ѕрезидентът на »ран –аиси е загинал при катастрофата с хеликоптер

—ред жертвите е и външни€т министър ’осейн јбдолахиан
ќбновена: 22 май 2024 10:38 | 20 май 2024 07:24, ≈лка ¬асилева
396
ѕрезидентът на »ран –аиси е загинал при катастрофата с хеликоптер
—нимка: архив, Ѕ√Ќ≈—

»рански€т президент ≈брахим –аиси е загинал при хеликоптерната катастрофа заедно с външни€ си министър, съобщи иранската агенци€ ћехр, цитирана от –ойтерс.

»рански€т вицепрезидент ћохсен ћансури потвърди смъртта на президента ≈брахим –аиси при вчерашната хеликоптерна катастрофа.

"Ќие принадлежим на јллах и при него ще се върнем", написа ћансури в публикаци€ в социалната мрежа "≈кс", придружена от хаштаг, който се използва за търсене на фотографии на –аиси. “екстът на съобщението сам по себе си представл€ва строфа от  орана и се произнас€ от мюсюлманите след известие за смъртта на близък човек.

ћеждувременно иранските държавни медии и »рански€т „ервен полумесец също съобщиха, че всички девет души на борда на хеликоптера, включително –аиси и външни€т министър ’осейн јмир јбдолахиан, са загинали при разбиването на машината в —еверозападен »ран.

“ази сутрин официалната агенци€ »–Ќј публикува кадри от дрон на отломките от вертолета, от който видимо не е останало нищо. “е са разпръснати по стръмен склон в гориста местност. —поред агенци€та президентът е лет€л с хеликоптер "Ѕел-212" американско производство.

Ќ€ма оцелели след катастрофата с хеликоптера, с който е пътувал ирански€т президент ≈брахам –аиси, потвърдиха от иранските власти. —ред загиналите е и външни€т министър ’осейн јбдолахиан, които е пътувал с него.

ќще по темата
Ќ€ма признаци на живот в останките от хеликоптера на президента на »ран ≈брахим –аиси, каза по-рано по иранската държавна телевизи€ ръководител€т на ирански€ „ервен полумесец ѕир ’осейн  оливанд, след като спасителните екипи достигнаха тази сутрин до м€стото на катастрофата, предаде по-късно –ойтерс.

»рански€т президент –аиси заедно с външни€ министър ’осейн јмир јбдолахиан и други високопоставени ирански представители е бил на борда на хеликоптера, който според съобщени€та на иранската държавна телевизи€ е направил „твърдо кацане“ в —еверозападен »ран..

–ойтерс определ€ –аиси като хадлайнер и см€тан за възможен приемник на ¬ърховни€ ирански духовен лидер а€толах јли ’аменей, който подкреп€ политиките му. Ўейсет и три годишни€т –аиси беше избран на президентски€ пост през 2021 г. и от заемането на длъжността разпореди зат€гането на законите за морала, беше начело на кървавото потушаване на антиправителствените протести и държеше твърда лини€ в €дрените преговори със световните сили.

 атастрофата идва в момент на нарастващо недоволство в »ран около редица политически, социални и икономически кризи. »ранската теократична власт е под международен натиск заради спорната €дрена програма на “ехеран и заради задълбочаващите се военни връзки с –уси€ по време на войната с ”крайна.

ќт нападението на "’амас" срещу »зраел на 7 октомври и израелската операци€ в »вицата √аза конфликти с участието на свързани с »ран групи избухнаха на много места в Ѕлизки€ изток.

–аиси беше на границата с јзербайджан, където заедно с азербайджански€ президент »лхам јлиев откри €зовир, изграден като съвместен проект на двете страни. ’еликоптерът му се разби на връщане от церемони€та, припомн€ Ѕ“ј.

 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


396
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
245
6
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
абе, чуд€ се дали не го думнаха они€, които едно време ’итлер гонеше ?!?
244
3
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
244 - ј за  енеди също застрел€н?
243
9
 
17
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
¬ъобще не ми пука за н€каква ***-исл€мист. –усофилите толкова като обичат исл€мисти да си дадат съпругите и дъщерите на *** от трети€ св€т.
242
8
 
17
 
! ќтговори
ѕро—о“о преди 1 месец
здраво е пипнал ћќ—јƒ !....ўом останките са –ј«ѕ–Џ—Ќј“» наоколо,значи ¬«–»¬Џ“ е бил €к !ѕри обикновена катастрофа хеликоптера би бил —ћј„ јЌ,но ÷яЋ !...Ќай-много разцепен на 2-3 части...ѕравете си изводи !..
241
4
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
јћ» ќ“ “≈«»  ќ»“ќ ”Ѕ»¬ј“ Ќј… Ѕ–”“јЋЌќ —ќЅ—“¬≈Ќ»“≈ —» ѕ–≈«»ƒ≈Ќ“»  ј ¬ќ ƒј ќ„ј ¬јЎ.
240
3
 
17
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕамет за Ќеда —олтан - застрел€на в главата от милициите на а€толасите!
239
3
 
17
 
! ќтговори
‘ют преди 1 месец
ѕутин ще присъства ли на опелото на при€тел€ му –аиси?
238
5
 
15
 
! ќтговори
÷–” преди 1 месец
 ќЋ≈√» ! ƒќЅ–≈ —¬Џ–Ў≈Ќј –јЅќ“ј! Ѕ–ј¬ќ!
237
9
 
9
 
! ќтговори
2-ка по конспирации преди 1 месец
ƒо ¬»∆“≈ ѕќ–≈ƒ»÷ј“ј -  опейката толкоз прoст горкички€, че му се привиждат н€кви неща. јре об€сни следната консп≈раци€ за ‘ицо. “о€ дето го застрел€ е заклет русофил част от мотористите —ивите ¬ълци в —ловаки€. ƒемек, по веро€тно е  ремъл да го е застрел€л, не? «а Ўинзо јбе те гони н€кво Ўиззо, н€€ нищо общо, не си запознат, не стааш. Ќавални... просто без коментар тука, най-големи€ противник на ѕутин, олигарсите и  ремъл.... отровили го краварите. Ќе се мъчи да мислиш, не стааш. ;-)
236
9
 
22
 
! ќтговори
„удесно преди 1 месец
—ега е ред на ѕудинг и антуража му.
235
7
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ј  ¬ќ —“ј¬ј —Џ— Ќј… √ќЋяћј“ј  ќћѕ–≈—ќ–Ќј —“јЌ÷»я ¬Џ¬ Ѕ»Ћ„≈ ¬ќЋ»÷ј ЅЋ»«ќ ƒќ Ћ¬ќ¬,ѕ–јўјўј √ј«  Џћ «јѕјƒЌј ≈¬–ќѕј. Ќ≈ўќ я Ќяћј ¬≈„≈. Ќ≈ ѕќƒЋ≈∆» Ќј ¬Џ«—“јЌќ¬я¬јЌ≈.
234
4
 
7
 
! ќтговори
‘ют преди 1 месец
ƒо јнонимен 134. “и √оспод ли го раздаваш бе, чебурашке.
233
12
 
15
 
! ќтговори
—Ћј¬ј Ќј «≈Ћ≈Ќ»я!!! преди 1 месец
“ќ… √ќ ≈ —¬јЋ»Ћ, «ј–јƒ» »–јЌ— »“≈ ƒ–ќЌќ¬≈, —  ќ»“ќ ѕѕ”“»Ќ ”Ѕ» ’»Ћяƒ» ’–»—“»яЌ» ” –ј»Ќ÷»...
232
2
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
“ерористите ’избула си имат държава...
231
7
 
20
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
≈дин луд по малко. Ѕраво на службите отговорни за това.
230
20
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
«а тези които мисл€т злото на –уси€ аз искам смърт за най близките им. јћ»Ќ.
229
2
 
18
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒобрата новина. “о€ ба€ невинни хора е ликвидирал.
228
4
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ќсманли€та е дълбоко наранен от смъртта на шиита от »ран... Ќещо не ми се връзва
227
7
 
4
 
! ќтговори
Ќ≈ “–яЅ¬ј преди 1 месец
ƒј ƒќѕ”—Ќ≈ћ –”— »“≈ ’ј«ј–» ќ“ ‘≈ƒ ƒј —Ћќ∆ј“ –Џ ј Ќј ÷≈Ћ»я —¬я“
226
1
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
≈вреите са го свалили. “е се молат на ’алаха да го ликвидира..