Брага – португалският Рим

Това е най-древният град в югозападната държава в Европа
Обновена: 10 фев 2014 09:30 | 10 фев 2014 09:30, Мария Дуковска
1
Брага – португалският Рим
Снимка: traveladventureeverywhere.blogspot.com

След столицата Лисабон и град Порто Брага е третият най-населен град в Португалия. Намира се в северозападната част на страната и се води за едно от най-старите населени места в Европа. Първите селища тук датират от епохата на неолита. По-късно тук са живели келтските племена, а в началото на новата ера римляните основават тук град Бракара Августа, наречен в чест на император Октавиан Август. Градът става столица на римската провинция Галиция и е бил важен транспортен възел.

След падането на Римската империя градът преминава последователно в ръцете на свебите, готите и маврите. Освободен е от владичеството на маврите от астурийския крал Алфонсо III Велики. Днес Брага е един от икономическите центрове на Португалия. Има два университета и е важна туристическа дестинация благодарение на богатата си история.

Елегантният старинен град се намира на 53 км от Порто и през него текат реките Ешти и Кавадо. Тесните улички в центъра на града са затворени за превозни средства и са осеяни с площади, оживени кафенета, кокетни бутици, отлични ресторанти, няколко музея и прекрасен набор от барокови църкви.

Градът е домакин на няколко религиозни фестивали. Някои хора наричат града "португалският Рим", но днес освен своята впечатляваща архитектура Брага е и място с бурен нощен живот, тъй като е университетски център и е пълно със студенти. Най-лесният начин да стигнете до Брага е със самолет до Порто и след това с влак или автобус.

Вижте снимки на града в галерията на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
8
 
32
 
! Отговори
Alex преди 10 години
Стадионът на Брага е най-култовото нещо. Един от малкото в света, които са изградени в скала, граничеща с една от 2-те врати. Култово!