Състезание за Еверест

Тълпи от туристи плащат до 50 000 долара, за да покорят най-високия връх в света
28 май 2013 11:07,
2
Състезание за Еверест
Снимка: coolfwdclipplus.blogspot.com

Хималаите са най-високата планина на Земята, но покоряването на връх Еверест става все по-постижима цел въпреки опасностите, които крие това авантюристично начинание.

Интересен е растежът от неопитни меркалии-катерачи, които се тълпят в Непал, а крайната им цел е изкачването на извисяващия се под небето труден връх.

Алпинистите твърдят, че твърде много хора имат мечта да покорят Еверест, но това не е добре, защото те оставят след себе си огромни количества боклук, които замърсяват планината, а и сред аматьорите-катерачи, често има по някоя жертва.

Все по-редовно се събират експедиции до 200 души от тези аматьори-авантюристи, всеки от които плаща по около 50 хиляди долара, за да се снабди с разрешителни и оборудване, които да му позволят да изкачи върха, който първи покориха през 1953 година новозеландецът Едмънд Хилари и неговият шерп от Непал - Тензинг Норгей.

Съществуват два основни маршрута за изкачване на връх Еверест - югоизточният ръб с начало в Непал и североизточният ръб с начало в Тибет. Освен тях съществуват и множество второстепенни и по-рядко използвани маршрути. От двата главни маршрута, югоизточният е технически по-лесен и по-често използван. Този маршрут е бил използван от Едмънд Хилари.

От неговия героичен подвиг досега Еверест са се опитали да изкачат десетки хиляди души, но само около 4000 са успели.

По-интересен е бумът в този тип туризъм, който се развива около емблематичната планината. Само преди няколко десетилетия покоряването на Еверест беше възможно само за една шепа верни и опитни планинари, обучени на най-високо ниво, а днес Еверест е все по-достъпна цел и за новаците с добра физическа подготовка.

Почти всеки може потенциално да опита това трудно предизвикателство, но все пак имайте предвид, че миналата година през май месец са загинали четирима души в опит да достигнат, високия 8848 метра, връх.

Все по-популярни стават и кадрите, на които се вижда дълга и виеща се опашка от алпинисти, които бързат нагоре по склоновете. Опашката от катерачи минава през „Lhotse Face" (на около 6,500 метра), насочва се към „Camp IV", а последната им спирка е на върха.

Стотици алпинисти се събират в непалското село Лукла (на около 2800 метра), което предлага горещи душове, достъп до интернет и прясна храна. Оттам те тръгват за Базовия лагер, който е на височина 5300 метра. Този вид туризъм е процъфтяваща индустрия, която стимулира икономиката на Непал, особено по време на сезона за катерене - от края на март до първата седмица на юни.

Всеки, който има пари, които би дал за подобно преживяване, може да го направи като подпише договор с един от многото туроператори, които уреждат трекинг пътувания. Едно от най-тежките бедствия, възникнали в планината, беше по време на сезона през 1996 г., когато 16 души загинаха в опит да покорят Еверест.

Вижте снимки на опашките от мераклии, желаещи да покорят Еверест в галерията на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Супер, като спечеля $50,000 тръгвам веднага!
1
0
 
13
 
! Отговори
Lukasz Piszczek преди 10 години
Освен толкова много пари да изкачиш Еверест, определено се иска да имаш и голями т*пки!!!:)