите казаха, че благодарение на израелската армия регионът се превръща в "детско гробище". Вестникът отбелязва, че само по официални данни на Министерството на здравеопазването на ивицата Газа повече от 3,7 хиляди деца са загинали от началото на конфликта, а според Save the Children всеки две от пет цивилни смъртни случая в Газа са деца.
216
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Зеленски така и НЕ разбра, че няма да стане с дълга война. Всичкото оръжие, което му изсипаха трябваше да постигне бърза и решителна победа. Държавите си имат собствени проблеми и дори САЩ не са готови за продължителна война. Научиха си уроците от Ирак и Афганистан.
215
2
 
6
 
! Отговори
хахаха преди 6 месеца
Вива на руските освободители, напред страна огромная ! Крим е Руски, Васко не е е комунист, да го изберем за кмет на София!
214
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ВС на РФ осуетиха настъплението на зомбита в два сектора на фронта. Руското МО съобщи за неуспех на атаката на зомбакнацистишена в района на Работино и Вербовой. По зомбитата работиха "Тюлпан" и "Мста-С" от състава на 58-*** ГОА на ЮВО. Човек може само да се удивлява на упоритостта, с която киевският наркокартел, дори и след провал в контранастъплението, продължават да унищожават собствените си части в безсмислени атаки срещу укрепени позиции на ВС на Рф. Единственият начин зомбираната по натовски стандарт биомаса да надживее своите командири касапи е да отидат на честота 149.200 - "Волга".