Приемът на Украйна в ЕС крие и рискове, ще плати ли Съюзът цената?

Геополитическите интереси вече са водещи
17 дек 2023 12:10, Александър Попов
166
Приемът на Украйна в ЕС крие и рискове, ще плати ли Съюзът цената?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Едно нещо е ясно: ако Русия не беше нападнала Украйна, едва ли някой щеше сега да говори сериозно за възможността страната да стане част от ЕС. Това пише в свой коментар Хелга Шмид от ARD, публикуван в "Дойче Веле". В нея се посочва, че с население от 40 милиона души преди войната Украйна е една от най-многолюдните, но едновременно с това и една от най-бедните страни в Европа. Към бедността прибавяме и високите нива на корупция, както и факта, че страната има дълга обща граница с Русия - почти 2000 километра.

Войната промени нагласите

ARD припомня в публикацията си, че през май 2022 година, т.е. няколко седмици след началото на войната, френският президент Еманюел Макрон допусна, че приемането на Украйна в ЕС е въпрос не на години, а на десетилетия - независимо, че заради смелостта, с която се защитава от Русия, тя вече е "членка на ЕС в нашите сърца", цитира ARD казаното тогава от френския президент. Но и в други европейски столици тогава още се питаха дали ЕС не прекалява с Украйна - най-малкото по финансови причини.

В момента България е най-бедната страна в ЕС, припомня ARD. Но посочва, че при доходите на глава от населението украинците са далеч по-зле: те не разполагат дори с половината от парите на българите. За бюджета на ЕС, който трябва да се грижи за по-справедливо разпределение на благосъстоянието, това означава, че много страни могат от нетни получатели да станат нетни платци. Казано иначе: ако сега всяка година получават милиарди от бюджета на Общността, може да се наложи да започнат да подпомагат Украйна с такива суми, обяснява германската медия.

За земеделските субсидии

Украйна, която има силен аграрен сектор, би имала по-големи претенции за премии за селскостопански площи, отколкото всяка друга страна членка. Така Украйна може да преобърне цялата система на земеделско субсидиране, а с това и една трета от целия бюджет на ЕС, се опасяват експерти в Брюксел. Други обаче виждат в това шанс остарялата селскостопанска политика най-накрая да бъде реформирана.

Може ли ЕС изобщо да си позволи такова преразпределение? Трябва да може, подчертават от Брюксел, а според председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен говорим за по-висши цели: "Украйна не се бори само срещу агресора, а за Европа", заяви тя в Европейския парламент в Страсбург. "Присъединяването към нашето семейство ще бъде равносилно на крайна победа за Украйна", припомня ARD думите ѝ.

Геополитически сигнал към Кремъл

Агресията на Путин промени нагласите към стратегията за разширяване на ЕС. Мнозина виждат в една такава стъпка по-скоро геополитически сигнал към Кремъл, а дефицитите във върховенство на закона в Украйна отстъпват на по-заден план, четем по-нататък в публикацията на ARD.

Преди войната Украйна заемаше 122-ро място в класацията за корупция на Трансперънси интернешънъл, а Европейската сметна палата установи корупция, стигаща чак до най-високите етажи на властта. Възможно ли е това да се е променило по време на войната?

Напълно, казва председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, която не спира да хвали украинския парламент, който в условията на бушуваща война приема един антикорупционен закон след друг.

В същото време медиите непрекъснато разкриват нови корупционни скандали. Разследване на "Зюддойче Цайтунг" например установи, че съдебната система и властите, които трябва да се борят срещу корупцията, "сами по себе си са пропити от корупция". Според разследващите журналисти отговорни длъжностни лица системно изискват шестцифрени суми под формата на подкупи. На този фон бизнесът се оплаква от "корупционна вълна", която е станала причина за "втора вълна на емиграция на индустриалния бизнес в чужбина".

ARD на свой ред припомня, че заради лично обогатяване или бездействие срещу корупцията президентът Зеленски уволни един военен министър, няколко заместник-министри, заместник-шефа на президентската служба и дори председателя на Върховния съд, взел подкупи за 3 милиона долара.

Геополитическите интереси вече са водещи

Ако досега за започването на преговори за членство беше важно изпълнението на критериите за върховенство на закона, т.е. борбата срещу корупцията, властта на олигарсите и прането на пари, сега на преден план вече излизат геополитическите интереси на ЕС - това са думи на високопоставен европейски дипломат, цитиран от ARD. Казано по друг начин това означава: чрез възможно най-бърза интеграция в ЕС Украйна да бъде спасена от по-нататъшни посегателства от страна на Москва - включително, за да бъде гарантирана сигурността на самия ЕС.

Въпросът за огромните разходи покрай евентуалния прием на Украйна в ЕС ще остане актуален, както и въпросът за мащабни реформи в бюджета на Общността и процесите по вземане на решения. Нидерландският експерт по европейските въпроси Матиас Матийс смята, че това носи както рискове, така и шансове за ЕС.

"Покрай приема на Украйна повече ще натежи идеята за това, че ЕС играе геополитическа и геоикономическа роля", казва пред ARD Матйс, който в момента преподава в университета "Джонс Хопкинс" във Вашингтон.

Вероятно обаче ЕС ще трябва да плати цената за това, изразяваща се в намаляване на дълбочината на сътрудничеството между държавите членки, смята експертът. "Просто съществува риск Европейският съюз да стане по-малко кохерентен в резултат на разширяването", каза Матиас Матийс. Той предполага, че вероятно ЕС ще трябва да направи стъпка назад по отношение на интеграцията - до нивото от средата на 1990-те години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още по темата: УкрайнаЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
6
 
1
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 4 месеца
ЗА БЕРЛИН , ТОЗИ ПЪТ ПРЕЗ ХЕЛЗИНКИ ЛИ ЩЕ СЕ ОПИТАТ , ДА МИНАТ...ХА,ХА,ХААА...ЗА ПО-КРАТКО ПРЕЗ МОРЕТО, С ОЦЕЛЕЛИТЕ КОРАБИ ОТ ЧЕРНО МОРЕ...!!!
111
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Колкото и да се напъвате Украйна ще влезе в ЕС когато им разреши Орбан.
110
11
 
2
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 4 месеца
ПРИЕМАМЕ УКРАЙНА В НАТО И ЕС...И ВОЙНАТА СВЪРШВА!!!..РУСИЯ ДА МИСЛИ КЪДЕ ЩЕ СИ СЛОЖИ , НОВИЯТ "ЧЕКПОЙНТ ЧАРЛИ" ЗА КРИМ!!!!...МОЖЕ И СТЕНИЧКИ ДА ПРАВИ ПАК...ХА,ХА,ХААААААААА
109
0
 
6
 
! Отговори
НАТОСТАН преди 4 месеца
15 години евробейска димокрация и *** продължава да е най-скъсанята прадня ама с кеф реже саветска ламарина щото друго очевидно не може..
108
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Украинците точно като нашите джендърляци си представят че като влязат в ЕС и ще потече река от пари. Хахахахаааа
107
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 96 Като си живял по време на руското робство я ми кажи днешния празник на русофилското нагъзничество към Русия 3 март празнуваше ли се или беше работен ден?
106
0
 
8
 
! Отговори
Км преди 4 месеца
Баба Ванга е казала:,,До 2025 г.всички българи по света да се приберат в България,,
105
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ЕС все повече заприличва на ЕСсср. Всичко е идеология, а не икономика. Демокрацията и раврнството остават на втори план. Важна е идеологическата победа над врага.
104
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Щатите няма да приемат Украйна в НАТО)) те държаха умело дистанция като не се обвързаха достатъчно за да разпалят трета световна война.
103
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Политбюрото в ЕС иска укрите, нали беше икономически съюз, а ква стана тя, втори ЕССР, вече почнаха политическите гонения и агресия, както и расови, *** и зелен терор.
102
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма да ги приемат в Ес, само им хвърлят кукичката за шарани, но цената я плащаме и сега с парите които им даваме
101
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Приемът на Украйна в ЕС ще довърши финансово Европа.
100
18
 
1
 
! Отговори
Гнусния брадан преди 4 месеца
Не само в ЕС, и в НАТО ще бъде приета за ужас на Пуслето, което в момента от страх *** шарени *** в бункера дълбоко под земята
99
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако приемем Украйна това означава да обявим война на Русия.Европа вече е правила това няколко пъти й всички помним как завършва всичко.Още повече - сега сме залязващата част на света((
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 93 А Москва къде е или Русия е толкова голяма,че се простира на два континента
97
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Укр в ЕС ще доведе до окончателния му разпад. Но явно от ЕС искат бърз прием защото им трябва оправдание за млрд дето наливат и дето още ще наливат особено съвсем скоро когато САЩ врътнат кранчето както винаги правят. Забъркват нещо и оставят другите да се оправят. Умниците от ес ще останат сами насред война ахаха гражданите на ес май стават все по недоволни че с техни пари се финансира подкупната укр управа. Жената на зеления пазарува за млн долари пък населението гладува и умира.
96
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да, за посмешище сме !!! Игнорират нашите политици в цял свят... ( Чакаме в самолетите да ни посрещнат) Както планираха от самото начало щатите запалиха фитила, използваха месото на Украйна а сега ни оставиха на нас бакията... Да издържаме една убита,победена и разорена държава
95
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като ги приемем, и Русия ще види че не се шегуваме и Русия ще се оттегли защото това означава война със целия ЕС
94
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 91'Живял съм и при двете,ама вашето бие всичко.И там ме можеше да се изказал ,както го правят сегашните и там се забраняваха неудобни партии к,като се опитват сегашните,така,че не виждам разлика,а уж било демокрация.Айде не Сега и тия наглите трябва да ги храним,а за българина няма.Та кое казваш,е различното що не ходиш да махнеш паметника на тия дето ти правят разни Сглобки
93
1
 
17
 
! Отговори
КАТАСТРОФА! преди 4 месеца
БЕЗУМИЕТО на ЕС все още не е достигнало границата, след която следва КАТАСТРОФА. Но пък ЕС упорито върви към тази граница. БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ.