Приемът на Украйна в ЕС крие и рискове, ще плати ли Съюзът цената?

Геополитическите интереси вече са водещи
17 дек 2023 12:10, Александър Попов
166
Приемът на Украйна в ЕС крие и рискове, ще плати ли Съюзът цената?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Едно нещо е ясно: ако Русия не беше нападнала Украйна, едва ли някой щеше сега да говори сериозно за възможността страната да стане част от ЕС. Това пише в свой коментар Хелга Шмид от ARD, публикуван в "Дойче Веле". В нея се посочва, че с население от 40 милиона души преди войната Украйна е една от най-многолюдните, но едновременно с това и една от най-бедните страни в Европа. Към бедността прибавяме и високите нива на корупция, както и факта, че страната има дълга обща граница с Русия - почти 2000 километра.

Войната промени нагласите

ARD припомня в публикацията си, че през май 2022 година, т.е. няколко седмици след началото на войната, френският президент Еманюел Макрон допусна, че приемането на Украйна в ЕС е въпрос не на години, а на десетилетия - независимо, че заради смелостта, с която се защитава от Русия, тя вече е "членка на ЕС в нашите сърца", цитира ARD казаното тогава от френския президент. Но и в други европейски столици тогава още се питаха дали ЕС не прекалява с Украйна - най-малкото по финансови причини.

В момента България е най-бедната страна в ЕС, припомня ARD. Но посочва, че при доходите на глава от населението украинците са далеч по-зле: те не разполагат дори с половината от парите на българите. За бюджета на ЕС, който трябва да се грижи за по-справедливо разпределение на благосъстоянието, това означава, че много страни могат от нетни получатели да станат нетни платци. Казано иначе: ако сега всяка година получават милиарди от бюджета на Общността, може да се наложи да започнат да подпомагат Украйна с такива суми, обяснява германската медия.

За земеделските субсидии

Украйна, която има силен аграрен сектор, би имала по-големи претенции за премии за селскостопански площи, отколкото всяка друга страна членка. Така Украйна може да преобърне цялата система на земеделско субсидиране, а с това и една трета от целия бюджет на ЕС, се опасяват експерти в Брюксел. Други обаче виждат в това шанс остарялата селскостопанска политика най-накрая да бъде реформирана.

Може ли ЕС изобщо да си позволи такова преразпределение? Трябва да може, подчертават от Брюксел, а според председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен говорим за по-висши цели: "Украйна не се бори само срещу агресора, а за Европа", заяви тя в Европейския парламент в Страсбург. "Присъединяването към нашето семейство ще бъде равносилно на крайна победа за Украйна", припомня ARD думите ѝ.

Геополитически сигнал към Кремъл

Агресията на Путин промени нагласите към стратегията за разширяване на ЕС. Мнозина виждат в една такава стъпка по-скоро геополитически сигнал към Кремъл, а дефицитите във върховенство на закона в Украйна отстъпват на по-заден план, четем по-нататък в публикацията на ARD.

Преди войната Украйна заемаше 122-ро място в класацията за корупция на Трансперънси интернешънъл, а Европейската сметна палата установи корупция, стигаща чак до най-високите етажи на властта. Възможно ли е това да се е променило по време на войната?

Напълно, казва председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, която не спира да хвали украинския парламент, който в условията на бушуваща война приема един антикорупционен закон след друг.

В същото време медиите непрекъснато разкриват нови корупционни скандали. Разследване на "Зюддойче Цайтунг" например установи, че съдебната система и властите, които трябва да се борят срещу корупцията, "сами по себе си са пропити от корупция". Според разследващите журналисти отговорни длъжностни лица системно изискват шестцифрени суми под формата на подкупи. На този фон бизнесът се оплаква от "корупционна вълна", която е станала причина за "втора вълна на емиграция на индустриалния бизнес в чужбина".

ARD на свой ред припомня, че заради лично обогатяване или бездействие срещу корупцията президентът Зеленски уволни един военен министър, няколко заместник-министри, заместник-шефа на президентската служба и дори председателя на Върховния съд, взел подкупи за 3 милиона долара.

Геополитическите интереси вече са водещи

Ако досега за започването на преговори за членство беше важно изпълнението на критериите за върховенство на закона, т.е. борбата срещу корупцията, властта на олигарсите и прането на пари, сега на преден план вече излизат геополитическите интереси на ЕС - това са думи на високопоставен европейски дипломат, цитиран от ARD. Казано по друг начин това означава: чрез възможно най-бърза интеграция в ЕС Украйна да бъде спасена от по-нататъшни посегателства от страна на Москва - включително, за да бъде гарантирана сигурността на самия ЕС.

Въпросът за огромните разходи покрай евентуалния прием на Украйна в ЕС ще остане актуален, както и въпросът за мащабни реформи в бюджета на Общността и процесите по вземане на решения. Нидерландският експерт по европейските въпроси Матиас Матийс смята, че това носи както рискове, така и шансове за ЕС.

"Покрай приема на Украйна повече ще натежи идеята за това, че ЕС играе геополитическа и геоикономическа роля", казва пред ARD Матйс, който в момента преподава в университета "Джонс Хопкинс" във Вашингтон.

Вероятно обаче ЕС ще трябва да плати цената за това, изразяваща се в намаляване на дълбочината на сътрудничеството между държавите членки, смята експертът. "Просто съществува риск Европейският съюз да стане по-малко кохерентен в резултат на разширяването", каза Матиас Матийс. Той предполага, че вероятно ЕС ще трябва да направи стъпка назад по отношение на интеграцията - до нивото от средата на 1990-те години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още по темата: УкрайнаЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Докога ще обгрижваме техните хрантутници? Толкова са неблагодарни тези украинци, просто не е истина! Отвратително! Че и ни плюят в Ютюб - погледнете Ольга Папсуева - пенсионерка украинка с над 1 милион абонати - представя се за бедна "бежанка" , използва ни най-безсрамно и плюе по България. Живее на Слънчев бряг. Най-новото й видео е : " Замерзаю от ХОЛОДА в Квартире. Начала обклеивать стены тряпками!" ....Докога ще ги търпим ....ХРАНИ КУЧЕ ДА ТЕ ЛАЕ!
151
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Едно 600-700 милиарда ке отидат за зеленко, на мен ми все тая , стотинка нема да дам
150
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До155. А преди това 5 години хранихме нациската армия. Хайде стига с тези плоски опорки. Няма начин да ме убедиш че това което виждам не е това което виждам.Вече и минуси не заслужавате. Вече сте канцелирани.
149
1
 
6
 
! Отговори
Itso преди 4 месеца
Нужно е амeбите Урсула Фон дер *** и Шарл Мишел да се разкарат от ЕП и да се заменят с по-силни лидери, Виктор Орбан да речем.
148
0
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 месеца
До ЕСесовец, само да отбележа, че от 10тина години съм в Германия, последните 5 се напълни с украинци... работят те, ама файда няма... Нашите *** го докарват по добре на качествена работа ... Да не говорим, че от както е войнта гледат и да не работят, че са ГОСТИ СЪС СПЕЦИАЛЕН СТАТУТ,,,
147
1
 
5
 
! Отговори
ЕСесовец преди 4 месеца
Приемът на Украйна в ЕС крие и рискове, ще плати ли Съюзът цената? ................ ЕС ВЕЧЕ ПЛАЩА. Но пък от друга страна е добре дошло. Нови и свежи нископлатени бачкатори готови да работят за жълти евроцентове за месомелачката на големите западноевропейски държави...
146
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В този ЕС какви хора са попаднали на върха. Всяка страна за да влезе в ЕС трябва да покрие едно тесте с правила. Как така за тях няма да важат условията. Както някой е написал по долу, утре всички дружно ще им плащаме. Нека ги осинови САЩ и да си им бере гайлето, те ги подкукуросаха, а утре ще си искат парите за всичко
145
0
 
21
 
! Отговори
Малко за политика преди 4 месеца
Всичко върви към това, което е изгодно на САЩ: Европейският съюз ще приеме Украйна и ще плаща цената за това, което всъщност са геостратегическите интереси на Вашингтон.
144
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На снимката терорист N1.
143
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Но ако украинският лидер "казва, че Украйна печели, тогава за какво му е допълнителна помощ?", пита CNN. Киевското ръководство разрешава тази дилема, като в изказванията си постоянно посочва миналите успехи и бъдещите цели на Украйна в конфликта с Руската федерация.
142
0
 
29
 
! Отговори
НебавалициОтЕССР преди 4 месеца
Представям си как френските фермери сами се отказват от субсидиите си. Същото важи и за останалите фермери.... Поляците които са най-зле разположени към руснаците, още сега блокираха украйнската продукция и транспорт... Просто си представям как всички доброволно се отакзват да получават каквото могат, за да влезе украйна в ЕС... Лесно е на фонДерЛайнен да говори, тя си оправи положението покрай Ковида и ще духне в САЩ. Ама Макрон и Шолци ще трябва да се срещнат с щастливите си избиратели.
141
1
 
23
 
! Отговори
Щерю преди 4 месеца
Покрай тоя си намразих зелените дрехи...
140
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не ве, вие алтави ли сте ве... каква ОркКрайна в какъв ЕС? Бегай от тука, измислена нация, фалирала държава, че и с заеми за следващите 100 години, а и е във война, която губи. Аре, аре... никога няма да влезе в ЕС. Може да измислим един тиквен медал "Дръжва приятелка на ЕС", която да им позволи да ни продават евтино зърно и жени. До там. Те друго и нямат.
139
0
 
39
 
! Отговори
СС преди 4 месеца
Украйна в ЕС ,виц на годината !!! Разбита икономика и земеделие народа превърнат в бежанци !!!
138
0
 
33
 
! Отговори
Факт преди 4 месеца
Украйна в близките 20 години няма да е в ЕС и това го знаят всички,това което става сега е шоу.
137
1
 
28
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 4 месеца
ЕС само плаши Русия, че ще приеме Украйна, а може и да я приеме, ама само това което ще остане от Украйна. След края на войната, която Украйна ще загуби много страни ще се сетят, че ЕС може и без Украйна, същото важи и за НАТО. На САЩ Русия им е проблем, ама много повече ги е страх от Китай.
136
5
 
15
 
! Отговори
Била най-бедната преди 4 месеца
страна! Айде малко спрете с пропагандата! Само една украинка видях с T-Rock, eстествено нов! Всички други са по над 80к автомобили, а множеството българи като членове в клуба на богатите (какво заблуждение) карат автомобили, които са спасени от западната автомобилна преса! Бедните са си в Украйна и всички вие си въобразявате, че те ще изплащат тези суми? Липсва ми въображение!
135
0
 
29
 
! Отговори
тез пък преди 4 месеца
Съюза нищо няма да плати, но виж, данъкоплатците ще платят доста.
134
0
 
22
 
! Отговори
Тхе Тимес преди 4 месеца
Украйна може да бъде принудена да изчака до следващото десетилетие за членство в ЕС. Редица проблеми може да станат причини присъединяването на Украйна към Европейския съюз да бъде отложено поне до 2030 година, а може би Киев ще бъде принуден да изчака и до следващото десетилетие, отбелязват в редакцията на британския вестник The Times.
133
1
 
35
 
! Отговори
Европедеращини преди 4 месеца
Орбан излязал на кафе, и те през това време гласували - е това им е европедеpаската демокрация. Това говори точно и ясно какъв извратен съюз е ЕС, и какво правим ние с тези извратеняци.