ѕрезидентът на »ран –аиси е загинал при катастрофата с хеликоптер

—ред жертвите е и външни€т министър ’осейн јбдолахиан
ќбновена: 22 май 2024 10:38 | 20 май 2024 07:24, ≈лка ¬асилева
396
ѕрезидентът на »ран –аиси е загинал при катастрофата с хеликоптер
—нимка: архив, Ѕ√Ќ≈—

»рански€т президент ≈брахим –аиси е загинал при хеликоптерната катастрофа заедно с външни€ си министър, съобщи иранската агенци€ ћехр, цитирана от –ойтерс.

»рански€т вицепрезидент ћохсен ћансури потвърди смъртта на президента ≈брахим –аиси при вчерашната хеликоптерна катастрофа.

"Ќие принадлежим на јллах и при него ще се върнем", написа ћансури в публикаци€ в социалната мрежа "≈кс", придружена от хаштаг, който се използва за търсене на фотографии на –аиси. “екстът на съобщението сам по себе си представл€ва строфа от  орана и се произнас€ от мюсюлманите след известие за смъртта на близък човек.

ћеждувременно иранските държавни медии и »рански€т „ервен полумесец също съобщиха, че всички девет души на борда на хеликоптера, включително –аиси и външни€т министър ’осейн јмир јбдолахиан, са загинали при разбиването на машината в —еверозападен »ран.

“ази сутрин официалната агенци€ »–Ќј публикува кадри от дрон на отломките от вертолета, от който видимо не е останало нищо. “е са разпръснати по стръмен склон в гориста местност. —поред агенци€та президентът е лет€л с хеликоптер "Ѕел-212" американско производство.

Ќ€ма оцелели след катастрофата с хеликоптера, с който е пътувал ирански€т президент ≈брахам –аиси, потвърдиха от иранските власти. —ред загиналите е и външни€т министър ’осейн јбдолахиан, които е пътувал с него.

ќще по темата
Ќ€ма признаци на живот в останките от хеликоптера на президента на »ран ≈брахим –аиси, каза по-рано по иранската държавна телевизи€ ръководител€т на ирански€ „ервен полумесец ѕир ’осейн  оливанд, след като спасителните екипи достигнаха тази сутрин до м€стото на катастрофата, предаде по-късно –ойтерс.

»рански€т президент –аиси заедно с външни€ министър ’осейн јмир јбдолахиан и други високопоставени ирански представители е бил на борда на хеликоптера, който според съобщени€та на иранската държавна телевизи€ е направил „твърдо кацане“ в —еверозападен »ран..

–ойтерс определ€ –аиси като хадлайнер и см€тан за възможен приемник на ¬ърховни€ ирански духовен лидер а€толах јли ’аменей, който подкреп€ политиките му. Ўейсет и три годишни€т –аиси беше избран на президентски€ пост през 2021 г. и от заемането на длъжността разпореди зат€гането на законите за морала, беше начело на кървавото потушаване на антиправителствените протести и държеше твърда лини€ в €дрените преговори със световните сили.

 атастрофата идва в момент на нарастващо недоволство в »ран около редица политически, социални и икономически кризи. »ранската теократична власт е под международен натиск заради спорната €дрена програма на “ехеран и заради задълбочаващите се военни връзки с –уси€ по време на войната с ”крайна.

ќт нападението на "’амас" срещу »зраел на 7 октомври и израелската операци€ в »вицата √аза конфликти с участието на свързани с »ран групи избухнаха на много места в Ѕлизки€ изток.

–аиси беше на границата с јзербайджан, където заедно с азербайджански€ президент »лхам јлиев откри €зовир, изграден като съвместен проект на двете страни. ’еликоптерът му се разби на връщане от церемони€та, припомн€ Ѕ“ј.

 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


396
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
285
1
 
4
 
! ќтговори
ѕро—о“о преди 1 месец
за мен това е брил€нтно изпипан терористичен акт.. ато по учебник..—ега обаче ще поразла€ кучетата :..-Ѕългарите и иранците са "едно€йчни близнаци" ..«ащо?..-јми заради езика..ѕредразположението към даден език е √≈Ќ≈“»„Ќќ обусловено в днк-то ни.¬—»„ » иностранци говор€т български — ј ÷≈Ќ“..—јћќ иранеца,жив€л поне 10 мес. в Ѕългари€ говори български,неразличим от този на българите..“ой му е в гените..«а съжаление,религиите,властниците и "политиката" ни раздел€т..¬ажи за всички народи по света.
284
3
 
3
 
! ќтговори
XA XA XA преди 1 месец
Ќа ти сега дронове-камикадзе ...
283
6
 
4
 
! ќтговори
–усофилските курви преди 1 месец
имат два дена на сополи след загубата на брадатитеѕримати!!!
282
3
 
5
 
! ќтговори
др0гаре плоскоземи преди 1 месец
"персите" са въздух под нал€гане, изключително слабо нал€гане.....40 годишно вертильотче и то на прогнили€ запад..в случа€ —јў. ѕредставете си в какви бракми разкарват другите козели :)
281
0
 
8
 
! ќтговори
 иро ’ преди 1 месец
√лобо-’омо направи дюс миналата седмица - хем словака, хем иранеца удариха!
280
0
 
2
 
! ќтговори
Ѕарух Ўаломович преди 1 месец
ƒо «јўќ » Ќ≈“јЌя’” ?Ѕъркаш, поне 150 милиона са избили, не просто 1,5 милиона!
279
1
 
7
 
! ќтговори
√решен словоред! преди 1 месец
ѕрезидентът на »ран –аиси е загинал при катастрофата с хеликоптер . . . . . тр€бва да е . . . .ѕрезидентът на »ран –аиси е загинал в хеликоптер при катастрофата с ракета!
278
8
 
3
 
! ќтговори
«јўќ » Ќ≈“јЌя’” ? преди 1 месец
«јўќ“ќ Ќ≈“јЌя’” ќ“ ј«ј ƒј ƒј¬ј ¬ќ≈ЌЌј » ƒ–”√ј ѕќћќў Ќј  Џ–¬ј¬ј“ј  »≈¬— ј ’”Ќ“ј > ѕ–»„»Ќј“ј > по време на ¬—¬ украинските нацисти са избили всичките 1,5 милиона украински евреи
277
6
 
8
 
! ќтговори
≈¬–ќ-ј“ЋјЌ“»“≈ преди 1 месец
”Ѕ»¬ј“ ¬—≈ »,  ќ…“ќ ќ“ ј«¬ј ƒј ’–јЌ“”“» Ќј÷»—“ ј“ј ’”Ќ“ј ¬  »≈¬
276
4
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ўе чакаме данните от черната кути€ и се молете да не се окаже че та€ *** евреите са намесени,че Ѕлизки€ изток ще пламне и ще подпали всички наоколо.
275
4
 
7
 
! ќтговори
≈¬–ќ-ј“ЋјЌ“»«ћј преди 1 месец
ѕќ ј«ј »—“»Ќ— ќ“ќ —» ‘јЎ»—“ ќ Ћ»÷≈ >  ќ…“ќ Ќ≈ —Ќј—я Ќј ќѕ–Џ— јЌ»я —  –Џ¬ Ќј– ќћјЌ ќ“  »≈¬, √ќ ”Ѕ»¬ј“
274
8
 
4
 
! ќтговори
аноним преди 1 месец
јко земното правосъдие не работи,то тогава небесното започва да действа!ј колкото до това-дали »зраел има пръст в падането на хеликоптера-да,бе-мъглата е разработена в израелските метеорологични лаборатории!!!» те клечаха точно в ти€ храсти и очакваха скъпи€т гост,а придружаващата свита беше помолена най-учтиво да се изтегли в друга посока,за да не бъде засегната!!!
273
3
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
«апада ли организира това? ћай да
272
0
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
хаш таг јллах
271
5
 
10
 
! ќтговори
 ост€ преди 1 месец
ј зелени€т кога?
270
6
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
≈дин Ѕ.по-малко!Ѕраво ,»зс,ще промен€ правописа ,раел ,почвам да те харесвам ако имаш н€каква причастност към —ъбитието.ƒаже вече ,,ћенар фест,,не ми е същи€т.Ќападнаха те,имаш право на защита.ƒали си бастисал президентчето,ако си,аферим.»ма един на североизток още ,метър и двайсе,насъскал кучета срещу Ќезалежна страна,ай дано и там!
269
6
 
7
 
! ќтговори
“иква преди 1 месец
Ѕ€ха три вертолета,два ми-17 един белл,белл изчезна,ћ» кацнаха и всички живи и здрави. –уски бойци на 10 км от ’арков, бандеро‘ашаги б€гат,ха ха..
268
19
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
следващи€ дано да е кремълското
267
14
 
9
 
! ќтговори
morgan преди 1 месец
възмездието го настигна каквото повикало такова се обадило не може да сееш смърт и да очакваш да ти се случи нещо хубаво нека да му просът тези които могат
266
0
 
22
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
Ћошо било времето! Ќали е имало и други вертолети!