Кервансараите – китни заслони в пустинята

Насладете се на тези величествени късове история
23 юни 2012 11:47,
22
Кервансараите – китни заслони в пустинята
Снимка: Flickr User ninara

Всички знаем за "Пътя на коприната" - древният търговски път, свързващ чрез няколкото си разклонения по суша и море Китай със Средиземноморието. По продължението на този изключително важен междуконтинентален маршрут са пръснати кервансараите - убежища за изтощените пътниците: хиляди из Азия, Северна Африка и югоизточните части на Европа. Много от тях още стоят, но повечето, като този в пустинята Лут в Иран, са изоставени и бавно се рушат.

Това са най-често правоъгълни каменни постройки, с високи стени, а единственият им вход е бил достатъчно голям, за да преминават големите животни на керваните като камилите например, и то тежко натоварени.

Главната им цел е била да предпазят уморените животни и ценния им товар от опасностите на пустинята и откритите пространства. Някои от кервансараите са били просто изключителни.

Обикновено те имат квадратен вътрешен двор с места, където пристигналите могат да оставят конете, слугите и стоката си. В кервансараите има фураж за животните и магазинчета, където пътниците и търговците могат да си купят провизии за пътуването, както и да предлагат стоката си.

Понякога в кервансараите имало и бани и въпреки, че като цяло са изглеждали сравнително мизерно и малко неприветливо, те сигурно са били чакана гледка за изтощените пътешественици, зажаднели за прясна храна и вода.

Кервансараите могат се считат за един вид прототип на днешните молове. Те са били пълни с местни търговци, при които пътуващите са могли да изтъргуват част от стоката си, а в помощ на пазарлъците, са се наемали преводачи. Те са били толкова "туристически" ориентирани, че в много от тях е имало дори библиотеки, за да си отпочиват гостите с книга в ръка.

Заради по-модерните методи за транспорт обаче, много от кервансараите, които не са реставрирани и не са се превърнали в хотели, бавно, но сигурно, се присъединяват към пустинните пясъци.

Разгледайте тези величествени късове история, с възстановен и западащ блясък, в галерия на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма никаква причина да си хвърлям парите, гледайки ханове , построени сред пясъците. Светът е пълен с хиляди истински архитектурни ценности за разглеждане, галерии и музей. Евтина пропаганда на остатъци от примитивна и изостанала империя, върнала общественото развитие на покорените народи с векове назад.
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дворицте Топ Капъ, Чъраан, Долма Бахче, Исхак паша, Адиле Султан и още десетки по-малки замъци.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Десетки жепегари в балканите , Истанбул и Близкия изток:artislamic/cards/gr/b2/5088.jpgtr.wikipedia.org/wiki/Haydarpa%C5%9Fa_Gar%C4%B1
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Замъкът Йени кале в Украйна построен през 17-18. век en.wikipedia.org/wiki/Yeni-Kale
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Болницата в Одрин от 15. векrotaedirne/resim/kulliye.jpg
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Големият хан в Кипър, построен през 16. век en.wikipedia.org/wiki/B%C3%BCy%C3%BCk_Han
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
en.wikipedia.org/wiki/Ottoman_architecture
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Часовниковите кули в Ботевград, Пловдив, Благоевград, Пещера, Габорово и в останалите градове, също са построени по време на Османската империя. Също така е имало и стотици бани, повечето разрушени, а тази в Пловдив се използва като галерия. Чифте баня в Кюстендил, също е запазена до днес.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Макет на кервансарай Ибрахим паша в Пазарджик, разрушен през войната 1877-1878г.img18.imageshack.us/img18/1189/dsc02616c.jpg
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дяволският мост в Ардино и Кадин мост в Кюстендил също са уникални.
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Д-р Хаус,бях сигурен,че ще посочиш тях,просто изчаквах. Друго няма! Емир,да не би да твърдиш,че Рилският манастир е построен от османците?! Направи справка. Може да е пълно с постройки от онова време,но са строени от хора като Кольо Фичето и Алекси Рилец! За трети път твърдя,че освен джамии и някоя друга чешма не сте построили друго! За произведения на изкуството да не говорим.
10
7
 
3
 
! Отговори
емир преди 11 години
Долу са ви написали ясно- българите сте ги разрушили Турските архитектурни паметници,а други сте ги "откраднали", въпреки това Балканският полуостров е пълен с постройки от това време- Старият Пловдив, Рислкият манастир, Джумая джамия, Томбул джамия , Мостът в Свиленград, до който преди е имало и кервансарай, a какво да кажем за Вишеградския мост в Босна построен през 16.век. ? Мостове с такива размери не се строят в България дори днес.Kапан хан в Скопие е построен още през 15. век...
9
4
 
3
 
! Отговори
д-р Хаус преди 11 години
Ами Агушевите конаци, например.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами хайде като много я познаваш тяхната история,посочи ми някакви архитектурни паметници в България,останали от тях! Освен джамии естествено.
7
6
 
2
 
! Отговори
д-р Хаус преди 11 години
до 7Започват да наричат Османската империя "болния човек на Европа" едва през 19 век. Това, че не познаваш тяхната история, не означава, че не са построили нищо, просто ти е по-удобно да повтаряш клишета. И не мисля, че манталитетът ни е насаден от тях - случвало ми се е да работя с турци и мога да кажа, че са доста по-работливи от българите. Не напразно минималната им заплата е 800, изчислена в левове и нашите българи гледат турски сериали, а не обратното.
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какви турски архитектурни паметници бълнуваш, Турция съществува от 1923 г. Дотогава е имало Османска империя и освен джамии не знам да са построили нещо друго за 500 г. Виж дворците в Плиска и Преслав са разрушили,въобще те само са рушили,това е била една назадничава,рушветчийска,деструктивна държава! Затова са и казвали "болният човек" в Европа.За жалост са ни върнали много назад,а от манталитета,насаден от тях патим и до днес. Тарикат,далавера,келепир-все наследство от тези варвари!
5
3
 
7
 
! Отговори
do 5 преди 11 години
kakva istoria imate vie be pomaci.i kaklvo 6e vi razru6avame nie na vas.balgaria e edna ot nai drevnite darjavi v sveta.nema da se zanimava s razni sbir6tini ot plemena kato vas i izmislenite vi pametnici
4
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има много кервансараи и в Македония, Сърбия, Босна и др, държави, само българите са разрушили по-голяма част от турските архитектурни паметници, а останалата част са ги присвоили под името "възрожденска архитектура". В действителност къщите в Пловдив, Охрид, Копривщица и други места са си Турски къщи-такива каквито има и в Анадола- Сафранболу например.
3
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а вие освен по цял ден да избивате комплекси и да показвате омразата си към турците с друго нещо занимавате ли се???
2
3
 
8
 
! Отговори
rrrr преди 11 години
Добре са запазени и величествено направени, но и аз се прикрепям към мнението на 1