1 млн. българи се питат: Къде морето ще ни излезе по-солено?

В Гърция по-скъпо, но в Турция по-изгодно
Обновена: 31 май 2018 18:35 | 31 май 2018 16:00, Петя Славова
135
1 млн. българи се питат: Къде морето ще ни излезе по-солено?
Снимка: архив, Булфото

Традиционно всяко лято хиляди българи стягат куфарите за Гърция или Турция. Очакванията са около 650 000 българи да окупират плажовете в южната ни съседка, а около 310 000 да почиват в турските курорти. Но къде почивката излиза по-евтино - у нас или в чужбина?

За юли, например, цените на стаите в пансион започват от 5 евро, а в хотели с пет звезди – от 69 евро в Турция.

Ако до преди години за лев получавахме една турска лира, сега вече можем да получим почти три. От началото на годината валутата в южната ни съседка загуби над 20% от стойността си спрямо долара и еврото. Напук на очакванията за по-евтини пътувания заради по-евтината лира, туроператорите не намаляват цените. Първо, защото не продават пакетите в лири, и второ, защото повечето резервации са направени много преди сериозния срив на валутата на съседите.

От кризата обаче печелят хотелиерите в турските курорти. Засега обаче плюсовете не се отразяват в цената на нощувките. За туристите с евро в джобовете храната в ресторантите, екскурзиите и посещението на различни забележителности са повече от изгодни, съобщава Нова тв.

Още по темата

По-евтиният пазар при съседите активизира алъш вериша в много от градовете край границата. Това даде тласък и на туризма. Всяка седмица хиляди туристи тръгват от международната автогара в София към турските курорти. Първите групи заминаха още в началото на май, а само след дни се очакват едновременно към турските курорти да тръгват десетки автобуси с българи. Очаква се много силен сезон.

Завръщането на туристите в турските курорти веднага тласна цените на почивките нагоре - минимум с 10-15 %. Най-предпочитани остават хотелите в Кушадасъ, Дидим, Бодрум, Мармарис и Анталия.

По-солено се очертава морето в Гърция. За да достигнем до плажовете на съседите, пътуването ще ни струва много повече, защото за да заредим, ще се наложи да бръкнем много по-дълбоко в джоба си. Сега цената на литър бензин минава 1,50 евро. Прогнозите на експертите са, че в пика на сезона по островите ще зареждаме и за 2.5 евро. Още преди скъпите горива да се отразят на туризма, почивките тръгнаха нагоре. Пакетите са основни за 7 нощувки със закуска и вечеря.

Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма смята, че основно българинът почива в България. Дори тези, които посещават близките страни правят по едно посещение и на родното Черноморие.

"Ако сравняваме тризвездни хотели, в България едно четиричленно семейство може да почива за 1600-1800 лв у нас. В Гърция същата почивка ще излезе около 3400 лв", смята той.

Но що се отнася до Турция, експертът сравни олинклузив пакети, които основно се предлагат там и според него те са на много изгодни цени. По думите му, ако трябва да ги сравним с българските хотели, в Турция е по-евтино.

Драганов обясни, че със завръщането на руските туристи в Турция, се очаква и там да се увеличат цените, но пък спада на лирата спрямо европейската валута и щатския долар също е от значение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
3
 
! Отговори
стефчо преди 5 години
Като нажулиш багажника на Опела ,тогава Гръцкото море излиза евтино.Ако ходиш вечер на кръчма да хапваш и пийваш тогава нещата придобиват друг обрат, и си трябват 100 евро само за вечеря.
101
1
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
На Мъртво море морето излиза най- солено...
100
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
всеки, който има елементарна обща култура, знае че гръзкото море е по-солено от нашето. Черно море е едно от най-слабо солените морета, учи се някъде в 4-ти клас.
99
1
 
3
 
! Отговори
До 109 преди 5 години
Почивате в Акапулко и Малдивите с крадени пари.
98
4
 
18
 
! Отговори
E4o преди 5 години
Абсолютно манипулативна статия. Цените, специално в Гърция, изобщо не са такива, каквито ги представят. Ходя всяка година на почивка там и е в пъти по-евтино от написаното в статията!
97
2
 
11
 
! Отговори
До 106 преди 5 години
Бедни ли?!*** почива по целия свят от Балеарските о-ви до Акапулко,а голтаци като тебе ги намират по бунищата на турските курорти с разширени сфинктери в края на сезона.
96
3
 
12
 
! Отговори
1971 преди 5 години
1 млн.българи останаха ли в "Европейска" българия?
95
17
 
8
 
! Отговори
До 104 преди 5 години
*** е тръгнал на море със скъсани сандали и домати в багажника.Ало,станахте за смях пред света.Хем бедни,хем с претенции.Я бегом в чужбина на работа.
94
6
 
11
 
! Отговори
дедо Грим преди 5 години
Да бе,на почивка в Турция,ама друг път!Достатъчно е нещо да не се харесаш на персонала в хотела,следва доносче и заминаваш за Диарбекир на доживотна екскурзия за обида на падишаха или че си казал две благи думи за Гюлен нищо,че може изобщо да не си чувал за него,
93
2
 
5
 
! Отговори
Istinata преди 5 години
Edna godina v gurcia edna v turcia edna v bulgaria i sichko e tochno.posle na maldivite(opa niama pari za tam)
92
1
 
14
 
! Отговори
Хайдут преди 5 години
До Хер ГастербайтерСелски тарикати като теб само в Слънчака.Негодния мат'рял се събира там.
91
1
 
7
 
! Отговори
ПД преди 5 години
До Хер ГастербайтерНе те знам колко си запознат, очеизвадно никак, но турските топ курорти са много далеч от Анадола. А откъм условия са къде-къде по изгодни и приятни от балканските, че и западно-европейски курорти.
90
7
 
8
 
! Отговори
Черно мУре преди 5 години
Никой не ще туристи от Бг-то!Гърците и турците са вдигнали ръце от вас.Стойте си вкъщи че след четири месеца иде зима.
89
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз БГ морето съм го забравил откакто имам дете. Който има нерви да ходи по болници, системи и простотии - Да ходи. Който не му се спи по цели нощи и му се слуша музика от заведението пред улуцата - да ходи. Който има здрав корем и не връща гадната храна - да ходи. Който харесва да гледа само бетон, да се бори за място на плажа, да се моли да не го ограбят, или да се дрънка с тикви ...
88
6
 
10
 
! Отговори
Хер Гастербайтер преди 5 години
Посока Пунта Кана, Доменикана!!! Ще пропусна слънчака, ще го преживея някак си. А в Анадола на море - не, благодаря!!!! Пари да ми дават - не!
87
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До гърчеещ се Бугар Чудесно! И си лежиш на мръсния гнусен плаж, нали?--------И пикаеш в морето, защото няма къде. Точно в Бургас капанчетата покрай морето са под всякаква критика, липса на обслужване и хигиена, липса на готвачи. Има едно две вървежни и там чакаш на опашка да влезеш, да се самообслужиш и да се освободи маса. В другите по-добре не опитвай храната. За да се нахраниш, трябва да си доста далече от морето. Хубавите кръчми не са по-евтини от гръцките,но порциите са много по-големи
86
2
 
8
 
! Отговори
със сигурност преди 5 години
На тези двете легнали на плажа навсякъде ще е евтино
85
3
 
21
 
! Отговори
От керамоти преди 5 години
До АнонименНе, блатото в което се заустват отпадните води на цяла европа е черно море. Провери какво се влива в дунав послед виж дунав къде отива. След това *** и виж колко от хотелите по брега имат канализация и може да наблюдаваш дали идват камиони да източват отпадните води. След това може спокойно да си отговориш на въпроса в какво се къпеш като идеш там на почивка и сам да решиш къде е по-добре.
84
0
 
17
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До БунгалоСега ще ти обясня защо. Разходи се по нашите плажове и ще видиш как измежду изкуствените отпадъци има и естествени такива украсени с 24 карата ланци по 1кило, гривни обези, омазани с грим и парадиращи с пари. Целта на почивката е не да си починеш, а да се покажеш, затова е срамно ако си вземе лютеница от вкъщи - ще вземе някой комплексар да те види и ще те заклейми, *** няма значение че не теб ти е кеф, според комплексара не може и тва е.
83
25
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При малагите съм била два пъти. Голяма грешка. Има чудесни възможности за почиване в България. За всеки вкус и джоб ще се намери по нещо.