Почина шестият американец, стъпил на Луната

Едгар Мичъл издъхнал в болница на 85-годишна възраст
6 фев 2016 16:12,
154
Почина шестият американец, стъпил на Луната
Снимка: архив, Reuters

Американският астронавт Едгар Мичъл, който беше шестият американец стъпил на Луната, почина на 85-годишна възраст в американския щат Флорида, предадоха световните агенции.

Роден в Тексас на 17 септември 1930 г., Мичъл е починал в четвъртък вечерта в болница в Уест Палм Бийч след кратко заболяване, обяви неговото семейство.

Едгар Мичъл беше част от екипажа на космическия кораб Аполо 14, който излетя на 31 януари 1971 г. за Луната. По време на тази трета американска лунна мисия той стана шестият от общо 12 астронавти, стъпили на Луната.

Мичъл беше пилот на кораба, който трябваше да кацне на лунния кратер Фра Мауро. Там заедно с колегите си Алън Шепард и Стюарт Руса той извърши множество научни експерименти, събирайки 45 килограма мостри от лунната почва в продължение на техните 33 часа, прекарани на Луната, което беше нов рекорд по онова време.

Мисията на тримата астронавти завърши с успех на 9 февруари 1971 г., когато те се върнаха на Земята.

Едгар Мичъл е прекарал общо 216 часа и 42 минути в космоса. Той беше единственият оцелял от мисията на Аполо 14 до Луната. Стюарт Руса почина през 1994 г., а Алън Шепард през 1998 г.

През 1972 г. Мичъл напусна американското космическо управление НАСА и основа институт, който изучаваше силата на съзнанието. Той твърдеше и че някои неидентифицирани летящи обекти са принадлежали на посетители от други планети.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
18
 
! Отговори
варненец преди 8 години
Че всичко е лъжа е ясно , но самата смешка , че този алуминиев холивудски реквизит е способен да се отлепи от лунна орбита е меко казано наивно да се вярва ! Да , Луната има по-малка маса и гравитация , но все пак , това алуминиево луноходче е пълен абсурд да излети обратно , че и да се върне ... ааахахахаххахахахаа Тук говоря за позовавайки се на официялната версия , а истината я знам, но не мога да я напиша , ще ме трийнат на момента !
40
1
 
6
 
! Отговори
варненец преди 8 години
Всъщност , всички сте далеч от истината ! Един английски младеж по душа искаше да прави бизнес с полети в космоса , ама май набързо го просветиха директно в масон 33 степен ,и се отказа девственицата да лети! Но защо ... ...ааахахахахаха
39
5
 
11
 
! Отговори
mathur преди 8 години
Егати лъжата , тея никога не са стъпвали на Луната , всичко е снимано в студио...
38
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До групата комсомолски *** със забит в *** сърп. Докажете че Гагарин е летял в космоса, айде червени ***. Искам доказателства *** прости.
37
3
 
2
 
! Отговори
Михал преди 8 години
До До Негово превъжход.--78;Успоредно с АПОЛО--11 руснаците изстреляха ЛУНА 13. Те проследиха цялата мисия.
36
3
 
4
 
! Отговори
Михал преди 8 години
До от 56--61;САЩ изстреляха в орбита около земята ракета АДЖЕНА ,на която тренираха скачване и откачване. Тогава Джеймс Ловъл постави рекорд като престоя в космоса 13 денонощия.Т ой бе'е командир на АПОЛО --13.
35
3
 
2
 
! Отговори
Михал преди 8 години
До св.св.Маркс и Енгелс--50;Колхозниците ,които първи са пристигнали твърдят че в скафандъра е имало пластмасова кукла. Твърди се за 3--*** космонавти; Гагарин ,Илюшин и Бондаренко. Илюшин е кацнал в Китай. има и друга версия за 12. В началото са станали 2 взрива. При първия загиват 48 ,а при втория 120 човека..
34
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
стига злорадствахте с това стъпване на Луната. Бяха там много пъти яннките. вашите приятели като не могат, кво да правиме. да четат и да се учат повече.
33
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
скални и почвени проби, донесени от Луната, бяха подарени за изследване на АН на СССР и на други страни по света, включително и на БАН (България). Пишещите тук от атака не могат да знаят тези неща, защото не са им казвали по алфата.
32
4
 
9
 
! Отговори
Михал преди 8 години
Почивай в мир. Вечна слава на героите.
31
3
 
2
 
! Отговори
някой преди 8 години
До: номер 53Последно искам да кажа за астронавтите. Оказва се, че почти половината от тях изкукуригват след като се връщат на Земята. Което донякъде е обяснимо - радиация, първите хора на друга планета и т.н.Едгар Мичъл и той така. Както вече обясних, радиацията "прожектира" директно в мозъка светещи обекти, които им изглеждат като НЛО. Много астронавти после имат проблеми със зрението, увреждания.Едгар Мичъл основава някакъв шарлатански институт за "дистанционно лечение".
30
1
 
2
 
! Отговори
някой преди 8 години
До: номер 53На другия ти въпрос: Кораб не е кацал вертикално, но наскоро бяхме свидетели на три такива кацания на ракети на Земята - имай предвид че земната гравитация е 3 - 4 пъти по-силна от тази на Луната, очевидно е че е много по-трудно да се каца на Земята. От трите опита едната ракета, последната се разби.
29
2
 
3
 
! Отговори
някой преди 8 години
До: номер 53Нормално е човек да си задава тези въпроси и да се съмнява. Но конспирация в която участват хиляди хора е невъзможна да си я представим просто. Та нали една тайна се пази само от двама души, и то при условие че единият от тях е умрял?Нямаше как просто да не се разбере ако беше конспирация.А за Лунния модул си прав - истински модул е тестван на Аполо 10, на самата Луна като даже не е кацал.
28
2
 
3
 
! Отговори
някой преди 8 години
Понеже тук имаше въпрос, няма ли днес по-мощни ракети от Сатурн V, отговарям, не, няма.А на въпроса защо няма, отговорът е ***. Свърши студената война, свършиха парите, сега целта е МКС. Там са големите пари. Кой ще плаща за такива ракети?И още нещо. Не е само мощността на ракетата. Трябва да се направи така, че да отговаря на изискванията да се монтира върху нея пилотиран космически кораб (Human rated). Което я прави още по-сложна и по-скъпа.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Астронавтите от Аполо умират от старост, а все още няма нови мисии до луната...
26
6
 
6
 
! Отговори
Истина преди 8 години
И Гагарин никога не е бил в космоса.Там няма инсценировка , а направо лъжа.Затова го убиха.Пояснение: Това е толкова вярно, колкото и твърдението че американци никога не са ходили на луната.Ха сега де?
25
7
 
4
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
До Чингиз Хан-Вчера Путин си призна ,че Юри Гагарин никога не е летял в космоса.Всичко е било измислено с пропагандна цел...
24
3
 
3
 
! Отговори
някой преди 8 години
Радиационния пояс на Ван Ален не е смъртоносен ако не седиш там със седмици и месеци.На много по-голяма опасност обаче са били изложени астроанвтите от Аполо след това, когато са били незащитени от слънчевата и космическа радиация.Не е случаен факта, че много от тях са докладвали за някакви летящи обекти, НЛО, извънземни и какви ли не.Оказва се, че те буквално са виждали заредени частици които са им "прожектирали" изображения в мозъка директно. Някои от тях впоследствие имат проблеми с очите.
23
7
 
3
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
До net-Абе отворко -ще можеш ли да ни кажеш името на режисьорът, който си е "признал" и точно кога и къде С препратка ако може. Аман от кремълски ***-че и глупави...
22
6
 
3
 
! Отговори
някой преди 8 години
До: номер 34Нъцки, не позна, има вече такива ракети - които кацат вертикално.Наскоро помня че бяха извършени три кацания на ракети на частни космически компании на повръхността на Земята.Обаче имай предвид, че гравитацията на Луната е 0,17 от тази на Земята.Много по-лесно е да се кацне там отколкото тук.