Терористи срещу терора! ЦРУ вербувало в Гуантанамо

Програмата на службата стартирала след атентатите от 11 септември
26 ное 2013 14:27,
3
Терористи срещу терора! ЦРУ вербувало в Гуантанамо
Снимка: Reuters

В първите години след атентатите от 11 септември 2001 г. Централното разузнавателно управление (ЦРУ) вербувало затворници от Гуантанамо като двойни агенти, които после пращало у дома да съдействат на САЩ при ликвидирането на терористи, твърдят бивши и настоящи висши американски представители, цитирани от Асошиейтед прес.

ЦРУ обещавало на вербуваните свобода, безопасност за семействата им и милиони долари от тайни сметки на управлението.

Начинанието обаче било рисковано, тъй като някои затворници можело внезапно да се отметнат от сделката и да започнат да убиват американци. За ЦРУ обаче това бил приемлив риск.

Докато правителството използвало терористичната заплаха, за да оправдае вкарването на хора в затвора за неопределено време, в същото време освобождавало опасни лица от затвора, за да работят за ЦРУ, отбелязва Асошиейтед прес.

Програмата продължила до 2006 г. Някои от вербуваните затворници действително помогнали на ЦРУ да открият и ликвидират много висши представители на Ал Каида, други обаче престанали да предават обещаната информация и ЦРУ изгубило връзка с тях.

Според източниците на АП десетки затворници били проучени, но само неколцина души от различни страни станали шпиони, подписвайки договор да работят за ЦРУ. Говорителят на службата Дийн Бойд отказа коментар на твърденията.

Специалният затвор в американската база Гуантанамо в Куба е създаден след атентатите в САЩ от 11 септември 2001 г. Понастоящем в затвора има около 160 души.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
сектор Кабул преди 10 години
Нека веднъж завинаги да се каже открито и без страх- САЩ създават, спонсорират и легитимират световния тероризъм. Мозъчният център на Ал-Каеда, терористите от движението "Ислямски халифат на Ирак и Леванта", следва да се локализира в ЦРУ и в Белия Дом, които на практика са световни терористични структури. Не е преувеличено да се каже, че единствените терористични държави в света са САЩ и Израел.
1
1
 
0
 
! Отговори
bg преди 10 години
Az kolko puti vi kazvah 4e sataninskite USA trenirat teroristi v Guantanamo,a ne gi izmu4vat.Guantanamo ne e konclager,a e trenirovu4en lager za muslemi-djihadisti-uahabisti,i nacistkoto CIA plashta vnushitelni sumi na blizkite na jihadistite-teroristi,koito se obu4avat v Guantanamo I sled tova se izprashtat za Iran,Bulgaria,Siria,Rusia,Kosovo,Bosna,Zapaden Kitai,Livan,Libia,India.