Може ли американската храна да спаси милиони хора?

Ефективността на програмата "Храна за мир" е подлагана на все по-сериозни критики
10 авг 2013 13:10,
66
Може ли американската храна да спаси милиони хора?
Снимка: Reuters

Храна, доставяна от САЩ, е спасила живота на милиони хора от началото на програмата “Храна за мир” през 1954-та година. Но стриктните правила, според които всички храни трябва да се отгледани в САЩ и да се транспортират само с американски кораби, изглежда ограничават значително гъвкавостта, а оттам и ефективността на програмата, пише БиБиСи.

Директорът на организацията “USAID“ (Американската агенция за международно развитие) Раджив Шах е убеден, че промени в установените разпоредби могат да спасяват от гладна смърт още 4 милиона души всяка година.

Предложение за промяна беше заложено в бюджета за 2013-та година на администрацията на Барак Обама – да се разреши до 45% от храните да не се произведени в САЩ и/или на нуждаещите да се дава директна парична помощ. Тази идея обаче срещна яростен отпор в Конгреса. Освен това дори се очаква конгресмените да гласуват орязване на средствата за програмата, предвид тежката икономическа обстановка.

Така Съединените щати са на път да останат единственият голям донор, който доставя помощ за гладуващите по този начин, посочва БиБиСи. Останалите страни предпочитат да раздават пари в брой или ваучери.

Някои като фондацията “Care” вече залагат и на иновативни схеми, използвайки най-модерните технологии за справяне с нуждите на гладуващите хора по света.

От “Care” разполагат с база данни на нуждаещите се от помощ в изолирани райони като полупустинните региони в Северна Кения. Там хората получават карти, заредени с пари, които могат са използват при остра нужда.

Според местните по този начин те могат да се сдобият с различни стоки, от които имат нужда без да се налага да напускат мястото, където живеят.

“С хранителната помощ получавам само царевица, а с картата, разполагам с достатъчно средства, за да си купя сол, олио и други крайно необходими продукти”, разказва кениец.

От ООН пък прилагат друга схема в Кения. Световната организация изпълнява програма за обучение на местните фермери, окуражавайки ги да работят в кооперативи за по-голяма печалба с минимален риск.

Освен това ООН се наема да изкупува част от продукцията и да я раздава на най-бедните и нуждаещите се. Така от програмата има двойна полза.

За най-големият донор Съединените щати обаче подобни експериментални схеми са невъзможни, тъй като съществуващия закон не позволя това. Според експерта Крис Барнет от университета “Корнел” настоящата програма губи рентабилност, но към момента могъща коалиция от земеделски корпорации има огромни ползи от програмата и не е готова да се откаже от тях по никакъв начин.

Директорът на “USAID” от времето на Джордж У. Буш – Андрю Натсиос споделя пред БиБиСи, че ако след свалянето от власт на талибаните през 2001-ва година е било започнало изкупуване на афганистанска пшеница и впоследствие раздаването й на бедните, то кризата с резкия спад на цената на зърнената култура би могла да бъде предотвратена.

„А това можеше да доведе до спиране на масовото отглеждане на опиум като основно препитание на афганистанския земеделец“, твърди той.

Местните фермери не съумяват да се противопоставят на вносната пшеница след най-добрата реколта от десетилетия насам. Така цената пада с цели 80%. Някои са принудени да продадат земите си, други се насочват към засаждането на макови полета – впоследствие ООН алармира за рекорден износ на опиум от Афганистан.

Разбира се, настоящият вариант на програмата “Храна за мир” има много поддръжници. Те са убедени, че нещо, което работи доказано добре не трябва да се променя.

Дейл Мур от Федерацията на америнските фермери казва пред БиБиСи: “Защо да не оставим програмата в настоящия й вид? Тя работи и помага на милиони гладуващи хора. Някои искат да поемат контрол върху огромни парични потоци, вместо да работят в сътрудничество с американските фермери за подпомагане на хората по света, които са застрашени от гладна смърт”.

От  “USAID” вече изразходваха лимитирания си годишен бюджет за спешна хуманитарна помощ, най-вече заради острата нужда от храни заради хуманитарната криза в Сирия.

Това значи, че, ако до края на тази година някъде по света избухне хуманитарна криза, най-големият донор на планетата няма да може да помогне с нищо друго освен пшеница, царевица и други храни... А доставката им ще отнеме около 5 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Не само храна, и пички им закарайте че тия чернокожите имат голяма нужда да се превърнат в хора.
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На нас Българите все някои ни е виновен .......
55
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако милионите хора са от Африка, благодаря!!! Аман от тези, нагли, нахални, агресивни и какво ли не още. Наистина ли трябва да им се помага. ?
54
1
 
3
 
! Отговори
Гладен Пеню преди 10 години
А на мен ми се прияде луканка
53
1
 
7
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Ще ме подсетите ли защо изобщо се наложи САЩ да ни подаряват царевица през 1991 г, след 45 години развито социалистическо земеделие и по време на комунистическото правителство на полуруснака Андрей Карлович Луканов?
52
2
 
1
 
! Отговори
slav преди 10 години
До Анонимен Те не само са фолософи дарвени тук ама са и нагли хора най вероятно те 1 лев не са дали през живота си кирлювци
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Aug.10,Baghdad,70 killed,200 wounded.Month of July-1 057 Iraqi killed,2 326 wounded (UN data),mostly Shia.
50
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КЪДЕТО МИНАТ ТЪПИТЕ ХАМЕРИКАЦИ ТРЕВА НЕ НИКНЕ. ДОКАРАХА НИ КОЛОРАДСКИ БРЪМБАРИ,ЗЕЛЕВА ПЕПЕРУДА,МИРИЗЛИВКИ ДЕТО ДОПРЕДИ 10 ГОДИНИ ГИ НЯМАШЕ,МАЙСКИ БРЪМБАРИ КОИТО ИЗЯЖДАТ ВСИЧКО ЩО РАСТЕ.СКОРО ОЧАКВАМ СКАКАЛЦИ КОЛКОТО КРАВИ! УЖАС!!!!ЗАЩО КАТО КАЗВАТ ВРЕМЕТО ГО СВЕЖДАТ САМО ДО ПЛАЖА? НИКОЙ НЕ ГОВОРИ ЗА НОВОВНЕСЕНИТЕ ЧРЕЗ АМЕРИКАНСКИ СЕМЕНА ИЛИ ХРАНИ НЕПОЗНАТИ ДОСЕГА БОЛЕСТИ И ВРЕДИТЕЛИ ПО РАСТЕНИЯТА?КАТО ЧУЯ ЗА АМЕРИКА И МИ СЕ ПОВРЪЩА!!!!
49
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Моля, моля! Кой, ако не световният лидер УСА трябва да се грижи за борбата с пренаселеността на мъничката ни Земя? Разбира се, че ще съсипва икономики и в следствие ще изхранва гладните с ГМО, а за тези, които издържат и това има СПИН и яки Грипове! За последните оцелели има бонус на Кубинската ривиера в Гуантанамо!НАПРЕД УСА! Да живей демокрацията и въпреки хората!
48
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
философите ви дървени дето сте се събрали тука
47
0
 
12
 
! Отговори
Боботко преди 10 години
До ДордатаПриятелю, не съм никакъв ...фил. Обаче един сърбин по време на бомбандировките над Белград носеше саморъчно написан плакат със следния текст: "Колумбе иебем ти откритие". Сега можеш да ни честитиш очакваното премахване на предните автомобилни номера на превозните ни средства. Ако мине през парламента на 2 четения почваш да плащаш от джоба си монтиране на допълнителни камери за скорост инак идващите нема как да бъдат хванати. А честито ..филство.
46
1
 
22
 
! Отговори
Bobotko преди 10 години
Нема безплатен обяд и това го знаят дори децата. С американска храна да се хранят Ротшилд, Тейлър, Джонсън и другите. Най-вече да си я ядът собствениците на Монсанто, Мак Доналд и куп други. Това е храна която те убива за около 5-6 години. Особено ако всичко е ГМО може и за 3. Ние сме за бой защо позволихме да станем като тях. Господ да ни е на помощ и пак не е сигурно че ще ни се размине.
45
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Страшен превод,няма що....тромав, пълен с грешки, текстът се чете като на чужд език, пук за фондацията "Саге" да не говорим.....:)лелееее, колко прости хора получават трибуна да се изявяват публично в нещастната ни държава....
44
6
 
19
 
! Отговори
Не е за първи път преди 10 години
И след националните катастрофи е идвал американски кораб с горчиво/ отровено/ брашно. Те така са избили и индианците с одеяла заразени с шарка. Убити са 10 милиона човека.
43
25
 
12
 
! Отговори
Дордата преди 10 години
Жалките русофилски , Готови са да кажат на черното бяло под всяка статия свързана със САЩ
42
10
 
24
 
! Отговори
Сър Пичук преди 10 години
САЩ трябва да инициализира програма кастрация за мир, а не храна за мир, понеже тя е прекалено неефективна. Всеки който е готов е да се откаже от наследници може да бъде хранен безплатно до живот и така хем ще се реши проблема с глада, хем ще се реши проблема с пренаселването. Без това важно условие ако днес се храни една *** утре ще трябва да се хранят още 1000 нови, което пак ни връща на същия проблем.
41
1
 
14
 
! Отговори
Златен лъв преди 10 години
До 37Защо гладуват и как са съществували преди да се създадат САЩ?Преди войните с Русия/СССР и САЩ - НАТО са си били най-нормална държава с относително добро развитие.
40
13
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сащ и спасение са несъвмести.това гнусно племе е създадено за да тормози хората по земята
39
3
 
8
 
! Отговори
первезия преди 10 години
тези цветнокожите щели да цоцат от цц на леля опра милиардерката , педофилията и первезия нали така соломон , като пръднат в москва в софия се *** солидарност .
38
6
 
13
 
! Отговори
Самарянин до 41 преди 10 години
Един стойностен коментар!!!! Надали и 2% от четящите статията знаят за какво става въпрос!!!