Тайните финансови оръжия на Америка

Финансовото министерство на САЩ е единственото в света с шпионски отдел
Обновена: 2 юни 2014 15:06 | 2 юни 2014 15:06, Бойчо Попов
165
Тайните финансови оръжия на Америка
Американският финансов министър Джак Лю. източник: Reuters

Американското правителство работи върху цял арсенал от целенасочени финансови санкции срещу политическите си опоненти. Сега то трябва да увери и европейците, че тези икономически оръжия могат да бъдат използвани в конфликта срещу Русия, без да причиняват големи щети на западните държави, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Когато президентът на САЩ Барак Обама се срещне тази седмица с европейските лидери, той иска да ги запознае с дейността на тайно поделение в американското Министерство на финансите - група от архитекти за санкции и детективи под егидата на Отдела за борба с тероризма и финансовото разузнаване. Не позволявайте на името да ви заблуди - този малко известен министерски отдел, създаден от Конгреса в резултат на атаките от 11 септември, не се занимава само с преследване на терористи и незаконни парични потоци към офшорни зони. Той използва по-модерни финансови оръжия, за да нанася удари по внимателно подбрани мишени, свързани с вражески правителства, пише в свой анализ и Newsweek.

Специализираният екип е създаден първоначално след терористичния удар срещу Световния търговски център през 2001 г. с целта да се определят и пресушат източниците на финансиране на терористите. Същевременно обаче органът вече играе централна роля в американската външна политика. Със сложни финансови мерки той упражнява натиск върху вземащите решения лица в кризисните точки, тъй като в момента американската общественост няма интерес от военни интервенции.

Именно този отдел за борба с тероризма и финансовото разузнаване отговаря за изготвянето на черен списък с цел парализиране финансовите сделки на най-близкото обкръжение на Путин след навлизането на руските войски в Крим.

Дейвид Коен, ръководител на тази институция, за втори път в рамките на два месеца ще дойде в Европа, за да се опита да насърчи вземането на решения за финансови санкции – макар че и в САЩ някои фирми и депутати поставят под въпрос ефективността на новите мерки срещу Русия.

„През последните десет години ние създадохме нов метод, за да наложим властта на САЩ", казва Коен пред WSJ. „Ние правим това по уникален начин".

Към неговата институция спада разузнавателна служба, която изследва банкови доклади и събраната шпионска информация за различни финансови данни, които биха могли да застрашат националната сигурност на Съединените щати. Това прави американското Министерство на финансите на САЩ „единственото финансово министерство на света със свой собствен шпионски отдел", казва Коен.

Освен това има и една група от служители, които налагат санкции срещу хиляди чуждестранни граждани, фирми и организации. Друг екип се бори срещу прането на пари и други съмнителни сделки. Очаква се през тази година този екип да възстанови рекордна сума от прането на пари - вероятно дори по-висока от предишния рекорд от 515 милиона щатски долара, които е получила през 2012 г. от споразумения с банки и други фирми. Органът предупреждава освен това за анонимни незаконни сделки с биткойни и други цифрови валути. 

Повече за арсенала от санкции прочетете в продължението на статията в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименабе *** ходи се скрии, мишок
84
0
 
4
 
! Отговори
емо преди 9 години
светът трябва да вземе мерки срещу този злокачествен тумор наречен сащ.това е сатанинска държава *** която лежи на гърба на света,държава вампир а вампирите се унищожават
83
0
 
0
 
! Отговори
promqna преди 9 години
е двуличници сте днес бг,само като гледам кой коментари оставате и кой махате,ми става ясно към кой хамерикански насоки вървите,иначе всяка гледна точка се гледа ама не.........май сте повече като тия дето "бяха" комунисти та после демократи!!!!!!!!сега пак може да ме изтриете тупани
82
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 150 Това не е бизнес по български и не е като при вас на село (да му дадеш мляко, а да искаш днес сол, утре захар). Има договор има цена и т.н. Какво означава да поискат рубли или юаниАбе вас учат ли ви да мсилите днешно време в училище?
81
1
 
14
 
! Отговори
Вагнер преди 9 години
Цялата администрация около Обама е само от евреи...а той е техен прислуга!Президентът им винаги е бил такъв с изключение на великият Кенеди,които го убиха същите,тези изперкали ***!Слава на Путин!Слава на Асад!
80
0
 
9
 
! Отговори
Танас преди 9 години
Много тъжно че чичко Шикългрубер не е имал време да се справи с ***! Които носят само злини!
79
12
 
2
 
! Отговори
до 146 преди 9 години
***,като не вярват на долара,що не поискаха от Украйна да плати в юани или рубли???А,*** червен?
78
2
 
16
 
! Отговори
!!!!!!!!! преди 9 години
До Анонимен147 Пич, ти сигурно си се объркал.Такива хора които разбират че САЩ са мошеници и се възмущават от това трябва да се толерират .А САЩ ,просто трябва бъдат заличени
77
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A tezi koito pluqt po USA koga shte budat globeni ?
76
2
 
13
 
! Отговори
Бамбо преди 9 години
до 142Жив и здрав да си приятел!!!ТАКА Е!АМИН!В момента това което се случва е точно,че Бог осуетява кроежите на дявола и слугите му А хората има да се чудят
75
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Основния фaкторПрав сте. Сега децата имат за облъчване чалга, наркотици, силикон, мутри, ***, псувни по ТВ и радио от някакви псевдо-рапари и новини на турски.
74
9
 
8
 
! Отговори
Adam1966 преди 9 години
Не пипайте $ в никакав случай/ имат втъкани Нано Чипове/ за да не ви шпионират от Щатското Финансово Разузнаване ! Носете само рубли/ нямат Нано Чипове/ и харчете на воля по света и у нас спокойно...Юаните/ нямат Нано Чипове/ също са подходящи за ежедневно пазаруване !
73
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Da ne se oblychvat ot ruska propaganda,no sa robi na evreite i sa obrecheni zavinagi v bednost i nishteta
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До прокоба 140Покажете ми къде точно става въпрос за агитация от моя страна? Напишете си пощата Само и само да спите спокойно...:))
71
24
 
2
 
! Отговори
Основния фaктор преди 9 години
рaделящ нaродa ни е русофилиятa, товa трябвa дa се изкорени, слaвa Богу децaтa ни сегa не се облъчвaт от рускa пропaгaндa, кaкто нaс някогa!
70
0
 
26
 
! Отговори
Йово преди 9 години
Когато правителство антиамериканско което дори не изстрелва един куршум против собствения си народ е диктатура, а когато про-американско правителство избива собствения си народ е Демокрация. Ето затова е нужно на САЩ да поддържа безсмислено огромна армия и да има шпионски отдели дори и в детските градини. Така САЩ показва какво е демокрация.
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 123аха ..я ми покажи една страна която не е вършила подобни творения...Турция ...с арменцитеСАЩ с *** и индианците, Ирак, Сирия, Либия, Панама , Виетнам и даже помежду сиНемците с ЕвреитеАнглия с ирландците Израел с Палестинците...абе ти в кой свят живееш...нали за това бе създадено ООН за да се премахнат подобни Геноциди ....да не говорим за
68
1
 
10
 
! Отговори
С.С.С.Р преди 9 години
И нету сомнений услышав приказ,Трепещет противник, зная про нас.Мы парни в штиблетах, но в наших ракетах,Мы грозные силы Великой России!И нет больше в мире таких молодцов,Как бравые дети наших отцов.Во всех точках света знают об этом,Мы грозные силы Великой России!И нет нам завета вернее, чем этот,Мы верные силы любимой России!
67
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До прокобаТака и не разбрах на Вас точно за какво да ви се кълна? Ако ви се закълна по-богат ли ще станете, по умен или по-здрав? Напишете писмо до Dnes.bg да ви кажат с какво IP се пише коментара.
66
0
 
13
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
То хубаво,ама като вземат парите на руските политици,да не вземат да станат патриоти,че тогава ефектът ще е обратен!В Русия има много за крадене и пак ще наваксат,ама ако долара падне-свършено е със САЩ.