1600 евро за умно безделие: Как проект чупи стигмата на думата "отказ"

Университет дава стипендия, за да правиш това, което желаеш наистина
3 апр 2021 20:07,
45
1600 евро за умно безделие: Как проект чупи стигмата на думата "отказ"
Снимка: БГНЕС

1 600 евро за правене на нищо звучи страхотно, нали? Можете да ги получите като стипендия от Висшето училище по изящни изкуства в Хамбург. Тя е определена като част от арт проект, който обаче, е по-малко свързан с понятието "dolce vita", тоест сладко безделие. Ето защо тримата победители в състезанието няма да легнат на дивана, без да правят нищо - те ще откажат да направят това, което ги дразни или дори им вреди – на тях, на другите или на околната среда, съобщава "Дойче Веле".

Какво се случва, когато се откажем от нещо и не правим нищо? Какви са последиците за обществото, здравето, климата? Думата "отказ" обикновено звучи отрицателно, но както отбелязва инициаторът на арт проекта, професор Фридрих фон Борис, не в този контекст.

"Всеки обича да лежи с протегнати крака, но забраните от рода на "прави това и не можеш повече така" се приемат с враждебност от всички", подчертава той. Фридрих фон Борис призовава да се откажем от постоянната надпревара за нещо по-голямо и по-добро. Принципът "по-високо, по-бързо, по-силно", според него, не е ефективен - трябва да се излезе от спиралата на стремеж към успех и да живеете с удоволствие.

Професор по теория на дизайна, архитект, куратор и писател, Фридрих фон Борис обещава солидна награда за умно безделие - 1600 евро за всеки от тримата победители в конкурса, които ще бъдат избрани от специално жури. Състезанието е обявено през август миналата година и сега са представени резултатите от него. Победителите са три жени: Хилистина Банзе от Хамбург, Миа Хофнер от Кьолн и Кимбърли Вехоф от Бад Фолингбостел, Долна Саксония.

Около 3000 души от 70 страни по света са номинирани за наградата "Schule der Folgenlosigkeit" . Журито избра 14 финалисти. Сред тях е и деветгодишен ученик, който от чувство за отговорност към околната среда не иска майка му да го води с кола на училище. Бразилска активистка, която събира пластмасови отпадъци в селото си. Лекар, който вече не иска да предписва на пациентите си лекарства за пристрастяване, тъй като знае как тези заболявания могат да бъдат лекувани по различен начин. Журналист, който отказа да разпространява негативни новини в продължение на четири седмици. Има и човек сред номинираните, който е дал обет за мълчание в продължение на десет дни, за да слуша по-внимателно другите.

На втория етап бяха идентифицирани трима лауреати. Всички те се оказаха жени. Как биха могли да изненадат комисията?

Дигитална диета

26-годишната Миа Хофнер, дизайнер от Кьолн, реши да спре цифровото потребление за две седмици. В същото време за нея бяха важни два аспекта. Първо, много електроенергия се изразходва за предаване, събиране и в крайна сметка за анализ на електронните данни на потребителите, чието генериране има вредно въздействие върху околната среда. И второ, Миа се притеснява от факта, че използвайки социални мрежи и мобилни комуникации, неволно споделя с другите лична информация за себе си и близките си.

Поради тези причини, Миа временно се отказа от своя смартфон, имейл и онлайн пазаруване - с други думи, всички дейности, които включват събирането на личните й данни от трета страна, било то доставчици, социални мрежи или фирми, които събират информация за създаване на виртуални портрети на потенциални клиенти. Освен това, според Миа, Интернет и мобилните телефони отнемат твърде много енергия от нея и създават напрежение в отношенията й с близките.

"Беше ми изключително трудно по време на пандемията, когато социалните контакти вече са сведени до минимум, да се откажа от външния свят", казва Миа Хофнер в интервю за "Дойче Веле". Тя признава, че само веднъж за периода си е позволила да позвъни на сестра си, която се намира в Чили от СИМ-карта, несвързана с интернет.

Миа Хофнер е убедена, че защитата на личните данни е въпрос на солидарност с други потребители на интернет и мобилни устройства. В интервюто тя признава, че се опитва да използва програмата за криптиране за имейли, за да общува с приятели, но вижда опасността в нещо друго. "Самата аз не се страхувам, че моите данни, например чрез социални мрежи, могат да попаднат в трети страни. Но сред моите приятели и роднини има и уязвими хора, за които разкриването на техните данни може някой ден да навреди, например, когато търсят работа , жилище и т.н. Разкривайки данните си, аз автоматично давам възможност да анализират информация за тях , при това без тяхното съгласие. Това много ме притеснява “, подчертава Миа Хофнер. Тя препоръчва на потребителите на интернет да бъдат внимателни при разпространението на лични данни в социалните мрежи, които могат да се използват за различни цели и без тяхно знание.

Мюсюлманската феминистка се отказва от хиджаб

Хилистина Банзе, социален педагог и консултант по интеграция от Хамбург, заяви, че няма да носи хиджаб в продължение на една седмица. За нея беше важно да покаже късата си коса и по този начин опровергае ролевите стереотипи. Журито беше впечатлено от смелостта на експеримента на 31-годишната участничка.

"Мога да си представя, че за много хора жените в хиджаб са като трън в окото. Готова съм да го сваля и да покажа на хората, че отдолу се крие къса коса. Сигурна съм, че и на мнозина това няма да им хареса. И на тези, които дискриминират хората по външния им вид. Не искам да бъда жена, която се оправдава за това, което носи. Искам да започна дискусия, че жените от мюсюлманската вяра не трябва да се свързват само с дрехите им ", обяснява същността на конкурсния проект Хилистин Банзе.

Укрепване на социалните и емоционалните връзки

22-годишната Кимбърли Вехоф от Бад Фалингбостел е специалист по хранителни технологии. Тя е много недоволна от факта, че бързото развитие на икономиката оказва натиск върху хората да увеличат производителността си. Журито намери за убедително да твърди, че ситуацията вреди на социалните й контакти, особено имайки предвид, че Кимбърли Вехоф работи на смени сутрин, следобед или вечер, а работната й седмица често е шест дни. Момичето си взе почивка за своя сметка и използва стипендията, за да укрепи отново емоционалните си връзки с любими хора.

"Докато семейството и приятелите ми почиват през почивните дни, аз работя. И когато работят, аз си почивам. Освен това работата на смени причинява нарушения на съня и ме прави раздразнителна. Ако живеете така дълго време, можете да навредите на физическото и психическото си здраве. Ето защо мисля, че заслужавам тази стипендия"- каза Кимбърли.

Уроци за друг живот

Проектите на участниците в състезанието са изложени до 18 юли в Хамбургския художествен музей (MK&G) на изложбата, чието име може да бъде преведено като "Училище за непоследователност“ или Уроци за различен живот".

Целта му е да постави под съмнение съществуващите стереотипи и мисловни механизми, насочени към постоянното нарастване на труда и ефективността на доходите, да накара всеки да се замисли за връзката между собствения си живот и изменението на климата, както и социалните и политическите структури, които доминират в нашето общество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
0
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
"...Освен това работата на смени причинява нарушения на съня и ме прави раздразнителна. Ако живеете така дълго време, можете да навредите на физическото и психическото си здраве. Ето защо мисля, че заслужавам тази стипендия""Ех, ако знаех ... че то животът в България по водачеството на наш'те политиици от герП и бесепету вреди много повече от работата на смени и щях да спечеля от воле този конкурс !!!
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да си доста ..., за да преведеш "dolce vita" като "сладко безделие". СЛАДЪК ЖИВОТ е това!
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
..умно безделие..Умните от България вече са там където се раздава наградата! Тъй, че не се точете скъпи съграждани! Измежду останалите няма квалификанти!
28
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конкурса е от типа кой е по-голям либераст деградант.
27
6
 
12
 
! Отговори
пецата преди 3 години
Всеки път когато демократите в сащ са на власт започват всякакви извращения в пределите на тяхната юрисдикция
26
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо пунктуация да ползвате евентуално? Защото това: "само веднъж за периода си е позволила да позвъни на сестра си, която се намира в Чили от СИМ-карта" би звучало смислено, ако някой не беше бягал от часовете по български език.
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И у нас има доста народ, който събира разни *** от кофите и после го продава "втора ръка" в градинката до ЦУМ и джамията.
24
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Победителите са три жениМи кой да победи в конкурс за безделие? Дано не направят конкурс за губене на време или празни думи, че и там ще спечелят, хахаха.
23
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е все пак не са за нищо
22
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 15данните ти са неверни. По-лошо: лъжеш и манипулираш нарочно, червен търтей.
21
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като русофилния тролаж, по цял ден нищо а на края на месеца рубли. Ми то идеално бе.
20
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В училищата дават повече за правене на нищо вече една година пандемия.Нулевата година ще ни помогне да направим учениците пезпърдонни утр епки.Но в държавата на Мутрите няма какво друго да се случи, освен калинки на власт.
19
3
 
16
 
! Отговори
До 16: преди 3 години
Да не искаш да кажеш, че ти липсват троловете, които от 2010 отровиха всички форуми в България?Мога да ти кажа как заради тях затвориха най-популярния форум в един вестник, който в периода 2005-2010 беше наистина място за дискусия на хора с различни мнения, но когато дойдоха платените всичко спря.
18
3
 
14
 
! Отговори
до 15 преди 3 години
Китай е по над 1 Трилион на Плюс в търговията си с Европа, така че тези дето се сбръчкват са Източно-Европейските работници поробени от ЕС! И не само се сбръчкват, ами са подложени на Геноцид, най-висока смъртност и най-ниска раждаемост, защото пари за деца нямат. В Китай и Индия не са по над 1 Милиард, щото нямат пари да гледат деца!
17
2
 
2
 
! Отговори
Бам Бам Ръбъл преди 3 години
Ихууууууу - Симоооооооо мое си третата най-голяма змиъ на тая планета, ама аз имам един приятел таралеж ... Каза, че колкото и да бегаш ще закусва с тебе и ще бъде дълга закуска като знаем колко пари си свил! Некой хора им не дреме за парите, след каквото си свършил просто искат да погребат цялата ти династия до девето коляно ...
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здравейте!Нещо много е скучно тук, след акто дойде денят за "размисъл".Троловете си взеха парите, щураците по това време вече са се подквасили и не "стаат" за разговор и сегИ само няколко души сме тук. Не, че няма как да сме на други (колкото ще човек) места. Честито. Може би ще се разминем от простотиите на троловете днес.
15
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде, истината е, че заради тази стипендия за "мързелуване" в Германия,сега се сбръчкват от работа поне 5-6 бачкаджия в Индия, Китай и околностите.Погледнете си ризките, фланелките, дънките и отворете един лап-топ да видитекакво пише за място на производство.
14
4
 
11
 
! Отговори
РЕПТИЛ преди 3 години
Това е съвременната тенденция, който естествено ще се смени скоро от "Големия Рестарт", който готвят най-богатите за съществено редуциране на населението на планетата.Положението е такова - много хора, между които както обикновени, така и високо образовани писаха, че Борат-2 и ролята на г-ца Боратова е една поръчкова пpocтoтия дори да спечели всички Оскари.С което ни отговарят, че ние сме *** шлосери и бачкатори и за това нямаме право на мнение - и то за САЩ, където 90% "четат" комикси.
13
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истинският капитализъм и либертарианска икономика са в Индия, Африка и Латинска Америка.Капитализмът е бедност, глад и мизерия навсякъде по света.Субсидийно-санкционната икономика на Западна Европа и САЩ правят живота на тяхната работническа класа малко по-добър, чрез субсидиране на храната на работническата класа и експлоатиране на чужди работнически класи от Третия свят.
12
2
 
4
 
! Отговори
Човек се става преди 3 години
с Бой и Труд!