Уволниха белия полицай, застрелял невъоръжен чернокож в САЩ

Над $5 млн. обезщетение получава семейството на убит от полицията друг мъж
9 апр 2015 08:55, Елка Василева
26
Уволниха белия полицай, застрелял невъоръжен чернокож в САЩ
Майкъл Слейгър. Снимка: Reuters

Белият полицай, застрелял невъоръжен чернокож в Южна Каролина, бе уволнен, предаде Франс прес, като се позова на кмета на град Норт Чарлстън Кийт Съми.

На 33-годишния Майкъл Слейгър вчера бяха повдигнати обвинения в убийство, след като бе разпространен видеоматериал, на който е записано как той убива с няколко изстрела в гърба 50-годишния Уолтър Скот.

Слейгър, който е задържан в ареста, може да бъде осъден на смърт или на 30 години затвор.

За тази вечер в Норт Чарлстън е свикана демонстрация. Иначе градът вече стана сцена на няколко спонтанни протеста срещу полицейското насилие.

Слейгър и Скот са се сбили непосредствено преди убийството, разкри в интервю за американската телевизия Ен Би Си авторът на смразяващия клип Фейдин Сантана. Той разказа, че двамата са били на земята точно преди да започне да снима, и посочи, че полицаят е имал контрол над ситуацията.

Слейгър спрял Скот, който пътувал с кола, за рутинна проверка. След убийството полицаят първоначално твърдял, че чернокожият мъж му е отнел парализиращия пистолет.

Междувременно, на фона на засиленото обществено внимание в Съединените щати към извършени от полицаи убийства, особено на чернокожи, властите в окръг Лос Анджелис, щата Калифорния, се съгласиха да изплатят обезщетение в размер на 5,3 милиона долара на семейството на застрелян от полицаи невъоръжен мъж, предаде Ройтерс.

Хосе де ла Тринидад бил убит от заместник-шерифи при преследване с автомобили на 10 ноември 2012 г. Служителите на реда твърдят, че видели как братът на жертвата, Франсиско, му дал огнестрелно оръжие.

Още по темата

Според очевидец, цитиран от вестник "Лос Анджелис таймс", обаче убитият мъж, баща на две деца, бил сложил ръце на главата, за да се предаде на заместник-шерифите, когато те открили огън по него.

Съдебният медик, работил по случая, установил, че Хосе де ла Тринидад е бил улучен със седем куршума, с пет от които в гърба. Прокуратурата обаче отказала да повдигне обвинения на заместник-шерифите.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
8
 
7
 
! Отговори
колко? преди 9 години
Колко цветнокожи мирни граждани успяха днес да застрелят белите расистки полицаи в Сащ?