ѕрезидентът на »ран –аиси е загинал при катастрофата с хеликоптер

—ред жертвите е и външни€т министър ’осейн јбдолахиан
ќбновена: 22 май 2024 10:38 | 20 май 2024 07:24, ≈лка ¬асилева
396
ѕрезидентът на »ран –аиси е загинал при катастрофата с хеликоптер
—нимка: архив, Ѕ√Ќ≈—

»рански€т президент ≈брахим –аиси е загинал при хеликоптерната катастрофа заедно с външни€ си министър, съобщи иранската агенци€ ћехр, цитирана от –ойтерс.

»рански€т вицепрезидент ћохсен ћансури потвърди смъртта на президента ≈брахим –аиси при вчерашната хеликоптерна катастрофа.

"Ќие принадлежим на јллах и при него ще се върнем", написа ћансури в публикаци€ в социалната мрежа "≈кс", придружена от хаштаг, който се използва за търсене на фотографии на –аиси. “екстът на съобщението сам по себе си представл€ва строфа от  орана и се произнас€ от мюсюлманите след известие за смъртта на близък човек.

ћеждувременно иранските държавни медии и »рански€т „ервен полумесец също съобщиха, че всички девет души на борда на хеликоптера, включително –аиси и външни€т министър ’осейн јмир јбдолахиан, са загинали при разбиването на машината в —еверозападен »ран.

“ази сутрин официалната агенци€ »–Ќј публикува кадри от дрон на отломките от вертолета, от който видимо не е останало нищо. “е са разпръснати по стръмен склон в гориста местност. —поред агенци€та президентът е лет€л с хеликоптер "Ѕел-212" американско производство.

Ќ€ма оцелели след катастрофата с хеликоптера, с който е пътувал ирански€т президент ≈брахам –аиси, потвърдиха от иранските власти. —ред загиналите е и външни€т министър ’осейн јбдолахиан, които е пътувал с него.

ќще по темата
Ќ€ма признаци на живот в останките от хеликоптера на президента на »ран ≈брахим –аиси, каза по-рано по иранската държавна телевизи€ ръководител€т на ирански€ „ервен полумесец ѕир ’осейн  оливанд, след като спасителните екипи достигнаха тази сутрин до м€стото на катастрофата, предаде по-късно –ойтерс.

»рански€т президент –аиси заедно с външни€ министър ’осейн јмир јбдолахиан и други високопоставени ирански представители е бил на борда на хеликоптера, който според съобщени€та на иранската държавна телевизи€ е направил „твърдо кацане“ в —еверозападен »ран..

–ойтерс определ€ –аиси като хадлайнер и см€тан за възможен приемник на ¬ърховни€ ирански духовен лидер а€толах јли ’аменей, който подкреп€ политиките му. Ўейсет и три годишни€т –аиси беше избран на президентски€ пост през 2021 г. и от заемането на длъжността разпореди зат€гането на законите за морала, беше начело на кървавото потушаване на антиправителствените протести и държеше твърда лини€ в €дрените преговори със световните сили.

 атастрофата идва в момент на нарастващо недоволство в »ран около редица политически, социални и икономически кризи. »ранската теократична власт е под международен натиск заради спорната €дрена програма на “ехеран и заради задълбочаващите се военни връзки с –уси€ по време на войната с ”крайна.

ќт нападението на "’амас" срещу »зраел на 7 октомври и израелската операци€ в »вицата √аза конфликти с участието на свързани с »ран групи избухнаха на много места в Ѕлизки€ изток.

–аиси беше на границата с јзербайджан, където заедно с азербайджански€ президент »лхам јлиев откри €зовир, изграден като съвместен проект на двете страни. ’еликоптерът му се разби на връщане от церемони€та, припомн€ Ѕ“ј.

 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


396
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
265
4
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
¬ече се убедих, че ѕутин е божи човек!
264
1
 
3
 
! ќтговори
»деалист преди 1 месец
ƒо √руйо ћихалов —талин само веднъж е лет€л със самолет. »зминал е част от път€ до “ехеран по въздуха.
263
6
 
24
 
! ќтговори
123 преди 1 месец
ще нападаш »зраел, а?
262
5
 
2
 
! ќтговори
»деалист преди 1 месец
ƒо √руйо ћихаловл “ази катастрофа не прилича да е с външна намеса. √лупост и надцен€ване на възможностите на пилотите и машината. “ова не пречи да се използва за политически цели.
261
8
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
при€телчето  им и той чака...
260
3
 
10
 
! ќтговори
√руйо ћихалов преди 1 месец
Ћетене в мъгла във високи планински вериги с аналогови техники... ¬ мъгла с хеликоптер в планината или нощем не се лети. “ова си е закон в ави€ци€та . ¬лака си е най-сигурен ...
259
10
 
19
 
! ќтговори
јнонимеЌ преди 1 месец
¬ »–јЌ  ќЋ ќ“ќ » ѕ–≈«»ƒ≈Ќ“» ƒј Ћ» ¬»ƒ»–јЎ ¬—≈ “јя! ¬Џ–’ќ¬Ќј“ј ¬Ћј—“ ѕќ  ќЌ—“»“”÷»я ≈ ¬Џ¬ ¬Џ–’ќ¬Ќ»я Ћ»ƒ≈– ! Ќќ ’”Ѕј¬ќ“ќ ≈, „≈ ¬Џ–’ќ¬Ќ»я Ћ»ƒ≈– “јћ —≈√ј “–≈ѕ≈–»!
258
23
 
19
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
Ќещо оред€ компани€та.‘ицо,,сега исл€мски€ чаршаф.ќстана ѕтин джуджето самотен да се оглежда и да трепери в бункера с омазан памперс
257
3
 
19
 
! ќтговори
пилот на хеликоптер преди 1 месец
ѕризем€ването наистина е било по-твърдо както иранците об€виха в началото. “върдичко призем€ване! —трува ми се, че от това по-твърдо призем€ване просто н€ма накъде. Ѕило е максимално твърдо "призем€ване".
256
7
 
21
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
 ому ли е изгодна тази смърт? ’айде познайте от три пъти!
255
6
 
18
 
! ќтговори
Ѕългаринъ преди 1 месец
“очно преди месец, ’осейн јмир јбдолахиан, след атаката на »ран над »зраел,коментира контрата на »зраел по ѕ¬ќ-то на €дрените обекти, с ехидна усмивка " акви ракети?" »нтересно, дали вчера е усп€л да се ухили в хеликоптера с " акъв GPS?"
254
8
 
10
 
! ќтговори
ѕро—о“о преди 1 месец
сереу,нещо си се объркал,бе брат !!!..јз Ќ≈ съм от Ќ» ќ… отбор,просто безпристрастен наблюдател !...¬икаш:-"‘орсмажора" бил виновен?....„е има ли по-‘ќ–— ћј∆ќ– от свръхагресивната политика на “јЌƒ≈ћј "—јў-»зраел" ?...Ќещо за "форсмажора" с убитите ƒ≈—≈“ » ’»Ћяƒ» ÷»¬»ЋЌ» в √аза?..
253
10
 
10
 
! ќтговори
ѕро—о“о преди 1 месец
обаче:...-√ледам,че се бъзикате с в€рата им в јллах....ƒраги мои,¬—»„ » религии по света имат ≈ƒЌј » —Џўј доктрина:-че след смъртта ,душата на човека "отива при √оспода"...ј как ще го наречете-"аллах,йеова,"или друго,н€ма значение..
252
1
 
7
 
! ќтговори
—≈–≈” преди 1 месец
ƒо ѕро—о“о » да си правите изводи - вече е късно. ƒа сте мислили навреме. ѕрограмата веро€тно е задействана. Ќакра€ идва ред и на вътрешните врагове. Ќ€ма да си игра€т с вас. — агресивната политика ги подпомогнахте страшно. јко го н€маше този форсмажор - руси€-иран-северна коре€-китай, н€маше да могат да прокарат подобни ходове.
251
11
 
9
 
! ќтговори
яница преди 1 месец
—ега е ред на дребни€ ***!!!!↕️
250
14
 
11
 
! ќтговори
ƒа допълн€... преди 1 месец
’еликоптера е руски , без уреди за нощно виждане и мъгла.
249
11
 
17
 
! ќтговори
я па €..! преди 1 месец
ј на бас че ѕутин н€ма да посмее да отиде на погребението на "при€тел€ "си –аиси.“о па един при€тел....ƒиктатори —ър , обичат се..
248
4
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
аз пък едно се чуд€ - отдде то€ јллах ли е ћаллах ли е ги намира всичките ти€ девица като пукне н€кой от таз в€ра - все по 20 по 30 по 50 по 100 девици
247
7
 
13
 
! ќтговори
јллах! преди 1 месец
јллах е извикал президента при себе си. ƒа му даде отчет какви ги върши като президент на »ран. —ега ще има критики и казан с вр€щ катран. Ќо такава е вол€та на јллах!
246
18
 
13
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
сега ако праснете и зелени€ - цена н€ма да имате!