САЩ – упадъкът на свръхсилата

Кризата на водачеството няма да бъде преодоляна
15 дек 2015 22:00, Елка Василева
212
САЩ – упадъкът на свръхсилата
Барак Обама. Снимка: архив, Reuters

Заплаха за националната сигурност - така нарече държавният секретар Джон Кери предложението на републиканския претендент за Белия дом Доналд Тръмп да бъде забранен достъпът в САЩ на мюсюлманите, защото според него те изпитват омраза към Америка, пише Калина Любомирова от БТА.

Позор за Америка - реагира саудитският милиардер и член на кралското семейство принц Уалид бин Талал.

С това изказване Тръмп се дисквалифицира за президентския пост. Кампанията му е с качество на исторически боклук, обяви Белият дом.

Нарушавайки принципа на ненамеса в предизборна кампания на чужда държава, британският премиер Дейвид Камерън заяви, че е напълно несъгласен с думите на Тръмп, които са чисто и просто погрешни.

"По-зъл от Волдемор" нарече Тръмп Джоан Роулинг, създателката на Хари Потър.

"Г-н Тръмп сее омраза и дезинформация. Единственият ни враг е радикалният ислям", каза френският премиер Манюел Валс.

Според Карли Фиорина, републиканска претендентка за Белия дом, идеята на Тръмп е коледен подарък под елхата на Хилари Клинтън - безспорната фаворитка за демократическата президентска номинация, която написа в Тwitter: "Кажете на Тръмп, че омразата не е американска ценност".

Хрумването на Тръмп САЩ да се затворят за мюсюлманите - след терористичното нападение в Сан Бернардино, в Калифорния, където тежко въоръжени мъж и жена с пакистански произход застреляха 14 души на предколеден обед - е неизпълнимо и нелепо от всяка гледна точка.

Според "Икономист" проблемът е, че месеци наред републиканският електорат издига Тръмп за фаворит сред претендентите за републиканската президентска кандидатура. Той не слиза от медийната сцена, защото посланията му се харесват, най-много на белите избиратели без университетско образование.

Но в малкия щат Айова, който е с голяма политическа тежест, защото на 1 февруари там ще бъдат първите вътрешнопартийни избори на републиканците за президентската номинация, Тръмп бе изместен по популярност от ултраконсервативния сенатор от Тексас Тед Круз.

Предизборната кампания в САЩ е най-коментираната тема във Facebook за 2015 г. в целия свят и на всички езици, съобщи социалната мрежа с милиард и половина потребители. Следват атентатите на 13 ноември в Париж, войната в Сирия, земетресението в Непал, гръцката дългова криза. Най-споменаваните политици във Facebook тази година са Барак Обама, Доналд Тръмп, Хилари Клинтън и бразилската президентка Дилма Русеф.

Трусовете - "почти перфектната буря" според Ройтерс - предизвикани от поредната панаирджийска изява на строителния магнат, са карикатурна илюстрация на кризата на американското водачество. Тя тлее и в САЩ, и в чужбина от самото избиране на Барак Обама за президент и най-застрашителният й израз е мракобесният възход на джихадистката Ислямска държава.

При 8-годишното управление на Обама, което формално ще приключи през януари 2017 г. с влизането в Белия дом на нов президент, Съединените щати се оттеглиха от ролята на лидер в евроатлантическата общност и демократичния свят и загубиха статута си на единствена глобална свръхсила, каквато бяха след разпадането на Съветския съюз и края на Студената война.

Президентът обяви преориентиране на американската външна политика към Азия и резултатът бе растяща настъпателност на Китай на световната сцена и противоборство за регионално влияние между Турция, Иран и Саудитска Арабия.

Русия анексира Кримския полуостров, навлезе в Източна Украйна и предприе военна намеса в Сирия в подкрепа на президента Башар Асад. "За първи път от 70-те години на миналия век САЩ отстъпиха на Русия инициативата в Близкия изток", писа "Икономист". Безизходна се оказа стратегията на Обама и в Афганистан, и в Ирак.

В реч, предавана на живо по телевизията от Овалния кабинет на Белия дом на 7 декември, Обама се зарече, че Съединените щати ще надделеят над терористичната заплаха, която е навлязла в нова фаза, опитва се да трови умовете на хората по цял свят и да разпали война между Запада и Исляма. Той обаче не обяви никакви промени в стратегията за разгром на джихадистката Ислямска държава, писа Асошиейтед прес.

Президентът подчерта, че ИД действа в Сирия и Ирак, въпреки че джихадистите нанесоха терористични удари на много други места по света - в Ливан, Турция, Либия, Египет, Франция, а може би и в САЩ, добавя АП. С тази реч Обама направи неубедителен опит да защити политиката си, която е провал, заяви председателят на Камарата на представителите Пол Райън. Съединените щати не печелят битката с Ислямска държава, каза Хилари Клинтън.

Окончателна равносметка от двата мандата на Обама ще бъде направена през 2016 година, която в САЩ ще протече под знака на кампанията за президентските избори на 8 ноември. Но отсега е ясно, че кризата на водачеството няма да бъде преодоляна и упадъкът на някогашната свръхсила ще продължи.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предизборната кампания в САЩ е най-коментираната тема във Facebook за 2015 г. в целия свят и на всички езици, съобщи социалната мрежа с милиард и половина потребители....На баба им хвърчилото се говори по цял свят..
122
0
 
1
 
! Отговори
Гочо преди 8 години
Доналд Тръмп е американския Мусолини !
121
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде пак почнахме да халюцинираме и пишем като едно време в Работническо Дело...врагът е в упадък, дядо Иван е в подем и скоро пак ще разменяме домати за газ!
120
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименРускопоклонниците все за 5, 10 години предвиждат а не могат да предвидят курса на собствената си валута за утрешния ден
119
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако брюкселските зелки продължават със същатаполитика, след 5-10 години наистина в Русия ще е по-добре
118
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДо 185 и руснаците безмилостно купуват щатски долари, две рубли днес са една българска стотинка, до къде е докараха руснаците защото все в чуждите дворове гледат, а руския им двор е непометен
117
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой искал да ходи в Русия? В България също никой не иска, но това не ми пречи да обичам България. Нали така бай ганьоци?! Така ли е?!
116
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подкрепям Тръмп. Мюсюлманите са бамби със закъснител. Никога незнаеш кога ще избухнат
115
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако нестане президент в Сащ да ни посети в България и да оправи държавата.
114
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руската пропаганда пак громи запада ха ха ха ха ха ссср спомняте ли си го склерози русофилски, и тогава Америка беше в упадък а ха ха ха ха ха
113
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен175 мечтата никак не е умряла, ела да видиш руснаците от Джърси и Ню Йорк как я мечтаят, а и тази година рекорденброй руснаци подали за зелена карта заради тази мечта руски тролчета
112
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименАбе кой ходи в русия бе Анонимен 176 , на Путин дъщерята е в холандия, на лавров в Ню Йорк...всички милиардери децата им са в Лондон, Ню Йорк, Бостън, Виена...
111
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе що не си ходите в русия като толкова я хвалите аиде марш .
110
0
 
17
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
очевиден факт вече от 5 г няколко наблюдатели пишем потемата вчера и ДЖОН КЕРИ се присъедини към нас дано на тукашните марионетки нещо им просветне под фесовете
109
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ау колко са зле Американците а ние благоденстваме, и затова се моля и на мен да мие зле ама в Америка .
108
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СAЩ нямaт външен дълг, a сaмо вътрешен!!!!!!!! Без знaчение нa кaндидaтa aко е Републикaнец, жaлнa им мaйкa нa руснaците. Кaто се имa предвид, че и при Обaмa русия е фaлирaлa и със aфрикaнски " доходи" нa крепосните...
107
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брей в тоя пaсквил Днес." бг" кaкви руски унте..ри пишaт " стaтии". Бивa простотия, но русофилиятa е дaлеч повече- психично зaболявaне!
106
2
 
17
 
! Отговори
До 337 преди 8 години
Външният дълг е 19 трилиона + 14 трилиона вътрешен дълг та станаха едни нищо и никакви 33 трилиона. За това гласувам за Тръмп
105
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До StrikerНапусал си свободно съчинение. Америка е в рецесия. Има 35 милиона които получават купони за храна, средната класа е свила с 50%, 60 милиона души живят под прага на бедността. външният дълг е 19 трилиона - повече от БВП. Америка де факто е във фалит, постоянно взима нови дългове за да погасява страри и да избегне фалита.
104
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До разпиченияПърво не е вярно, че Брежниев е бил много болен, и второ - в цялото ти писание няма дори и един нормален аргумент а само кфалификации, епитети и галиматии. Приятен ден.