САЩ пускат нова 100-доларова банкнота

Има по-добра защита срещу фалшификации
8 окт 2013 09:58, Елка Василева
17
САЩ пускат нова 100-доларова банкнота
Снимка: архив, Reuters

САЩ пускат днес в обращение нова 100-доларова банкнота. Новият дизайн отново включва лицето на Бенджамин Франклин, но гарантира по-голяма защита от фалшификации. Като допълнителната защита в хартията е внедрена специална 3D синя лента.

При завъртане на банкнотата пък може да се види как изобразените на нея камбанки се променят в цифрата 100, предаде Bulgaria On Air.
 
100-доларовата банкнота е най-често фалшифицираната извън САЩ заради широката й употреба. Тя е чуждестранна валута номер едно в много държави. Около 2/3 от банкнотите на Федералния резерв са в обращение извън САЩ.

През последните години фалшификатите станаха изключително качествени и трудно разпознаваеми дори за най-добрите експерти. Северна Корея се счита за лидер в това отношение. Така тази тенденция принуди САЩ да прибегнат до новото оформление на банкнотите.

По него се работи от 2003 г. и по първоначални планове трябваше да влезе в обращение през 2011 г. Старите банкноти ще бъдат унищожени и заменени, когато преминат през системата на Федералния резерв. Производството на новите е малко по-скъпо, но инвестицията е оправдана.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Dimitar преди 10 години
До kaltinprincipno si prav, obache te tochno zaradi tova si napraviha nai-moshtnata "voenna mashina" v sveta za sluchai che nqkoi reshi, che tqhnata valuta ne struva(kakto stana sus Sadam Husein - koito iskashe da prodava petrola na Iraq vuv euro)
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До darcas, дай ми един чувал такива фалшиви банкноти и ще съм много хепи :)
5
4
 
12
 
! Отговори
USA Goverment преди 10 години
Държавният Департамент на САЩ уведомява всички заинтересовани страни, че поради недостиг на капацитет на полиграфски мощноти за производството на парични купюри, новите банкноти с номинал от 100(сто) американски долара ще бъдат рисувани на ръка...
4
4
 
19
 
! Отговори
Лев преди 10 години
Всички налични долаи са фалшиви, защото имат нулево златно и нулево вякакво друго покритие!
3
4
 
21
 
! Отговори
Рави преди 10 години
За кога ги пускат тия 100$? По добре да се ориентират към номинали от 100 000, 1 000 000;-))
2
3
 
22
 
! Отговори
банкеръ преди 10 години
Това,че нямат обепечение не значи,че са фалшиви,а че не струват нищо.Какво ли остава да видим след,като голяма част от инвеститорите си влагат парите в злато и диаманти.Федералния резерв ще печата пари докато има нужда от тях,какво ще може да се купи с тях е друга тема.
1
4
 
33
 
! Отговори
darcas преди 10 години
Банкнотите, които печатат САЩ са фалшиви - не се печатат нито на база златен резерв, нито на база брутен вътрешен продукт. Печатат се, защото света ги ползва, наркобизнеса и оръжейния бизнес ги ползват.