Австрия замрази сметките на висш дипломат от САЩ

Залмай Халилзад е разследван заради пране на пари
5
Австрия замрази сметките на висш дипломат от САЩ
Снимка: Ройтерс, архив

Бившият висш американски дипломат Залмай Халилзад е разследван в САЩ по подозрение в пране на пари, а в Австрия са замразени банкови сметка на съпругата му, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

За случая първо съобщи австрийското списание "Профил", цитирайки юридически документи, намерени в контейнери за рециклиране на хартия пред сграда на правосъдната система във Виена. Халилзад бе посланик на САЩ в Афганистан, Ирак и ООН по времето на Джордж У. Буш.

Подозира се, че 63-годишният Халилзад е прибирал големи суми от строителни и петролни компании в Ирак и Обединените арабски емирства и е прехвърлил 1,4 милиона долара от тях в сметки на жена си във Виена. По искане на американската страна от 2013 г. виенската прокуратура е замразила седем сметки на съпругата на бившия дипломат Шерил Бенард, която има американско и австрийско гражданство.

Говорителка на виенската прокуратура потвърди, че Халилзад е разследван, но отказа да съобщи подробности. Адвокатската фирма, която представлява Халилзад и съпругата му съобщи, че срещу тях не са повдигнати обвинения.

Халилзад сега ръководи базирана във Вашингтон консултантска фирма, а съпругата му, която е писателка, работи за Корпорация РАНД и ръководи неправителствена организация, подкрепяща културна дейност в зони, засегнати от война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
6
 
! Отговори
О'азис преди 9 години
От утре ,не още от днес да се гласуват свирепи санкции от страна на ЕС срещу тази от никому нечувана страна да им се спре тока и водата
1
0
 
14
 
! Отговори
Интересно ли е? преди 9 години
Ами те всички американски дипломати перат пари от мръсни сделки по целия свят.