Испания осеяна с призрачни градчета

Няма точни данни колко са необитаемите жилищни сгради
Обновена: 20 фев 2012 19:41 | 20 фев 2012 19:41, Бойчо Попов
69
Испания осеяна с призрачни градчета
Снимка: Reuters

Феноменът „призрачен град“, който се наблюдава в Китай и Ирландия, вече е виден и за Испания. Празни жилищни комплекси стърчат в много от градовете на Пиренеите, пише блогърът Райън Макмейкън в статия за изданието Christian Science Monitor.

Един от примерите е проектът "Сесена", който предвиждаше изграждането на 13 хил. жилища в сателитно градче на 45 минути от Мадрид. Едва 5 100 апартамента обаче бяха построени, а много от тях са необитавани. Обикновените испанци, които ги купиха като инвестиция, в момента се мъчат да ги продадат при огромни загуби.

В "Сесена", както и в много други призрачни проекти из цяла Испания, някои банки вече се опитват да се отърват от завършените апартаменти с отстъпки, достигащи до 50% от първоначалната им цена. „Прочистването“ на банковите баланси от подобни призрачни активи обаче ще отнеме вероятно години.

Изданието припомня и съдбата на Муан Тонг Тани – малко градче, съставено от многофамилни жилищни сгради близо до Банкок, Тайланд, което „изникна“ точно преди азиатската дългова криза през 1997 г. Всяка от кулите в градчето е с капацитет да подслони около 150 хил. души, въпреки че не е ясно дали те са запълнени дори и 14 години по-късно.

Трудно е да се разбере дали уебсайтът на проекта е осъвременяван от 2007 г., но в момента на него пише, че "голяма част от тези апартаменти, магазини и офис сгради никога не са били обитавани от завършването им през 1995-97 г.".

Ето как Huffingtonpost описва Сесена: „Извисяващи се жилищни блокове с плувни басейни и детски площадки, затънали в плевели, и зейнали изкопи. Ето в какво се превърна крайградския рай за младите испански семейства с деца – в призрачни квартали, които вече са неизменна част от испанския пейзаж.“

Сесена е едно от стотиците сателитни градчета-призраци, които все повече се увеличават, пише още изданието.

Безработицата в страната е над 23% и е най-високата в Европейския съюз. Заради липсата на работа все повече потенциални купувачи на жилище се отказват от подобна инвестиция. Много от младите испанци пък напускат страната, за да търсят препитание в чужбина.

Според данни на строителното министерство в Испания в страната има 687 хил. непродадени нови жилища. Според други проучвания обаче необитаемите и непродадени жилища са повече от 1,6 млн. 

Oще новини за имоти четете в Investor.bg


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В БГ има над 85 напълно изоставени села по статистика,минавайки през Враца надвечер е призрачно пусто,така е с много опустели градчета,така и с комплексите в големите градове-имоти,които се продават шеста,а някои и над шест години.Англичаните сериозно стреснати от действителността-обрани,ограбени,пребити от *** и рекитирани от болници се прибраха на острова и дадоха под съд собственици на вестници за подвеждаща информация,руснаците с мин заплата от 150 евро и ипотечна лихва над 10%не идват.
50
1
 
1
 
! Отговори
читател преди 9 години
Малко тротил ще свърши добра работа.
49
0
 
11
 
! Отговори
аз преди 9 години
"Всяка от кулите в градчето е с капацитет да подслони около 150 хил. души, въпреки че не е ясно дали те са запълнени дори и 14 години по-късно."Да ги заселим с наши ***, да не стоят празни, а ?!?!
48
2
 
2
 
! Отговори
illora преди 9 години
Estoy en Varna:)
47
2
 
1
 
! Отговори
illora преди 9 години
Do Juan- estoy en Varna,saludos a "Grand Via" y "Puerto del Sol" y tu familia:)
46
4
 
0
 
! Отговори
BCN преди 9 години
SI QUIERE VENIR ALGEN EN BCN,,,BIEBENIDO..GRACIAS.
45
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората, писали статията, да се разходят из северна България та да видят какво му се вика призрачно градче...
44
3
 
7
 
! Отговори
ella преди 9 години
аз съм в Барселона и тук е по-яко има море, въпреки че самото море не ме впечатли толкова очаквах повече
43
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ние си имаме такова призрачно градче край Созопол-Созополис се казва.Напълно построено е но никой не живее там.
42
0
 
4
 
! Отговори
Juan преди 9 години
Yo vivimo de Madrid ahora , seniora/seniorita de donde eres ?
41
3
 
3
 
! Отговори
illora преди 9 години
Juanito, donde eres,quiero venir en Espana...lo espero mucho;)
40
5
 
29
 
! Отговори
Juan преди 9 години
Така ли ?? Брех ?!?! А колко приятели инглизи имаш ? нито един ? знам , знаеш ли защо ? Защото живях в Англия 3 години и знаеш ли какво ? Това са най-студенокръвните и надменни *** ! Ела в Испания и ще усетиш перфектната България , демек всичко хубаво българско , без злобата и зависта ! ЕЛА И СЕ УБЕДИ !
39
0
 
30
 
! Отговори
jj преди 9 години
Аз предлагам да направите една статия с оглозганите панелки в Радомир... И да дадете обяснение защо още през 87-*** не им се е случило заселването - намерете собствениците на тези жилища. Разпитайте хората от съседните блокове как 24 години се живее в призрачен квартал - поглеждаш през прозореца и отсреща те гледат 8 етажа изкорубени панели.Предраматизирахте с Испанците...
38
12
 
4
 
! Отговори
Виделия от близо преди 9 години
Хуанито Испания е като дупчица в сравнение с Англия
37
13
 
63
 
! Отговори
Juan преди 9 години
Майка ви и ***, имайте предвид тапаци, че тази ДЪРЖАВА ми даде бъдеще на мен и семейството ми ,както и на стотици хиляди българи и ЗАПОМНЕТЕ ЧЕ ТОВА Е НАЙ-БЛИЗКАТА ДО НАШИЯТ МАНТАЛИТЕТ И ГОСТОПРИЕМНОСТ ЗАПАДНА ДЪРЖАВА И ТЯ НИ Е НАЙ - ГОЛЕМИЯТ ПРИЯТЕЛ В МОМЕНТА ! Затвориха пазара за румънци ,но за българи остана ОТВОРЕН !!! VIVA SPAIIIIIIIIIIIINNNNNNNNNNNNNNNN , FUCK USA, great britain , franse ...............
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до20. Сводници мароканци не съм виждал
35
26
 
8
 
! Отговори
bubblehead преди 9 години
Испания е *** държава и в тоя смисъл е чудесно място за нашата *** юруш! vamonos gitanos i todos los pendejos bulgaros! ха-ха-ха! Испания има гиганстк проблем ( ама гигантски, не като нашите митични 100 000 хиляди празни апартамента дето ги няма никакви ) и цените на имотите не паднаха колкото нашите .... и то не са паднали цените в Испания от солидни европейски стойности! Ха честито на продалите у нас в тия години на кризата! ха-ха-ха!
34
0
 
6
 
! Отговори
do 20 преди 9 години
ti mai nesi balgarka.kakva li si.
33
14
 
25
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 9 години
Капитализъма трябва да се...забрани със закон в цяла Европа.Това е синоним на безплановост,човешка лакомия и антихуманост.Щом тази стара демокрация и голямабивша колониална държава като Испания,се докара до това състояние,какво остава за нас,дребните...риби,оглозгани в началото на...капиталистическото ни развитие..Ще ни спаси...това,че сме...малка държава и почти...лудите се налудуваха,налапаха и по нататъшното...лапане вече е невъзможно;няма къде да го...поемат,а и няма кой да дава зелника.
32
7
 
84
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Испания съм от 9 години.Красива страна,с добри и щедри хора,приемащи всички и помагащи на всеки.за съжаление нашите ***,власи ,*** и всякаква сбирщина от селата накараха тези хора да преосмислят милосърдието си.Факта че на румънците вече не им продължават визите за престой и работа трябва да ни подскаже че и нашето време изтича,благодарение на изброените от мен индивиди,които ни прославят!Просто са вдигнали ръце от такива като тях и не ни искат!Никой не ни иска заради тези ***!