Сблъсък: Къде да харчим на Великден - у нас или в Гърция?

Ще последваме ли молбата на Бойко Борисов или газ на юг
Обновена: 2 апр 2015 17:36 | 2 апр 2015 16:00, Александър Попов
264

Да харчим у нас, защото е хубаво. Снимка: Булфото
Сергии с гащи и намръщени сервитьорки? Не! Снимка: Булфото

Общо гласували: 671
Да харчим у нас, защото е хубаво
22%
Сергии с гащи и намръщени сервитьорки? Не, благодаря
78%

Само преди няколко дни премиерът Бойко Борисов къде с ирония, къде наистина, призова българите да изхарчат предвидените си за Великден пари в България. Съдейки по предварително изнесените данни, голяма част обаче ще поемат към южната ни съседка Гърция. В традиционната ни рубрика ще се сблъскат мненията на редакторите в Dnes.bg Мария Нестерова и Александър Попов, които защитават двете позиции.

Да харчим у нас, защото е хубаво. Александър Попов, Dnes.bg

Писна ми да чета колко хубаво било в Гърция, колко било евтино, как обслужването било едва ли не на светлинни години от това в България. Наистина сме №1, когато трябва да оплюем родното и да величаем всичко чуждо. Някои ще кажат - народопсихология. Ама стига вече с тия клишета. Поровете се малко, има десетки уникални туристически дестинации в България, които могат да направят почивката ви истински добра.

В Гърция било евтино, но нямам идея кой как калкулира разходите си. Как пък един път не ми излезе по-евтино почивката в южната съседка, като трябва да се уточни, че става въпрос за семейство с две деца. Много пъти съм попадал на нелепи сравнения как при съседите излизало направо без пари, ама при внимателен прочит става ясно, че се съпоставят български хотели от една страна и къмпинг и каравани от друга.

Други изпадат в екстаз, когато им носят вода до шезлонга. Но хайде да не отиваме към крайности. Да, Гърция е пред нас като туристическа дестинация. Все пак за тях това е основният източник на приходи в хазната, докато ние попаднахме в конкурентна среда едва преди 25 години. Учим се, правим грешки, но пък и не е чак такава трагедия обслужването. Мога да посоча примери за лошо и добро обслужване и в двете страни. Все пак всичко опира до хора. В Гърция не живеят някакви светии.

В същото време по този компонент се работи все повече у нас и хората, които наистина инвестират в туризма, са наясно, че няма как да печелят, ако обслужването е на ниско ниво. Примери за добри практики могат да се дават с часове. Но те увисват с постоянното, че всичко у нас е много зле. Ако променим само с милиметър мисленето си, ще забележим, че се развиваме в туризма, има стотици места, където ще получите на едно място и забележителности, и добро обслужване с усмихнати хора, въобще - приятна почивка.

И нещо, което няма как да получите в Гърция. Запалете колата и изкарайте няколко дни в някое родопско селце. Да усетите завръщане към корените, невероятна гостоприемност, природа и преживявания, които ще помните дълго. И ще ви струва по-малко от горивото до съседите.  

Сергии с гащи и намръщени сервитьорки? Не, благодаря. Мария Нестерова, Dnes.bg

Гърция, като държава, чиято хазна се пълни предимно от туризъм, предлага почивки за всеки джоб и за всеки тип турист – и за къмпингар, и за любител на спа лукса. Ще кажете, че и тук го има това. И няма да сгрешите.

Но има един основен фактор, който може да превърне почивката ви както във вълшебен спомен, така и в незабравим ад. Става въпрос за обслужването.

Нужно ли е да припомняме десетките случаи в последните години у нас на натровени деца по лагери, потресаващите условия в хотелите или пък арогантното отношение на ресторантьори и хотелиери? И да става въпрос за отделни случаи, каква е гаранцията, че утре няма да се случи точно на мен. Защото всички знаем, че проверките на хигиената по правило у нас са след инцидентите.

В такива условия криворазбраният патриотизъм в консумация на местното, макар и да става въпрос за услуга, е излишен. Ако съм успяла да заделя някой лев за ваканция, със сигурност ще предпочета да прекарам почивката си сред чиста вода, тишина и добро отношение. А не във вода с екскременти (заради липсата на пречиствателни станции), бетонни кули, намръщен обслужващ персонал и сергии с гащи. Защото българският туризъм се вдига на крак не с патриотизъм, а с конкурентна услуга.

И не на последно място: пътищата. Да пътуваш в Гърция е много по-приятно и лесно, отколкото у нас. Дупките са малко, лентите са широки. С две думи: шансът да дадеш няколкостотин лева за окачване на колата след почивка в Гърция е значително по-малък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още по темата: празнициВеликден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Minalata godina hodih v Hania (Krit).V toaletnite na letishteto nyamashe toaletna hartia ,mrusotiq navsqkude.
114
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
У нас прасто незнам какво толкова мога да видя в Гърция
113
5
 
6
 
! Отговори
до 121 преди 9 години
Ние НЕнавиждаме тази " държава " !!! Ненавиждам всичко българско !!!
112
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На почивка в София как ви звучи?
111
1
 
13
 
! Отговори
до ФР преди 9 години
"Познават се по оплюващите Гърция смешни изрази от сорта "побелял от сол, 40 градуса жега, това не е почивка"."Така ли ахааххаискам това лято да публикуваш в МРепортер своя снимка малко след като си изсъхнал от водата, а едната си ръка дръж термометър.
110
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До нееееТи май даваш тавански стаи шано под наем, а ? Кажи ми къде в бг-то можеш да си поръчаш в таверна /кръчма/ калкан или калмали /приготвени перфектно/ + хляб и вода на цена 7-8 евро /15 лв./ Хайде стига *** реклама на Балкантурист !
109
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За лятото Гърция е просто без алтернатива, особенно северната част за нас е екстра, не е толкова жега, много чисто, ефтино и най-важното си се чусвтваш като у България :) сега за Великден е малко рано за там, та аз мисля да се разходя до Сърбия, Власинското езеро
108
5
 
0
 
! Отговори
117 преди 9 години
До ФРнема нужда да ми се доказваш...елементарен си ,БАТКО!
107
3
 
30
 
! Отговори
Да сме честни ! преди 9 години
Гърция е по-скъпа, но и доста по-добра за почивка. Няма чалга, бетонни комплекси, селяните са рядкост, водата е чиста, храната е добра, обслужването е много по-добро и т.н. Гърция е за предпочитане. При това твърдо.
106
5
 
9
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 9 години
На Великден ще харча там където е по- евтино и по- хубаво! Там където срещу парите си получавам нещо . Тези с поне малко акъл лесно ще се сетят къде е това място ! На останалите майната им !
105
19
 
9
 
! Отговори
бг преди 9 години
Разни селянчета, вкл. и софийски, неизлизали по-далеч от Турските смотани курорти твърдят, че в БГ морето било презастроено, бетонирано и прочие дивотии. Ами идете в Ница, Монако - там има много повече сгради на кв. км. отколкото на нашето море. Аман от балкански философи, свят невидели, ама всичко знаят! И най-вече плюят всичко българско.
104
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми в септемри нямам почивка, или май, децата са на даскало и други работи си имам.... И къде виждат евтиния в Елада ннезнам.
103
0
 
10
 
! Отговори
младен преди 9 години
До нееееЕфтиното пич идва от това че получаваш качествено, а тук е 10% по ефтино но пък 110% по не качествено - същото като кебашчетата по 39 стотинки от била. Га ша спрете да гледате само цените най накрая???
102
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
чист българин, сега под "наше' се разбира Европата ;)))))))
101
21
 
6
 
! Отговори
чист българин преди 9 години
От нашето по-хубаво никога не е имало,няма и никога няма да има ! Подкрепете Б Ъ Л Г А Р С К О Т О !!!!!!.....освен ако не сте изчадия безродни,дами и господа,съдебни заседатели !
100
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един път карах с колата по крайбержието на Аспровалта. Засяках на километража - бреговата ивица беше около 30 километра! Хубава и чиста. Хора имаше тук таме...
99
9
 
17
 
! Отговори
ФР преди 9 години
Налазиха черноморските *** с коментари в защита на септичната яма "българско черноморие". Познават се по оплюващите Гърция смешни изрази от сорта "побелял от сол, 40 градуса жега, това не е почивка". Направо сте абсурдни.
98
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единствената причина българи да ходят по български курорти е, че са соц. зомбита. Те си мислят, че зад граница са мръстните фашисти, които искат да ги съсипят. Със 100 думи речник на английски, пък и дори и без тях ще се опвавят в чужд курорт, но уви синдрома "Балкантурист"е неизлечим. Да се гърчиш под стой и по график, да си плащаш, че дишаш, да те лъжат в сметките, да се пържиш мазохистично на слънце и да се върнеш с тен на село, та да ти завидят всички.
97
17
 
14
 
! Отговори
нееее преди 9 години
Ресторантите в Гърция са ужасно скъпи. Хотелите са скъпи. Кафенетата са скъпи. Кое му е евтиното на почивката в Гърция? Разбира се, човек може да я посети за разнообразие, но точно в разгара на лятото в Гърция е ужасно - скъпотия, калпаво обслужване, тълпи всякакви екземпляри, невероятна жега...
96
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** в края на август или началото на септември в Гърция. Може и в края на септември - тогава цените наистина са доста приятни, а времето е идеално! наистина от началото на юли до средата на август е много топло.