САЩ: Маргинализацията на ромите най-належащ проблем в България

В доклада за човешките права се посочва, че безнаказаността е проблем
Обновена: 28 фев 2014 11:39 | 28 фев 2014 10:10, Елка Василева
63
САЩ: Маргинализацията на ромите най-належащ проблем в България
Снимка: архив, Булфото

Маргинализацията на ромското малцинство остава най-належащият проблем на правата на човека в България според годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за човешките права по света за 2013 г.

Според резюмето на доклада, публикуван на сайта на Държавния департамент, продължаващото влошаване на медийната среда и нарастването на автоцензурата на медиите поради корпоративен и политически натиск също са проблемни.

Корупцията продължава да бъде спънка за дееспособността на правителството и подкопава доверието на обществото и на бизнеса към съдебната система и другите правителствени институции.

В резюмето се припомня, че наблюдателите са оценили парламентарните избори през май като отговарящи на основните свободи на изразяване, сдружаване и събиране, но са отбелязали и масови твърдения за купуване на гласове и липса на прозрачност.

Властите поддържат ефективен контрол над силите за сигурност, продължава текстът. Силите за сигурност са извършили нарушения на правата на човека, включително прекомерна употреба на сила, произволни арести, тормоз и сплашване. Имало е твърдения за незаконно подслушване.

Според резюмето други проблеми в сферата на човешките права са пренаселеността и суровите условия в затворите и центровете за задържане. Има и продължителни забавяния в работата на съдебната система, съобщения за злоупотреби с подслушване, религиозна дискриминация и тормоз, лоши условия в центрове за бежанци, насилие и дискриминация срещу жени, насилие над деца, засилващ се антисемитизъм онлайн, трафик на хора, дискриминация срещу хора с увреждания, дискриминация срещу жени от ромското и турското етническо малцинство и дискриминация срещу лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални хора и хора с ХИВ/СПИН.

Правителството е предприело мерки за съдебно преследване и наказание на служители в службите за сигурност и другаде в правителството, които са извършили нарушения, но действията му са били недостатъчни и безнаказаността е проблем, пише БТА.

Подробности вижте във видеото на Bulgaria On Air!


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Болгар преди 10 години
Сащ е една помийна яма на безнравственост, център на тайни общества - дяволопоклоници, всякакви извращения промотирани като нещо добро -.сти, травестити, лесбийки, политика на ГЕНОЦИД спрямо белия човек европеец. Там е центъра на ционизма, сатанинския глобализъм и новия световен ред - глобалната тиранична система на АНТИХРИСТА. Щом тия *** американците казват че най-големия проблем било маргинализацията на *** - значи трябва да се отървем от *** веднъж за винаги.
43
0
 
1
 
! Отговори
прозт българин преди 10 години
Тези констатации е цинично да ги казват световните крадци и рушители на държави! вече никой не се заблуждава кой е виновен за състоянието и бедността на редица държави в това число и България.За това желая смърт и разруха на САЩ и нейните политици!
42
0
 
2
 
! Отговори
Доколенков преди 10 години
Като сте толкова умни, да вземем да ви пратим 200-300 000 *** и си ги маргинализирайте, колкото си искате! Има една българска поговорка: "акъл не искам,пари ми дай"! Само,че , напоследък янките и пари нямят и акъл нямат!
41
1
 
4
 
! Отговори
niki преди 10 години
Абе Вие Забравихте ли ПРестъпниците в парламента и че точно те са виновните за необразоваността на *** И ТУРЦИТЕ. АМАН от ДОклади, за 5 пари работа не са свършили тия Американци и ЕС, само докладчета и лихвички пращат.
40
2
 
5
 
! Отговори
бг преди 10 години
Американците имат толкова проблеми да решават,тръгнали да оправят България.Като човек живял там ,мога само да ви кажа ,драги сънародници,по-малко американски филми гледайте.Америка е един голям балон.Европа е десетилетия напред от USA.
39
1
 
4
 
! Отговори
Консул преди 10 години
Разбира се, маргинализацията на българите си е напълно в реда на нещата. Даже се приветства и подкпрепя.
38
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"САЩ: Маргинализацията на ромите най-належащ проблем в България"Добре е че сте вие Хамерикото да ни кажете къде ни била грешката във вътрешната ни политика. Следващия път като се намесите "компетентно" в замяна може да поискате нашето мнение за вашата хм "държава". Или по-точно съюз на провинции, чиято история е около 6 пъти по-кратка от Българската.
37
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
само да добавя, че и "Американката Марица" е проблем за България, но те явно нямат чак такъв дълбок поглед за обществото :)
36
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кажи му "американски политик" и не го обиждай повече... защото по-голяма обида няма...
35
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма никакъв проблем с това, че хората които работят мизерстват, няма никакъв проблем, че пенсионери, които цял живот са се трудили им се налага да преживяват с пари, с които един американец ще гушне букета на първата седмица, няма проблем, че държавата ни се оправлява от едни и същи продажни *** които я съсипват до нови низини след всеки нов кабинет, проблема е че крадливите мързеливи *** били маргинализирани...
34
1
 
15
 
! Отговори
BG преди 10 години
Напълно съм съгласен с 36, 38 и 39. И да добавя както се казваше преди - не желая да ми дава акъл "нация" чиято държава е по-млада от моята ограда на двора на село !!!България има история от 2137 г.пр.н.е !!! (за справка на ТЪПИТЕ КОМУНИСТИ, които ни спестиха само около 2000 г.история) от тогава до сега винаги е имало БЪЛГАРИЯ и винаги е имало БЪЛГАРИ ! Сега някаква си нация която е като новородено сравнена с нашата ще ми се прави на "демократична" !
33
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хахаха, е.ати ***, държавата ни я изпокрадоха, унищожиха ни индустрията и земеделието, докараха нормалните хора до това да ровят по кофите и имат наглостта?Да ги взимат всичките *** в САЩ и да си ги гледат...САЩ - страната на лицемерието... *** *** долни ....
32
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проблемът е точно в безнаказаността, само че безнаказаността на ромите.
31
0
 
37
 
! Отговори
БПФ преди 10 години
Прави са "братята" Хамериканци - защото *** със своите безчинства нарушават човешките права на хората в България !!!!Когато мръсният *** ми ограбва къщата 20 пъти, когато той ползва ток, а аз му го плащам, когато аз цял живот събирам пари за жилище, а *** *** си струпва мръсната колиба под прозореца ми, за да ме одимява, тероризира с чалга и да тормози детето ми - АЗ СЪМ ДИСКРИМИНИРАН, АЗ - А НЕ МРЪСНИЯ *** АНТИЧОВЕК !!!
30
0
 
23
 
! Отговори
Dinosaurus преди 10 години
Държавата, която неколкократно предизвиква икономически кризи и завлича целия свят; държавата, която подклажда икономически войни за да си налага интересите; държавата с "негърски градове" (Ню Орлеанз), оставени на произвола на съдбата; държавата, затрила индианците...и издигнала *** за президент, докато все още черните не ги смята за равни на белите...защото са внесени като роби...тези ли ще дават мнение?
29
0
 
6
 
! Отговори
Гост преди 10 години
За България ли ставаше дума???(изключвам корупцията и купуване на галасове).
28
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Американците да се заемат с маргинализацията на латиносите, индиянците и ***.В САЩ правата на човека за огромна част от населението не съществуват.В своето око греда не виждат, тръгнали да търсят прашинки в нашето.Пишат си пасквилите и ги разпространяват като светото писание, с типичното американско нахалство, арогантност и двуличие!
27
0
 
24
 
! Отговори
Лоша работа преди 10 години
Ами всички тези проблеми си ги имат и в САЩ, не е ли така? Достатъчно е да заменят "***" с "***" /пардон - афроамериканци/ и латиноси. А пък за разлика от тях тук подслушват само българи, а не целия свят. И там има противници на хомосексуализма, абортите, исляма... Аман от ментори дето не виждат гредата в своето око, а само сламката в чуждото.
26
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Грижа по американски.Идва ми да им тегля един български сиктер.Ай,сиктир! И на американците и на ***!
25
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЩО НЕ СИ ГИ ВЗЕМАТ У АМЕРИКА..А САМО НИ ДРЪНКАТ...МОГАТ ДА ГИ ХРАНЯТ-ИМА РЕЗЕРВАТИ ЗА ИНДИАНЦИ И ДА ГИ ПРАТЯТ ТАМ